Υγεία

Αφρικανική σκόνη: Πολύ πιο επικίνδυνη από ότι νομίζαμε

Η αφρικανική σκόνη έχει συσχετισθεί με προβλήματα υγείας του ελληνικού πληθυσμού, καθώς έχει παρατηρηθεί πως σε ημέρες με έντονες συγκεντρώσεις σκόνης αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα σωματίδια με τις επικίνδυνες ουσίες μπορούν να εισέλθουν πολύ εύκολα στο αναπνευστικό σύστημα ενός ανθρώπου.
Έρευνες Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, έχουν εντοπίσει μια σειρά από δηλητηριώδεις ουσίες που περιέχει η αφρικανική σκόνη, όπως ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος, το χρώμιο, το βανάδιο, το αρσενικό και το νικέλιο, σε περιεκτικότητες που κανείς δεν υπολόγιζε ότι θα ήταν τόσο μεγάλες.

Η εισπνοή αυτών των σωματιδίων μπορεί να προκαλέσει παρόξυνση της νόσου σε χρόνιους πνευμονοπαθείς όπως είναι αυτοί που πάσχουν από Βρογχικό Άσθμα και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π.) με την θνητότητα και τη νοσηρότητα να αυξάνει τις ημέρες που παρατηρείται μετακίνηση Αφρικανικής σκόνης στη χώρα μας.

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι ο επίμονος ξηρός και ερεθιστικός βήχας, ο οποίος μπορεί να συνοδεύεται από δύσπνοια, πόνο στο στήθος και συριγμό. Ειδικά στους ασθενείς που πάσχουν από Βρογχικό Άσθμα και Χ.Α.Π. μπορεί να χρειαστούν μεγαλύτερες δόσεις ανακουφιστικών φαρμάκων όταν αυτοί οι ασθενείς παρουσιάζουν παρόξυνση.

Τέλος, οι ασθενείς αλλά και οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού καλό θα είναι να ακολουθούν τις παρακάτω οδηγίες:

Να αποφεύγουν τις άσκοπες δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους
Να λαμβάνουν με συνέπεια τα φάρμακά τους
Να παραμένουν μέσα σε σωστά κλιματιζόμενους χώρους
Να αναπνέουν αν είναι δυνατόν από τη μύτη, που είναι το φυσικό φίλτρο του οργανισμού
Να κρατούν ενήμερους τους Πνευμονολόγους και τους Καρδιολόγους τους στην περίπτωση που εκτός του βήχα εμφανίσουν και απειλητικά συμπτώματα όπως η δύσπνοια, ο πόνος στο στήθος και ο συριγμός της αναπνοής

medicalland.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...