Οικονομία

Οργή ΗΠΑ κατά της Ελλάδας: Η Κίνα ανοίγει δικιά της τράπεζα στη χώρα μας για να προωθήσει τον «Δρόμο του Μεταξιού»

Εξαγριωμένοι είναι οι Αμερικανοί με τη μεγάλη συμφωνία Ελλάδας -Κίνας σύμφωνα με την οποία το Πεκίνο θα ανοίξει δικιά του τράπεζα στην Ελλάδα για να προωθήσει τον «Δρόμο του μεταξιού».

Η Ουάσινγκτον φαίνεται να είναι αγριεμένη γιατί δεν είχε ενημέρωση για το μεγάλο deal και είναι αυτονόητο πως η κινεζική «εισβολή» στην Ελλάδα θα μεγαλώσει δίνοντας άφθονο χρήμα σε μικρομεσαίες και μεγάλες ελληνικές και κινεζικές επιχειρήσεις.

Τη διεύρυνση του πλαισίου συνεργασίας Κίνας-Ελλάδας ανακοίνωσε από το βήμα της Συνόδου Κορυφής της πρωτοβουλίας «One Belt, one Road», με την είσοδο κινεζικής τράπεζας στην Ελλάδα, η οποία θα εστιάσει στη χρηματοδότηση έργων διασυνδεσιμότητας και υποδομών, δίνοντας έτσι νέα πνοή και διαμορφώνοντας ένα ευρύτερο πλαίσιο για την εισροή και διάχυση κινεζικού χρήματος

Την προοπτική αυτή επιβεβαίωσε με συνέντευξή του, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, εντάσσοντας όλα τα projects στο νέο τριετές πλαίσιο συνεργασίας, που υπεγράφη σε διμερές επίπεδο, στο Πεκίνο.

Όπως είπε ο υπουργός, ο οποίος συνοδεύει τον πρωθυπουργό στο ταξίδι του στην κινεζική πρωτεύουσα με αφορμή το 2ο Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου της Πρωτοβουλίας για τον «Δρόμο του Μεταξιού», τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν τόσο με συμβολικό τρόπο, καθώς ο πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που κλήθηκε να μιλήσει στο φόρουμ, όσο και σε επίπεδο πρακτικό, αφού «έπειτα από καιρό και με συστηματική διαπραγμάτευση δόθηκε η άδεια εισαγωγής στην Κίνα για τον κρόκο, που ήταν από τα βασικά αιτήματα που είχαμε στο παρελθόν».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον υπουργό, πρόκειται να προχωρήσει η διαδικασία και για μια σειρά άλλα φρούτα, που ήταν στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης όλο το τελευταίο διάστημα.

Όλες αυτές οι θετικές εξελίξεις, εκτιμά ο κ. Κατρούγκαλος, είναι απόρροια του κλίματος που δημιούργησε η επίσκεψη αλλά και του γεγονότος ότι

«συστηματικά αναβαθμίζονται οι διμερείς σχέσεις την τελευταία τετραετία»,

χωρίς να παραγνωρίζεται, όπως σημείωσε, το γεγονός ότι και οι παλαιότερες κυβερνήσεις είχαν επενδύσει στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με την Κίνα,

«αλλά ποτέ δεν ήταν σε τόσο καλό επίπεδο».

Έρχεται κινεζική τράπεζα στην Ελλάδα;

Σε ό,τι αφορά το νέο τριετές (2020 – 2022) Πλαίσιο Συνεργασίας που υπεγράφη σήμερα από τον ίδιο τον κ. Κατρούγκαλο και τον αναπληρωτή επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας (NDRC) Zhang Yong, παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών, ο υπουργός επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι περιλαμβάνει συγκεκριμένους τομείς, «στους οποίους θα πρέπει να συνεχίσουμε να δραστηριοποιούμαστε», φέρνοντας ως παράδειγμα τον χρηματοπιστωτικό.

«Φαίνεται ότι είναι σε καλό δρόμο να έρθει και να εγκατασταθεί στην Ελλάδα κινεζική τράπεζα» σημείωσε ο υπουργός, επισημαίνοντας τις δυνατότητες ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας που υπάρχουν επίσης στον τουριστικό τομέα, όπου «είμαστε σχετικά πίσω σε σχέση με το μεγάλο δυναμικό που έχει η κινεζική αγορά», στον τομέα των επενδύσεων, ειδικά σε νέες τεχνολογίες, αλλά και στον αγροτικό τομέα.

Ειδικότερα για τις νέες τεχνολογίες, ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι σημαντική ήταν και η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τους επικεφαλής της Huwaei, σήμερα, στο πλαίσιο ανάλογων συναντήσεων που είχε και ο ίδιος , στη Σαγκάη, κατά την πρώτη διεθνή έκθεση εισαγωγών της Κίνας.

«Η Κίνα, όπως το είπε ξεκάθαρα και ο πρόεδρος Σι, επιδιώκει πια να μην είναι μόνο το παγκόσμιο εργοστάσιο, όπως ήταν όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, αλλά να γίνει και μια παγκόσμια εσωτερική αγορά, γιατί αυτή τη στιγμή έχει μια μεσαία τάξη 400 εκατ., καμιά άλλη χώρα στον κόσμο δεν έχει μια τέτοια μεσαία τάξη και θέλει πια να καταναλώνει προϊόντα υψηλής ποιότητας, όπως είναι τα αγροτικά μας, να ταξιδεύει στο εξωτερικό κλπ. Έχουμε, λοιπόν, και μία σύμπτωση συγκυρίας στις καλές μας σχέσεις με την Κίνα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Το νέο τριετές Πλαίσιο Συνεργασίας (2020-2022) μεταξύ του υπουργείου Οικονομίας της Ελλάδας και της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας (NDRC), το οποίο επικεντρώνεται στην ενέργεια, τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες, τη μεταποίηση, την έρευνα, την ανάπτυξη και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, υπεγράφη στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε, σήμερα, στο Πεκίνο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Κινέζο ομόλογό του Li Keqiang (Λι Κετσιάνγκ).

Το τριετές Πλαίσιο Συνεργασίας υπέγραψαν, από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και από κινεζικής, ο αναπληρωτής επικεφαλής της NDRC Zhang Yong, παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

Στη στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασία της Ελλάδας με την Κίνα, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- ο κ. Τσίπρας, μιλώντας κατά την έναρξη της συνάντησης, στην οποία εκτός του κ. Κατρούγκαλου συμμετείχε και ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας.

Η Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός, είναι μια χώρα που εξήλθε από μια οικονομική κρίση και σήμερα αναδεικνύει και αξιοποιεί το σημαντικό πλεονέκτημα που της δίνει η γεωγραφική της θέση, στο αντάμωμα τριών ηπείρων.

Δεν θα είμαστε το σύνορο αλλά η γέφυρα Ανατολής και Δύσης, τόνισε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος επισκέπτεται για τρίτη φορά την Κίνα ως πρωθυπουργός.

Υποδεχόμενος τον κ. Τσίπρα, ο Κινέζος πρωθυπουργός υπογράμμισε τον εποικοδομητικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στη σχέση της Κίνας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, όπως είπε, θα πρέπει να έχει ως βάση της μια πλατφότμα που θα ακολουθεί τις αρχές της αγοράς αλλά το πλαίσιο της ΕΕ.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός συνεχάρη επίσης την Ελλάδα για την ένταξή της στην Πρωτοβουλία «17+1».

Ο κρόκος Κοζάνης κατακτά την Κίνα - Τον Μάιο οι πρώτες εξαγωγές

Μια νέα αγορά με τεράστια δυναμική ανοίγεται για τον κρόκο Κοζάνης – Η εξαγωγή έγινε εφικτή μετά από διαδικασία δυόμισι ετών

Εντός του Μαΐου αναμένεται να καταφθάσουν στην αγορά της Κίνας οι πρώτες ποσότητες (συσκευασμένου) κρόκου Κοζάνης, δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ο πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, Νίκος Πατσιούρας, εκφράζοντας, παράλληλα, την ικανοποίηση των παραγωγών γι' αυτή τη θετική - όπως τη χαρακτήρισε - εξέλιξη, που ανοίγει τον δρόμο για μία νέα αγορά τεράστιας δυναμικής.

Ανατρέχοντας στο παρελθόν, ο κ. Πατσιούρας επισήμανε πως πρόκειται για μια διαδικασία η οποία διήρκεσε περίπου δυόμισι χρόνια, στη διάρκεια της οποίας επισκέφθηκαν τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό στελέχη των αρμόδιων κινεζικών υπηρεσιών. Για την επιτυχία του "εγχειρήματος" καθοριστική - κατά τον κ. Πατσιούρα - ήταν η συμβολή των ελληνικών συναρμόδιων υπουργείων και φορέων που συμμετείχαν σε όλη τη διαδικασία, προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία αυτό το "βήμα".

"Είμαστε οι πρώτοι από την Ελλάδα, όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα που θα εξάγουμε στην Κίνα (...) Διαθέτουμε όλα τα απαραίτητα έγγραφα, το προϊόν μας πληροί όλες τις προδιαγραφές σύμφωνα με τους νόμους της Κίνας για να εισαχθεί στη συγκεκριμένη αγορά" ανέφερε ο κ. Πατσιούρας, προσθέτοντας ότι, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να "πέσουν" οι τελικές υπογραφές των αρμόδιων κινεζικών υπηρεσιών για να εισέλθει στην τελική της ευθεία, η διαδικασία εξαγωγής συσκευασμένου κρόκου Κοζάνης στην κινεζική αγορά.

"Φτάσαμε στο τέλος (...) μέχρι τα μέσα Μαΐου ίσως είμαστε σε θέση (σ.σ. με την ολοκλήρωση της υπογραφής των απαραίτητων εγγράφων) να εξάγουμε στην αγορά της Κίνας" είπε ο κ. Πατσιούρας, συμπληρώνοντας πως η όλη διαδικασία για την προσέγγιση της κινεζικής αγοράς "ήταν μια μαραθώνια προσπάθεια. Κάναμε πάρα πολλά. Πάμε σε μια χώρα που γνωρίζει τον κρόκο, τον χρησιμοποιεί, εισάγουν (κρόκο) εδώ και αρκετά χρόνια από το Ιράν, τον έχουν στα φαρμακεία, τον χρησιμοποιούν για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες".

Ο κρόκος Κοζάνης στην κινεζική κουζίνα

Ο κ. Πατσιούρας τόνισε ότι στόχος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης δεν είναι μόνο η ''συνήθης παρουσία'' του προϊόντος στα φαρμακεία, αλλά η αξιοποίησή του και στην Κινεζική κουζίνα. "Έχουμε αντιπρόσωπο ο οποίος εδώ και δυόμισι χρόνια κάνει προσπάθειες για να μπει ο κρόκος Κοζάνης στην Κινεζική κουζίνα" σημείωσε ο κ. Πατσιούρας, και πρόσθεσε ότι, αρχική στόχευση του Συνεταιρισμού είναι η είσοδος του κρόκου Κοζάνης "στις αγορές delicatessen. Θέλουμε εκείνα τα σημεία που πραγματικά αξίζει τον κόπο να εισέλθουμε".

Άλλωστε, η υψηλή ποιότητα του κρόκου Κοζάνης που πιστοποιείται και από έρευνες του εξωτερικού αποτελεί από μόνη της, εγγύηση, για την επιτυχία της διαδικασίας αυτής. Εξίσου ενθαρρυντικό- κατά τον κ. Πατσιούρα- είναι το γεγονός ότι, τα στελέχη των Κινεζικών φορέων και υπηρεσιών του υπουργείου που επισκέφθηκαν την περιοχή και ενημερώθηκαν από τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, έλαβαν όλα τα πιστοποιητικά που αποδεικνύουν την υπεροχή του κρόκου Κοζάνης έναντι άλλων που κυκλοφορούν στην Κινεζική αγορά.

Ένα άλλο σημείο που προσδίδει προστιθέμενη αξία στον κρόκο Κοζάνης και, ταυτόχρονα, τον καθιστά απόλυτα ανταγωνιστικό είναι το γεγονός ότι, η ευρωπαϊκή νομοθεσία ορίζει και προβλέπει το σύνολο των ελέγχων και των μηχανισμών που είναι απαραίτητοι για κάθε προϊόν. Έτσι, ο κρόκος Κοζάνης σε κάθε του "βήμα" προχωρά με βάση αυτή τη νομοθεσία που δεν αφήνει κανένα ''περιθώριο'' και συναντά μόνο τα υψηλά κριτήρια ποιότητας και ασφάλειας, όπως ορίζονται από την κοινοτική νομοθεσία.

"Είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μας επιβάλλει να έχουμε όλα τα πιστοποιητικά που χρειάζονται από όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς: Πώς συσκευάζεις, πώς διαφυλάσσεις, πώς ξεραίνεις (τον κρόκο) χωρίς μικρόβια. Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει αυτή η καθαρότητα του προϊόντος που θέλει ο καταναλωτής της Ευρώπης (σε άλλο σαφράν). Επομένως, εμείς δίνουμε 100% ένα προϊόν που μπορεί να το εμπιστευθεί απόλυτα" είπε ο κ. Πατσιούρας.

Η ζήτηση ορίζει την προσφορά

Σε 5.500 ανέρχονται τα στρέμματα στα οποία καλλιεργείται κρόκος με το 30% εξ' αυτών να είναι βιολογικής καλλιέργειας, σημείωσε ο κ. Πατσιούρας. Αν δούμε -συμπλήρωσε- ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την Κίνα θα πούμε στους κροκοπαραγωγούς να πολλαπλασιάσουν τα στρέμματα που καλλιεργούν. Ανάλογα με τη ζήτηση θα κινηθούμε".

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού, από το σύνολο της παραγωγής κρόκου Κοζάνης, το μεγαλύτερο μέρος απορροφάται από αγορές του εξωτερικού. Εξαγωγές κρόκου Κοζάνης γίνονται σήμερα σε όλη την Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία και πρόσφατα στο Βιετνάμ.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...