Εκκλησία

Τι τρέχει με την "μακεδονική Εκκλησία"; Επίσκοπος των σχισματικών των Σκοπίων μαζί με τους Βούλγαρους στην Ιερουσαλήμ για το«Άγιο Φως»

Την στιγμή που όλα τα μάτια της Ορθοδοξίας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι στραμμένα σε όσα συμβαίνουν στο ουκρανικό ζήτημα, κάτι τρέχει με το ζήτημα της "μακεδονικής εκκλησίας".

Ένας επίσκοπος από την «Ορθόδοξη Εκκλησία της ΠΓΔΜ» θα συνοδεύσει αντιπροσωπεία της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ιερουσαλήμ το Πάσχα του 2019 για το "Άγιο Φως"

Αυτό προέκυψε κατά τη συνάντηση του Βούλγαρου Πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ με τον εκπρόσωπο της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ,  Μητροπολίτη Στάρα Ζαγορά Κυπριανό, που ηγείται της επιτροπής της εκκλησίας για τις σχέσεις με την “μακεδονική εκκλησία”.

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι οι Βούλγαροι είχαν παραδώσει το “Άγιο Φως” στα Σκόπια εν μέσω των διεργασιών βάσει των οποίων οι Σκοπιανοί σχισματικοί είχαν ζητήσει “ομπρέλα” από την Βουλγαρική Εκκλησία.

Η προαναφερθείσα Επιτροπή δημιουργήθηκε μετά από αίτημα της "Ορθόδοξης Εκκλησίας της Μακεδονίας - Αρχιεπισκοπής της Οχρίδας" προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας να είναι η μητρική της εκκλησία.

Η «Ορθόδοξη Εκκλησία της Μακεδονίας» δημιουργήθηκε στην εποχή του Τίτο και δεν αναγνωρίζεται από την επικρατούσα τάξη των ορθόδοξων χριστιανικών εκκλησιών. Ωστόσο, υπήρξαν κάποιες κινήσεις προς πιο εγκάρδιες σχέσεις με τη βουλγαρική εκκλησία.

Κατόπιν, μετά το φρένο των Βούλγαρων, οι Σκοπιανοί στράφηκαν προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να διευκρινίζει σε πολλές περιπτώσεις πως δεν πρόκειται να υπάρξει αυτοκεφαλία των Σκοπιανών. Ο ίδιος πάντως συναντήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Φανάρι με τον πρέσβη του γειτονικού μας κρατιδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της αναγνώρισης της σχισματικής εκκλησίας των Σκοπίων.

Την ίδια στιγμή η Ελληνική Διαρκής Ιερά Σύνοδος στην χθεσινή της ανακοίνωση επαναφέρει το θέμα. Η Δ.Ι.Σ. απέστειλε έγγραφο προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, “διά του οποίου εκφράζεται η ανησυχία Αυτής για το αίτημα των αυτοαποκαλουμένων «μακεδονοφώνων» κατοίκων της Ελλάδος και του πολιτικού φορέως της ωσαύτως αυτοαποκαλουμένης μειονότητος «των εν Ελλάδι μακεδόνων» περί τελέσεως της Θείας Λειτουργίας στο ιδίωμα της λεγομένης «μακεδονικής» γλώσσας και μάλιστα στην εθνικά ευαίσθητη περιοχή της Βορείου Ελλάδος”.

Το ζήτημα αφορά και στους Σέρβους βέβαια. Οι αξιωματούχοι της Σερβικής Εκκλησίας εκφράζουν ανοιχτά το φόβο τους πως το μοντέλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ουκρανία θα ακολουθηθεί από αναγνώριση της αποσχισθείσας “μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας”.

Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι η μάχη της “Μακεδονικής Εκκλησίας” για αναγνώριση αποτελεί μέρος της γεωπολιτικής στρατηγικής στην αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης στον ευαίσθητο χώρο των Βαλκανίων. Με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία να αυξάνει εφεξής την πίεση της σε άλλες εκκλησίες. Κάτι που θα προκαλέσει ασφαλώς αντίδραση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού....

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ