ΗΠΑ

THAAD: Κοινές ασκήσεις Ισραήλ-ΗΠΑ - Δείτε τις εικόνες

Οι δύο χώρες ενισχύουν τις σχέσεις τους με τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Μετά την εγκατάσταση των πανίσχυρων πυραυλικών συστημάτων THAAD στο Ισραήλ πριν από περίπου ένα μήνα, αμερικανικές και ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις προχώρησαν σε εκτεταμένες ασκήσεις με το εν προκειμένω σύστημα οι οποίες ολοκληρώθηκαν χθες.

Πρόκειται για μια αρκετά σημαντική αλλά και συμβολική κίνηση, σε μια χρονική συγκυρία όπου τόσο οι απειλές του Ιράν κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ εντείνονται διαρκώς, ενώ επίσης επηρεάζει και τις αμερικανοϊσραηλινές σχέσεις, οι οποίες τον τελευταίο καιρό χαρακτηρίζονται ως “εξαιρετικές”. Τι ανέφεραν αξιωματούχοι των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών για το THAAD και τις ασκήσεις ; ]

Ειδικότερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το πέρας του πρώτου κύκλου ασκήσεων και εκπαιδεύσεων με το αμερικανικό αντιβαλλιστικό πυραυλικό σύστημα THAAD, το οποίο είχε αναπτυχθεί στο Ισραήλ στις αρχές Μαρτίου καθώς και 250 Αμερικανοί της Διοίκησης των ΗΠΑ EUCOM, στο πλαίσιο μιας κοινής άσκησης μεταξύ των δύο συμμάχων.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, το σύστημα THAAD, το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα του είδους του στον κόσμο, οι συμμαχικές δυνάμεις εκτέλεσαν σενάρια επιθέσεων, ώστε να ενσωματωθεί το THAAD στην υφιστάμενη “ομπρέλα προστασίας” του Ισραήλ.

Πιο συγκεκριμένα αυτή συνίσταται στις ισραηλινές δυνάμεις αεράμυνας του αεροπορικές άμυνες που περιλαμβάνουν το γνωστό Iron Dome, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να καταρρίπτει πυραύλους μικρής εμβέλειας, το σύστημα Arrow το οποίο αναχαιτίζει εχθρικούς βαλλιστικούς πυραύλους έξω από την ατμόσφαιρα της Γης και τέλος το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας “David's Sling” ή αλλιώς “Σφεντόνα του Δαυίδ” που έχει σχεδιαστεί για να παρακολουθεί τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, καθώς και πυραύλους cruise σε εμβέλεια από 40 έως 300 χιλιόμετρα.

Το THAAD από την άλλη έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει από εχθρικές εισερχόμενες απειλές όπως τακτικά βαλλιστικά βλήματα η και μεγαλύτερης εμβέλειες, μέχρι 200 χιλιόμετρα και σε υψόμετρο 150 χιλιομέτρων με αποτέλεσμα να είναι ικανό να αναχαιτίζει τόσο εξω-ατμοσφαιρικούς όσο και ενδο-ατμοσφαιρικούς πυραύλους.

Το σύστημα μπορεί επίσης να προσφέρει ακόμα μεγαλύτερο βαθμό προστασίας σε περίπτωση που συνδυαστεί με άλλα συστήματα αεροπορικής άμυνας, όπως για παράδειγμα τους Patriot, τους οποίους ήδη το Ισραήλ διαθέτει στο οπλοστάσιό του.

O Αναπληρωτής Διοικητής του Αμερικανικού Στρατού στην Ευρώπη, Στρατηγός Andrew J. Rowling συνεχάρη τα στρατεύματα που συμμετείχαν στην άσκηση για την "εξαιρετική τους απόδοση".

Στη συνέχεια δήλωσε ότι “η ικανότητα να αναπτύσσουμε γρήγορα δυνάμεις έτοιμες για μάχη μέσα και έξω από το θέατρο επιχειρήσεων είναι κρίσιμη για την προβολή ισχύος μας, προκειμένου να υποστηρίζουμε τους Συμμάχους μας”.

Παρόλο που οι ΗΠΑ και το Ισραήλ υπέγραψαν συμφωνία που προβλέπει ότι οι Αμερικανοί θα βοηθήσουν το Ισραήλ στην αντιπυραυλική άμυνα σε περιόδους πολέμου, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις διευκρίνισαν ότι οι συγκεκριμένες ασκήσεις ήταν ήδη προγραμματισμένες δεν έχουν καμία σχέση με τις πρόσφατες εντάσεις στα σύνορα της χώρας.

Αυτό που παραμένει προτεραιότητα για την άμυνα του Ισραήλ , και οι ασκήσεις εμμέσως αυτό έθεταν στο επίκεντρο, είναι η απειλή που αποτελεί το Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού προγράμματος και του προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων που έχει αναπτύξει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...