Ελληνοτουρκικά

Σειρήνες έντασης σε Αιγαίο-Α. Μεσόγειο: Tα σενάρια που απεργάζονται Έλληνες επιτελείς - Νέα σφοδρή επίθεση Ερντογάν σε Κύπρο

Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια ενός ελληνοτουρκικού επεισοδίου λόγω της δράσης του πλωτού γεωτρύπανου Πορθητής στην Κύπρο και την αναμενόμενη άφιξη και του δεύτερου γεωτρύπανου, ενώ ταυτόχρονα έχουμε την τουρκική άσκηση «Θαλασσόλυκος», από όπου θα εξέλθουν από τους τουρκικούς ναυστάθμους άνω των 50 πολεμικών πλοίων.

Εκτός από τα τουρκικά πολεμικά πλοία, στην επιχείρηση αναμένεται να λάβουν μέρος 57 αεροσκάφη και 33 ελικόπτερα, ενώ θα συμμετέχουν και σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να βγουν στη θάλασσα 25,900 αξιωματικοί σε μια άσκηση επιχειρησιακής ετοιμότητας που η Αγκυρα συνδέει άμεσα και με την πίεση που ασκεί σε Ελλάδα και Κύπρο αναφορικά με την κυπριακή ΑΟΖ.

Μάλιστα πριν λίγο, ο Ερντογάν μιλώντας σε τελετή, τόνισε πως «η σταθερότητα στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο είναι δυνατή μόνο με την προστασία των δικαιωμάτων, των συμφερόντων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων».

Σχετικά με την πολυσυζητημένη και αμφίβολη πλέον συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, λόγω της αγοράς S-400 από την Τουρκία, σημείωσε πως «είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ, δεν μπορούμε να αφήνουμε άλλα μέλη να μας αδικούν. Δεν μπορείτε να είσαι μέλος του NATO, στρατηγικός εταίρος και να έχει κυρώσεις. Αυτό δεν είναι κατανοητό».

Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε πως «η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί στρατηγική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, αλλά η ΕΕ προσπαθεί να μας ξεγελάσει».

Το ελληνικό Πεντάγωνο εξετάζει σοβαρά τα σενάρια θερμού επεισοδίου στο ελληνικό Αρχιπέλαγος και την Κύπρο, ενώ όταν χρειαστεί, θα θέσει σε ύψιστη ετοιμότητα τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, με διασπορά των μονάδων επιφανείας μας σε νησιά «κλειδιά», ενώ θα έχουμε και μετασταθμεύσεις μαχητικών F-16 σε προκεχωρημένα πολεμικά αεροδρόμια του Αιγαίου.

Η «Μεσογειακή Ασπίδα»

Παράλληλα, η Τουρκία φαίνεται πως επιδιώκει ευρύτερες συνεργασίες με χώρες της Μεσογείου, στις οποίες δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα και την Κύπρο και που στόχο έχουν όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, «απειλές που αφορούν στην εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου» στην περιοχή.

Ποια είναι τα πιθανά σενάρια που εξετάζονται στο Πεντάγωνο και πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα

Οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ έχουν στραμμένη την προσοχή τους σε βραχονησίδες και ειδικά στην περιοχή του Καστελόριζου σύμφωνα και με δηλώσεις πρώην Α/ΓΕΣ , όπως του Φ.Φράγκου.

Κύπρος:

Η παρουσία του «Πορθητή» στην περιοχή για γεωτρήσεις αποτελεί μια κίνηση που είχε ενταχθεί σε έναν σχεδιασμό αποτροπής του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και αμφισβήτησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Η Τουρκία έχει συνειδητοποιήσει πως η μη εμπλοκή της στα ενεργειακά της περιοχής θα αποτελέσει πλήγμα στις στρατηγικές της επιδιώξεις. Γι’ αυτό και κινείται με τον γνωστό της τρόπο επιβολής πολιτικών.

Εδώ όμως τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Πιθανή επέμβαση ελληνικών, αμερικανικών, ή γαλλικών δυνάμεων θα μπορούσε είτε να «ηρεμήσει», είτε να πυροδοτήσει πολεμικές εξελίξεις. Πάντως όσο οι αντιδράσεις Ελλάδος και Κύπρου θα παραμείνουν «χλιαρές», τόσο ο Ερντογάν θα αποθρασύνεται.

Καστελόριζο:

Όπως είναι γνωστόν, σε δεκάδες συνομιλίες μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας για το Αιγαίο, δεν συμπεριλαμβάνονταν το Καστελόριζο. Οι Τούρκοι μιλούσαν για θέμα της νεκρής υφαλοκρηπίδας και το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης, με χάρτες που έδειχναν διαφορετικά μεγέθη αιγιαλίτιδας ζώνης, που κυμαίνονταν κατά περιοχή σε 6, 8, 10 και 12 ν.μ.

Σε τουρκικό χάρτη με την ΑΟΖ που παρουσίασε πριν μήνες ο Τούρκος ΥΠΑΜ. Χ.Ακάρ, το Καστελόριζο «εξαφανίζεται» ως δια μαγείας από την περιοχή και απλά για την Τουρκία δεν «υπάρχει», διότι έτσι διευκολύνονται καλύτερα τα σχέδια τους.

Για τους Τούρκους η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια «ημίκλειστη θάλασσα» με υφαλοκρηπίδα και αποκλειστική οικονομική ζώνη, με πολλούς περιορισμούς, οι οποίοι κανονικά θα πρέπει να καθορίζονται από όλα τα παράκτια κράτη της περιοχής (συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας), βάση συμφωνίας και με βάση τις αρχές της ισότητας.

Οι Τούρκοι σύμφωνα με πληροφορίες δεν ζητούν αλλά απαιτούν, «σκιαγραφώντας» τις κινήσεις τους για το επόμενο διάστημα. Η παρουσία όμως ισχυρών ελληνικών δυνάμεων με ταυτόχρονη κρούση της ελληνικής ΠΑ θα είναι αρκετή να βάλει τα πράγματα στην θέση τους.

Ζουράφα:

Κοντά στην  Σαμοθράκη υπάρχει μια τρομερά σημαντική νησίδα με το όνομα  Ζουράφα. Αυτή η νησίδα έχει υφαλοκρηπίδα και είναι εξαιρετικά σημαντική για τα ελληνικά συμφέροντα. Η Τουρκία πολύ συχνά προκαλεί επεισόδια στην περιοχή χρησιμοποιώντας ως εργαλείο τα αλιευτικά σκάφη της, οι ιδιοκτήτες των οποίων, όπως λένε οι φήμες, δεν είναι... απλοί ψαράδες.

Συχνά υπάρχει  η ένταση γύρω από αυτήν την νησίδα με αψιμαχίες. Η νησίδα είναι τρομερά σημαντικό σημείο για το  ΓΕΕΘΑ και η παρουσία ελληνικών μονάδων επιφανείας κοντά στην περιοχή θα αποσοβήσει πολλές εκπλήξεις .

Παναγιά – Φαρμακονήσι:

Η τουρκική ΠΑ δίνει πολύ συχνά εντολή για υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών  πάνω από την μικρόνησο  Παναγιά, αλλά και στο Φαρμακονήσι. Τα δύο αυτά νησιά είναι στην λίστα των 18 νησιών που αμφισβητεί την ελληνική κυριότητα η Άγκυρα, ενώ έχει καταγραφεί χαμηλή διέλευση τουρκικού ελικοπτέρου. Το πρόβλημα για την Τουρκία είναι η παρουσία ελληνικών  στρατιωτικών δυνάμεων που έχουν σαφείς εντολές να κατεβάζουν και να αναχαιτίζουν καθετί τουρκικό .

Πιθανό σενάριο ατυχήματος:

Μιλάμε για το πιο επικίνδυνο σενάριο που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι  επιτελείς του ΓΕΕΘΑ. Πολλοί πρώην ανώτατοι Έλληνες αξιωματικοί, ο πρώην ΥΠΑΜ .Π.Καμμένος, «φωνάζουν» για αυτό το ενδεχόμενο  στο Αιγαίο ή στο ελληνικό FIR.

Εκεί εισέρχεται και το θέμα της Έρευνας και Διάσωσης με κάποιο σενάριο τύπου Ίμια να είναι πάντα σε ημερήσια διάταξη.  Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι ‘έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή, μιας και παρακολουθούνται πλέον τα πάντα.

Η ουσία όμως των τουρκικών κινήσεων συμπυκνώνεται στο άρθρο που ανέφερε το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ χθες.

«Υπάρχουν τρεις δυνατότητες μπροστά μας για την Κύπρο.

Α: Λύνετε αυτό το πρόβλημα μαζί μας, και μοιραζόμαστε το φυσικό αέριο.

Β  Συνεχίζετε την εργασία σας και εμείς παίρνουμε το μερίδιό μας από το φυσικό αέριο.    

Γ. Θα πολεμήσουμε», γράφει ο  Yahya BOSTAN.

Εκτιμήσεις Ελλήνων αμυντικών αναλυτών θεωρούν ότι η σημερινή Τουρκία, η οποία είναι μια χώρα  με τα δύο πόδια στο λάκκο μιας διαλυμένης οικονομίας, αν απαιτηθεί, θα έρθει σε σύγκρουση με Ελλάδα-Κύπρο, διότι αυτό ακριβώς επιδιώκει.

Το ζήτημα είναι αν η σημερινή ελληνική πολιτική ηγεσία έχει το σθένος να απαντήσει στον Ερντογάν ανάλογα, μιας και η συνεχής υποχωρητικότητα θα μας οδηγήσει σε νέες τραγωδίες.

https://youtu.be/U0p1iwLeDJo?t=5

https://youtu.be/UzPlrmHfzcE?t=5

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ