Αρχείο

Ηχηρή παρέμβαση Ισραήλ-Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία: "Αυξάνεται η ένταση στην Κύπρο" - "Σταματήστε άμεσα τις προκλήσεις"

Άμεση παρέμβαση των ΗΠΑ πριν λίγες ώρες ενόψει της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ουσιαστικά έστειλε τελεσίγραφο στην Άγκυρα, προειδοποιώντας να σταματήσει άμεσα τις προκλητικές ενέργειες στην Κύπρο και επισημαίνοντας πως η ένταση αυξάνεται επικίνδυνα.

Ιδιαίτερα προκλητικό βήμα χαρακτηρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και την καλεί να σταματήσει αμέσως τις επιχειρήσεις του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή.

Η ανακοίνωση της εκπροσώπου Μόργκαν Ορτάγκους αναφέρει:

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας να ξεκινήσουν τις υπεράκτιες γεωτρήσεις σε μια περιοχή την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία ως Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα προκλητικό και κινδυνεύει να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις και να ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση".

Παρέμβαση και από Ισραήλ

Προχωρημένη δήλωση υποστήριξης της Κύπρου έκανε το βράδυ της Κυριακής ο πρεσβευτής του Ισραήλ στη Λευκωσία Σάμμυ Ρεβέλ, ο οποίος εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη του Εβραϊκου Κράτους στην Κυπριακή Δημοκρατία και στον κυπριακό λαό.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του Ισραηλινού πρέσβη στο Twitter:

“Το Ισραήλ παρακολουθεί με με σοβαρότατη ανησυχία τα πρόσφατα βήματα που έκανε η Τουρκία στην ΑΟΖ της Κυπρου, στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της. Το Ισραήλ επανέλαβε την πλήρη υποστήριξή του και την αλληλεγγύη του προς την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ της και εκφράζει την αντίθεσή του σε κάθε προσπάθεια παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων”.

Η δήλωση θεωρείται απόλυτα ικανοποοιητική, καθώς στηρίζει πλήρως της θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και καταδικάζει τις επιθετικές πράξεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

https://twitter.com/SammyRevel/status/1125121789439500288

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...