Επιστήμη

Αρχαιολογικό Συμβούλιο: Οριστική απόφαση για τη διατήρηση και αποκατάσταση των Βασιλικών Ανακτόρων της Αρχαίας Πέλλας!

Την διατήρηση, συντήρηση και αποκατάσταση των δύο κτηρίων που αποτελούν τα Βασιλικά Ανάκτορα των Μακεδόνων, αποφάσισε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο της Ελλάδος. Ο τόπος που γεννήθηκε και μεγάλωσε η εμβληματική μορφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, επιτέλους θα αναδημιουργηθεί.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο της Ελλάδος (KAΣ) αποφάσισε στις αρχές αυτής της εβδομάδας, να εγκρίνει μια μελέτη που αποσκοπεί στη διατήρηση, αποκατάσταση και παρουσίαση δύο κτιρίων του ογκώδους συγκροτήματος των βασιλικών Ανακτόρων της Αρχαίας Πέλλας στην Κεντρική Μακεδονία. Το ψήφισμα αυτό έρχεται ως οριστικοποίηση της απόφασης του 2016 που είχε ως στόχο, για πρώτη φορά, να αποκαταστήσει και να αναδημιουργήσει ένα από τα πιο εντυπωσιακά παλάτια της αρχαίας Ελλάδας. Η αρχαία Πέλλα ήταν η πρωτεύουσα και ένας από τους σημαντικότερους αστικούς οικισμούς της Βορείου Ελλάδος στην αρχαιότητα. Το μεγάλης σημασίας αυτό παλάτι ήταν και εκείνο όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο θρυλικός Μέγας Αλέξανδρος.
Το αρχαίο μακεδονικό παλάτι ήταν μια τεράστια κατασκευή, αποτελούμενη από ένα σύνθετο δίκτυο κτιρίων. Το γεγονός ότι χτίστηκε σε διαφορετικά επίπεδα το έκανε ακόμη πιο εντυπωσιακό από δομικής άποψης.

Το αρχαίο ανάκτορο κατείχε έκταση ίση με 56.000 τετραγωνικά μέτρα, καθιστώντας το δίχως αμφιβολία ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια στον αρχαίο κόσμο. Σήμερα, το μόνο που έχει απομείνει είναι τα θεμέλια του συγκροτήματος, με αρκετούς κύονες και εντυπωσιακά ψηφιδωτά ορατά ακόμη και σε μέρη πέρα από το χώρο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ