Υγεία

Αστική πεζοπορία: Μία άσκηση για όλους, που καίει «τρελές» θερμίδες χωρίς να το καταλαβαίνεις

Γιατί να κάνεις urban hiking; Ακολουθώντας άγνωστες διαδρομές στην πόλη σου ανακαλύπτεις νέα πράγματα και καις θερμίδες χωρίς να το καταλαβαίνεις!

Σε σχέση με άλλες μορφές εκγύμνασης, το urban hiking έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα:

Είναι φυσικός τρόπος μετακίνησης και κατ’ εξοχήν λειτουργική άσκηση.

Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη τεχνική εκμάθησης, ούτε ιδιαίτερη σωματική προετοιμασία.

Είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικίες και όλα τα επίπεδα φυσικής κατάστασης.

Αποτελεί προληπτικό αλλά και συμπληρωματικό θεραπευτικό μέσο για πολλές ασθένειες, όπως π.χ. παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοπάθειες.

Δεν απαιτεί γυμναστήριο ή προπονητή, δεν έχει οικονομικό κόστος, μπορεί να γίνει σχεδόν παντού και να ενσωματωθεί εύκολα στην καθημερινότητα κάθε ατόμου.

Τι σου προσφέρει το urban hiking

1 Καλή φυσική κατάσταση

Στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις υπάρχουν πολλές προκλήσεις που μπορεί να καλύψει η δική σου φυσική κατάσταση. Λόφοι, βουνά, μικρά δρομάκια, ανηφόρες, κατηφόρες. Περπατώντας με γρήγορο ρυθμό, εκτός από τους μυς του κάτω μέρους του σώματος, δηλαδή τα πόδια, τις γάμπες και τους τετρακέφαλους μηριαίους, εξασκείς και άλλους μυς του σώματος. Mε τη σωστή, δυναμική κίνηση των χεριών, γυμνάζονται τα χέρια και οι ώμοι. Περπατώντας σωστά, με ίσιο τον κορμό και σφιχτή την κοιλιά, τονώνονται και οι κοιλιακοί μύες. Aποτελεί μια καλή αερoβική άσκηση, η οποία δυναμώνει τον καρδιακό μυ και φυσικά ενισχύει τη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος και των πνευμόνων.

2 Πνεύμα εξερεύνησης

Η αστική πεζοπορία (όπως η πεζοπορία εν γένει) συνεπάγεται επίσης ένα πνεύμα εξερεύνησης. Όταν ξεκινάς μια αστική πεζοπορία, προσπαθείς να πάρεις την πιο άμεση ή λειτουργική διαδρομή. Αλλά κυρίως σκοπεύεις να βρεις και να ανακαλύψεις κάτι καινούριο μέσα στην πόλη.

3 Πράσινους χώρους

Με την αστική πεζοπορία συχνά βγαίνεις σε πράσινους χώρους όπως πάρκα, μονοπάτια πεζοπορίας, παραλίες και πολλά άλλα. Φτάνεις στη φύση στη μέση της πόλης. Ακόμη και πέντε λεπτά ελαφριάς δραστηριότητας στη φύση κάθε μέρα είναι αρκετά για να ανεβάσουν τη διάθεση και την αίσθηση αυτοπεποίθησης, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές.

4 Απόσταση

Κάποιος δεν μπορεί να πει ότι δύο χιλιόμετρα με τα πόδια στο δάσος ήταν πεζοπορία. Αλλά, μπορείς να πεις ότι έκανες πεζοπορία σε όλη την πόλη, και να φτάσεις τα 15.000 βήματα χωρίς να το καταλάβεις. Η αστική πεζοπορία συχνά περιλαμβάνει μεγάλες αποστάσεις και χρειάζεσαι 3 – 4 ώρες.

Πώς να ξεκινήσεις;

Πρόσθεσε προοδευτικά το urban hiking στην καθημερινότητά σου, να σε πιο χαλαρούς ρυθμούς και ανέβα σταδιακά. Για να το πετύχεις, ξεκίνα να περπατάς από 30 - 60 λεπτά σχεδόν καθημερινά με ρυθμό και σταδιακά αύξησε τον χρόνο, μέχρι να φθάσεις να περπατάς συνεχόμενα για 3 – 4 ώρες ή περισσότερες.

Τι διαδρομές να ακολουθήσεις

1 Από του Παπάγου στην Παιανία
Το μονοπάτι Νο5 ξεκινάει από το τέρμα της αδιέξοδης οδού Δογαροπούλου στου Παπάγου και μετά από 4,3 χλμ καταλήγει στην Παιανία, αφού διέλθει από το διάσελο του ΟΤΕ. Απευθύνεται σε πεζοπόρους σε καλή φυσική κατάσταση. Τα πρώτα 3,1 χλμ., από του Παπάγου ως το διάσελο του ΟΤΕ είναι μια ανηφορική διαδρομή ήπιας κλίσης με συνολική υψομετρική διαφορά 400 μέτρων. Από το διάσελο μέχρι την Παιανία είναι μια κατηφορική διαδρομή μήκους 1,2 χλμ., ήπιας κλίσης, με εξαιρετική θέα προς τα Μεσόγεια.

2 Κατηφορίζοντας στον Άλιμο
H πεζοπορική διαδρομή ακολουθεί τη διαδρομή, που θα έπρεπε να ακολουθήσει κάποιος στην αρχαιότητα, για να καταλήξει, από το κέντρο της Αθήνας, στον αρχαίο Δήμο Αλίμου, μέσω της φιλοσοφικής σχολής του Κυνοσάργους.

Από τον Άγιο Ιωάννη, μία στάση πριν την Δάφνη, από μία εκτός σχεδίου περιοχή αυθαιρέτων, στο κέντρο της Αθήνας, με την ωραιότερη θέα, σε όλο το Λεκανοπέδιο, όπου και είχε την έδρα της, η Φιλοσοφική Σχολή των Κυνικών, η τρίτη σε σπουδαιότητα, στην αρχαιότητα, βαδίζεις στο Μπραχάμι, περνάς το Στρογγυλό Σχολείο, κατεβαίνεις το ρέμα της Πικροδάφνης, και καταλήγεις στις άγνωστες αρχαιότητες του Αλίμου,, στο παλιό βυζαντινό εκκλησάκι της Αττικής, και στο αρχαίο Θέατρο του.

3 Από το Αστεροσκοπείο στο Κερατσίνι
Από τον χώρο του Αστεροσκοπείου, απέναντι από την Πνύκα, στο Θησείο, θα πορευτείς μέσω άγνωστων δρόμων προς την Καλλιθέα, προς τον Πειραιά και θα καταλήξεις διασχίζοντας τις φτωχογειτονιές του Κερατσινίου, στο Πέραμα, σε 4 ώρες.

wefit.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...