Πατριαρχεία

Βόμβα από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων: Είμαστε η Μητέρα όλων των Εκκλησιών και εγγυητής της ενότητας-Αμφισβητεί την οικουμενικότητα του Φαναρίου;

"Βόμβα" έριξε στα εκκλησιαστικά δρώμενα της παγκοσμίου Ορθοδοξίας ο Πατριάρχης Θεόφιλος υποστηρίζοντας πως το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων είναι η Μητέρα όλων των Εκκλησιών, κόντρα στις συνηθισμένες αιτιάσεις του κ. Βαρθολομαίου που όπου σταθεί και όπου βρεθεί δεν χάνει ευκαιρία να θυμίζει πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι η μητέρα εκκλησία όλων.

Ένα μήνα ακριβώς μετά από την πρωτοβουλία των 4 Εκκλησιών (Ιεροσόλυμα, Αντιόχεια, Αλεξάνδρεια, Κύπρος) για το ουκρανικό και την ενότητα της Ορθοδοξίας, η οποία έχει διασαλευθεί από τα καμώματα Φαναρίου και Μόσχας, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων δείχνει να κάνει ένα βήμα παραπέρα ουσιαστικά αμφισβητώντας την οικουμενικούτητα του Φαναρίου. 

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Πατριάρχης Θεόφιλος Γ 'δήλωσε ότι η Εκκλησία της Ιερουσαλήμ είναι η Μητέρα όλων των Εκκλησιών και ο εγγυητής της πανορθόδοξης ενότητας.

Συγκεκριμένα, στις 16 Μαΐου , ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ, Πατριάρχης Θεόφιλος, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Ορθόδοξης Ιεραποστολικής Παλαιστινιακής Εταιρείας (IOPS), η οποία έφτασε στην Ιερουσαλήμ για να παρακολουθήσει  ένα Διεθνές σεμινάριο περιφερειακών, αφιερωμένο στη 200η επέτειο της διπλωματικής υποστήριξης της παρουσίας της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή.

Στην ομιλία του, το κείμενο της οποίας δημοσιεύθηκε στον επίσημο ιστότοπο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ο Πατριάρχης εκτίμησε ιδιαίτερα τη σημασία αυτών των σεμιναρίων "σε μια εποχή που η χριστιανική μας μαρτυρία είναι τόσο σημαντική για την υποστήριξη της ζωντανής χριστιανικής παρουσίας στην Αγία Γη και στη Μέση Ανατολή" και τόνισε ότι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων«προάγει επίσης έναν σημαντικό διαθρησκειακό διάλογο».

"Η Εκκλησία των Ιεροσολύμων, που είναι η Μητέρα όλων των Εκκλησιών, είναι ο εγγυητής της ενότητας της Ορθοδόξου Εκκλησίας", δήλωσε ο Πατριάρχης Θεόφιλος προκαλώντας ... εγκεφαλικά στους Φαναριώτικους κύκλους!

"Αναγνωρίζουμε ιδιαίτερα το ρόλο που η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει παίξει εδώ και αιώνες, ειδικά κατά την οθωμανική περίοδο, στη στήριξη της εκκλησίας της Ιερουσαλήμ πολιτικά, διπλωματικά και, φυσικά, οικονομικά" συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες ο Πατριάρχης Θεόφιλος είχε στηρίξει την κανονικότητα στην Ουκρανία υποδεχόμενος τον Μητροπολίτη Ονούφριο.

Διάλυση στην Ουκρανία

Όσον αφορά δε στο ουκρανικό τα πράγματα για την νέα εκκλησία δημιούργημα Φαναρίου & Κιέβου πάνε από το κακό στο χειρότερο. Την περασμένη εβδομάδα η Σερβική Εκκλησία επιβεβαίωσε την θέση της πως δεν την αναγνωρίζει, ενώ και ο ίδιος ο "Επίτιμος Πατριάρχης" της OCU Φιλάρετος δήλωσε ότι η νέα δομή δεν αναγνωρίζεται από καμία από τις Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες και δεν βλέπει τρόπους για την αναγνώρισή της!! 

"Τώρα λέτε ότι χρειαζόμαστε την αναγνώριση άλλων Εκκλησιών. Και πρέπει να καταστρέψουμε το Πατριαρχείο του Κιέβου, ώστε να μας αναγνωρίσουν και άλλες Εκκλησίες. Είναι αλήθεια ή όχι; Δεν είναι αλήθεια. Καμία από τις άλλες Εκκλησίες δεν αναγνωρίζει την Ουκρανική Εκκλησία όχι μόνο ως πατριαρχείο, αλλά ούτε ως Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (OCU ). Και μπορούμε να το δούμε στην πραγματικότητα. Ακόμη και εκείνες οι Εκκλησίες, οι οποίες έτειναν να αναγνωρίσουν την Ουκρανική Εκκλησία ως αυτοκέφαλη, υπό την προϋπόθεση ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα έδινε τον Τόμο, τώρα δεν το κάνουν, όχι ανοιχτά, αλλά με διάφορα πρόσχηματα. Ούτε η ελληνική ούτε η κυπριακή, ούτε η Ιερουσαλήμ ούτε της Αλεξάνδρειας έχουν κοινωνία με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, για να μην μιλήσουμε για τις εκκλησίες της Σερβίας και της Βουλγαρίας. Μέχρι στιγμής δεν μπορώ να δω κανένα δρόμο για να αναγνωριστεί η OCU ", δήλωσε ο Φιλάρετος βάζοντας μπουρλότο στα σχέδια του Φαναρίου. 

Ο Φιλάρετος τέλος κατηγορεί για ανυπακοή τον Μητροπολίτη Επιφάνιο

Βλέποντας αυτήν την κατάσταση στην Ουκρανία το Φανάρι προσπαθεί να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

Ο ένας εκ των δύο Έξαρχων που είχε εγκαθιδρύσει στο Κίεβο, ο Αρχιεπίσκοπος Παμφίλου Δανιήλ του Pamphilon, πέταξε για το Κίεβο για να βοηθήσει τον Επιφάνιο.

Ο Εξάρχος  δήλωσε στη σελίδα του στο Facebook ότι είχε φτάσει στην Ουκρανία "σε επίσημη επίσκεψη".

Είπε επίσης ότι είχε παράσχει οικονομική βοήθεια για την OCU από το UOC στις ΗΠΑ.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά και το οικοδόμημα του Βαρθολομαίου στην Ουκρανία αποδεικνύεται εύθραυστο, ο ίδιος έρχεται μεθαύριο στην χώρα μας για να πείσει την Ελλαδική Εκκλησία να αναγνωρίσει την νέα ουκρανική εκκλησία, ενώ γενικότερα κάνει δημόσιες σχέσεις!!

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, λοιπόν,  συγκαλεί την Γ΄ Διεθνή “Διάσκεψη της Χάλκης” για την Θεολογία και την Οικολογία, όπου διακεκριμένοι θεολόγοι και ειδικοί επιστήμονες, από όλο τον κόσμο, θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν, από τις 31 Μαΐου μέχρι τις 4 Ιουνίου, στην Πόλη.

Εδώ ο κόσμος χάνεται....

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...