Ελληνοτουρκικά

Επιθετικές κινήσεις από την Άγκυρα: Επί 8 ώρες Τουρκικό UAV πετούσε στο Αιγαίο - Αποκαλυπτικοί χάρτες

Τουρκικό UAV με αριθμό TCB810 για 8 ώρες σάρωνε με κατασκοπευτικές πτήσεις τα ελληνοτουρκικά θαλάσσια στην περιοχή των Δωδεκανήσων, ειδικά στο Καστελόριζο, καταγράφοντας τους πάντες και τα πάντα, παίρνοντας την σκυτάλη από τουρκικό αεροσκάφος ΑΦΝΣ που δραστηριοποιούνταν στην ίδια περιοχή, ενδεικτικό των προθέσεων της Άγκυρας.

https://twitter.com/NTriantis/status/1128566387151130626

https://twitter.com/irtifaturk/status/1128459276404523009

Τα τουρκικά εναέρια μέσα κατέγραψαν θέσεις των ελληνικών δυνάμεων, οπλικά συστήματα, εγκαταστάσεις, φυλάκια κά, αναζητώντας κρίσιμες πληροφορίες.

Σύμφωνα με ειδικούς, η Άγκυρα ασκεί μέσω των ΜΜΕ έναν τεράστιο ψυχολογικό πόλεμο στην Αθήνα, με σκοπό την κάμψη του ηθικού των ελληνικών αρχών, ώστε να καθίσουν στο τραπέζι, χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα.

Άλλωστε είναι γνωστό ότι πριν από κάθε επιχειρησιακή εκδήλωση προηγείται εκτεταμένος ψυχολογικός πόλεμος και μαύρη προπαγάνδα.

Άλλοι θεωρούν, βάσει παλαιότερων τουρκικών αντιδράσεων ( Ίμια),  ότι οι νέο-οθωμανοί θα φτάσουν μέχρι τέρμα, ακόμα και αν αυτό αφορά «πιθανό πολεμικό επεισόδιο», για να υλοποιηθούν τα σχέδια τους για αμφισβήτηση της ελληνικής ΑΟΖ.

Το συμπέρασμα αυτό εξάγεται και από τις δηλώσεις του Τούρκου αντιναυάρχου Μπαγτζίογλου, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η άσκηση «Θαλασσόλυκος» έχει επιθετική μορφή, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι περιλαμβάνει προσομοιώσεις επιχειρήσεων ελέγχου θαλάσσιας περιοχής, κατάληψης περιοχών και «καταστροφής στόχων με οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη».

Αξίζει αν σημειωθεί ότι ο Γιανκί Μπαγτζίογλου αναφέρθηκε επίσης σε ασκήσεις «αμφίβιων επιθέσεων» των τουρκικών δυνάμεων που θα γίνουν στο πλαίσιο του «Θαλασσόλυκου».

Καταλήγοντας, ο διοικητής επιχειρήσεων του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, είπε ότι «στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο το τουρκικό ναυτικό υπερέχει σε αποτελεσματικότητα, τόσο σε επίπεδο ετοιμότητας, όσο και στον αριθμό των διαθέσιμων μονάδων».

Γιατί στοχοποιούν όμως τα Δωδεκάνησα οι Τούρκοι;

Το καθεστώς του Ερντογάν θεωρεί ότι τα Δωδεκάνησα  δεν υπάγονται στην  συνθήκη της Λωζάνης, αφού ενσωματώθηκαν στην Ελλάδα το 1948, με τα δεδομένα που ανέφερε η ιταλο-τουρκική συνθήκη του 1912, όταν τα νησιά είχαν περιέλθει στην κατοχή της Ρώμης.

Για αυτό η Τουρκία, εφευρίσκοντας φανταστικές προφάσεις με την βοήθεια νομικών τερτιπιών και αυθαίρετων ερμηνειών, προσπαθεί να «γκριζάρει» την ελληνική κυριαρχία, για να κόψει στα δύο την ελληνική ΑΟΖ και να πετύχει την λήψη  οφελών από το ελληνικό έδαφος.

Ένας μηχανισμός που ανακάλυψε  η Άγκυρα, είναι να βάζει Τούρκους πολίτες να απαιτούν να αποζημιωθούν για εδάφη στα Δωδεκάνησα τα οποία δεν εμπίπτουν στην Λωζάννη.

Δεν πρόκειται για κάτι απλό, αλλά για ένα τρομερό μηχανισμό διεκδίκησης «περιουσιών» Τούρκων που ζούσαν σε περιοχές όπως τα Δωδεκάνησα, τα οποία έως το 1948 ανήκαν στην Ιταλία.

Ο μυστικός πόλεμος που διεξάγεται ανάμεσα σε ελληνική κυβέρνηση και Ερντογάν, έχει φτάσει στο κρίσιμο σημείο, που αφορά και την  αποστολή «τελεσιγράφων», κάτι που παραδέχθηκε εμμέσως και ο Α.Τσίπρας, όταν μιλώντας σε συνέντευξη του ανέφερε περί «αλλοπρόσαλλης Τουρκίας, που αν συνεχίσει έτσι θα δεχθεί οικονομικές κυρώσεις».

Την ίδια ακριβώς στιγμή ο σύμβουλος του Ερντογάν και μεγαλοδημοσιογράφος Yahya Bostan έστειλε «μήνυμα» στον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό Α.Τσίπρα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί».

«Οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πιθανό να κλιμακωθούν περαιτέρω. Πριν η κατάσταση ξεπεράσει  κάθε  έλεγχο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ήταν σοφό να λάβει υπόψη τις ακόλουθες προειδοποιήσεις:

Πρώτον, οι σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν βαθιές ρίζες. Χαρακτηρίζονται από διαφωνίες κατά περιόδους αλλά και κοινά συμφέροντα. Η αποξένωση, και ενδεχομένως η απώλεια ενός ισχυρού συμμάχου, όπως η Τουρκία, δεν αποτελεί βιώσιμη πορεία δράσης για την Ουάσινγκτον. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει να εισέλθει στις τρέχουσες διαμάχες της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Διαφορετικά η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να σταθεί πουθενά και θα χάσει το δρόμο της.

Δεύτερον, ακόμη και αν οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ θα έκαναν μια μόνιμη στροφή προς το χειρότερο, η Ελλάδα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα εάν επιχειρήσει να διαχειριστεί τη σχέση της με την Άγκυρα, βασιζόμενη σε ένα τρίτο μέρος.

Η Τουρκία δεν θα χάσει τα ζωτικά της συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, ανεξάρτητα από τους αντιπάλους της. Το 1974, η Άγκυρα ανέπτυξε τα στρατεύματά της στην Κύπρο παρά την επιστολή το 1964 του Αμερικανού προέδρου Lyndon Johnson, διακινδυνεύοντας ένα εμπάργκο των ΗΠΑ. Ο Τσίπρας δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της χώρας του χρησιμοποιώντας άλλα «μακρινά» έθνη. Αν μη τι άλλο, θα του θυμίσει η Άγκυρα ότι θα πληρώσει τίμημα για αυτό.

Τέλος, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας πρέπει να έχει κατά νου ότι τα λάθη των προκατόχων του κόστισαν την μισή Κύπρο. Εάν η Ελλάδα συνεχίσει να προσπαθεί να παραγκωνίζει την Τουρκία, θα καταστρέψει κάθε ελπίδα  επανένωσης του νησιού.

Συνοψίζοντας: Η καλύτερη πορεία δράσης για την Ελλάδα είναι να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της με την Τουρκία στην βάση ενός συμβιβασμού, ειρήνης και δικαιοσύνης, σε αντίθεση με τις απειλές τρίτων. Η γεωγραφία της περιοχής είναι πεπρωμένο. Κάποια μέρα, όταν όλα τα τρίτα μέρη εγκαταλείψουν την περιοχή,  Τουρκία και  Ελλάδα θα καταλήξουν μόνες τους», κατέληξε ο Τούρκος αγγελιοφόρος του σουλτάνου.

Νομίζουμε ότι την απάντηση στον υπερφίαλο σουλτάνο Ερντογάν και στους μπιστικούς του, θα την δώσει η ίδια η ελληνική ιστορία και ο λαός μας σε συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις, κάνοντας κατανοητό πόσα θα χάσουν αληθινά και αυτοί, σε οποιαδήποτε απονενοημένη κίνηση σε Αιγαίο και Κύπρο.

Αυτό είναι βασικό για ένα καθεστώς όπως το τουρκικό που έχει φυλακίσει και συνεχίζει να βασανίζει 300 και χιλιάδες Τούρκους πολίτες, ενώ έχει ανοικτά μέτωπα στην Συρία και το Ιράκ.

https://youtu.be/U0p1iwLeDJo?t=39

https://youtu.be/bwPWYUbmee8?t=1

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ