Κύπρος

Δυσοίωνες εξελίξεις στην Α.Μεσόγειο: Οι Τούρκοι άρχισαν τη γεώτρηση δυτικά της Κύπρου - Πολεμικά πλοία προστατεύουν το Fatih

Εξαιρετικά επικίνδυνες είναι οι τελευταίες εξελίξεις στη Α.Μεσόγειο, με τις διεθνείς δυνάμεις να έχουν στραφεί κατά της προκλητικής Τουρκίας. Παρά το πλήθος παρεμβάσεων η Άγκυρα δεν πτοείται και επιμένει στη διεξαγωγή γεώτρησεις δυτικά της Κύπρου.

Οι παράνομες ενέργειες της Άγκυρας δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητες, ενώ οι πολιτικοί Ελλάδας και Κύπρου πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουν πως τα λόγια δεν αποτελούν τιμωρία. Οι Τούρκοι παραβιάζουν συνεχώς το διεθνές δίκαιο και οφείλουν να αντιμετωπίσουν τις ποινές που ορίζονται από αυτό.

Eκτενές ρεπορτάζ για την γεώτρηση του τουρκικού γεωτρύπανου Fatih φιλοξενεί στο πρωτοσέλιδο της σήμερα η ηλεκτρονική έκδοση της τουρκικής εφημερίδας Daily Sabah.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η γεώτρηση άρχισε και οι εργασίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το γεωτρύπανο έφτασε στην περιοχή το πρωί της Παρασκευής συνοδευόμενο από τρία υποστηρικτικά σκάφη και μία φρεγάτα.

Το ρεπορτάζ παρουσιάζει την συγκεκριμένη περιοχή ως «αποκλειστική οικονομική ζώνη» της Τουρκίας που βρίσκεται δυτικά του νησιού της Κύπρου. Η γεώτρηση θα φτάσει σύμφωνα με την Daily Sabah σε βάθος 5,500 μέτρων.

Τις εργασίες ανέλαβε η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου ενώ το δεύτερο γεωτρύπανο Yavuz θα αρχίσει επίσης γεωτρήσεις στην περιοχή σύντομα.

«Κατά τη διάρκεια των ερευνών στην περιοχή, η Τουρκία πάντα παραμένει δεσμευμένη στο διεθνές δίκαιο», αναφέρει επικαλούμενη την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών σε απάντηση της δήλωσης της Φεντερίκα Μογκερίνι το Σάββατο.

Σημειώνεται ότι από την Παρασκευή μέχρι σήμερα, ΕΕ, Ρωσία, Αίγυπτος, Ηνωμένες Πολιτείες και Ισραήλ με ανακοινώσεις τους κάλεσαν την Τουρκία να αποφύγει τις εντάσεις και να σταματήσει τις έρευνες.

Πολεμικοί τόνοι από την Άγκυρα

Πολεμικούς τόνους διατηρεί η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο παρά τις έντονες διεθνείς αντιδράσεις που προκάλεσε η παρουσία του τουρκικού γεωτρύπανου ανοικτά της Κύπρου. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο τα οποία πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο διαμήνυσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του λαού της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» και να μην επιτρέψει κανένα τετελεσμένο.

Είχε προηγηθεί η απάντηση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών στη δήλωσή της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνη για τις δραστηριότητες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι απορρίπτει τη δήλωση τής Φεντερίκα Μοργκερίνι. «Οι δραστηριότητες υδρογονανθράκων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο βασίζονται στα νόμιμα δικαιώματά της που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο. Όπως έχουμε πολλές φορές τονίσει και προηγουμένως, θα προστατεύσουμε τόσο τα δικαιώματα και συμφέροντά μας στη δική μας υφαλοκρηπίδα ως χώρα που έχει τη μεγαλύτερη ακτή, τόσο και τα δικαιώματα τής "τδβκ". Σε αυτό το πλαίσιο η χώρα μας μέχρι σήμερα δεν δίστασε να κάνει τα απαραίτητα βήματα και δεν θα διστάσει ούτε από δω και τώρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει επίσης ότι «είναι η Κυπριακή Δημοκρατία η οποία δεν διστάζει με ανευθυνότητα να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου, που αγνοεί τα βασικά δικαιώματα των Τ/κ επί των φυσικών πηγών οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες του νησιού της Κύπρου, που απορρίπτει όλες τις προτάσεις συνεργασίας και που παρά τις προειδοποιήσεις μας δεν εγκαταλείπει τις μονομερείς δραστηριότητες».

«Μία λογική προσέγγιση που θα απέτρεπε τη μεγαλύτερη αστάθεια στην περιοχή θα ήταν όλοι οι πρωταγωνιστές εκτός Ανατολικής Μεσογείου να αποδεκτούν το γεγονός ότι η Τουρκία και η "τδβκ" δεν μπορούν να αποκλειστούν από την ενεργειακή εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο και να σταματήσουν να παρέχουν άνευ όρων υποστήριξη στην ε/κ διοίκηση. Επιπλέον, όσοι δεν έχουν κάνει βήμα για την επίλυση αυτού του ζητήματος εδώ και χρόνια, δεν έχουν το δικαίωμα σήμερα να μας δίνουν συμβουλές», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Δείτε το τουρκικό δημοσίευμα της Daily Sabah:

"Το Αιγαίο & η Μεσόγειος θα γίνουν τουρκική λίμνη"

Οι S-400 θα τοποθετηθούν στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο για να ελέγχουν την Ελλάδα και τα ενεργειακά σχέδια της Κύπρου, υποστηρίζει η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak με πρωτοσέλιδο τίτλο ‘Να ο λόγος του πανικού για τους S-400’.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα οι ΗΠΑ και άλλες χώρες της Δύσης βρίσκονται σε πανικό γιατί, “από τη στιγμή που οι δύο συστοιχίες των S-400, που η Τουρκία ετοιμάζεται να παραλάβει τον Ιούλιο, τοποθετηθούν η μία στη Σμύρνη και η άλλη στην Αντιόχεια, το Αιγαίο και η Μεσόγειος θα καταστούν ‘τουρκική λίμνη’”.

Η τουρκική εφημερίδα υποστηρίζει ότι η τοποθέτηση των S-400 στις συγκεκριμένες περιοχές έχουν ως στόχο:

- Στη Μεσόγειο, να ελέγξουν τον εναέριο χώρο και να φέρουν τα πάνω κάτω στα σχέδια του ενεργειακού πολέμου που διεξάγεται στην περιοχή.

-Στο Αιγαίο, να ρίξουν στο κενό τα σχέδια κατοχής της Αθήνας, ακόμη και στα νησιά που έπρεπε να είναι αποστρατικοποιημένα αλλά η Αθήνα έχει τοποθετήσει στρατιωτικά φυλάκια. Και επίσης από τη στιγμή που όλα τα αεροσκάφη που θα απογειώνονται από την Ελλάδα θα εντοπίζονται αμέσως από τα ραντάρ των S-400, η Ελλάδα θα σταματήσει τις απειλές κατά της Τουρκίας στο Αιγαίο.

-Και τέλος στη Συρία, να εμποδίσουν τη δημιουργία ‘διαδρόμου τρομοκρατίας’ από τους Κούρδους της Συρίας (YPG).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ