Κόσμος

Φανάρι και Μόσχα για την καταστροφή στην Παναγία των Παρισίων

Μήνυμα συμπαθείας είχαμε εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχου για την καταστροφική πυρκαγιά στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων με επιστολές του προς τον Ρωμαιοκαθολικό Αρχιεπίσκοπο Παρισίων και τον Πρόεδρο της Γαλλίας.

Αναλυτικότερα, την βαθύτατη λύπη του για την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε τον ιστορικό Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων, ένα από τα σημαντικότερα σημεία αναφοράς της ιστορίας και της πνευματικής ταυτότητας της γαλλικής πρωτεύουσας, και τη συμπάθειά του προς τους ρωμαιοκαθολικούς πιστούς της πόλης και συνολικά προς τον λαό της Γαλλίας εκφράζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με επιστολές του προς τον Ρωμαιοκαθολικό Αρχιεπίσκοπο Παρισίων Michel Aupetit και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron.

Η Παναγία των Παρισίων δεν ήταν απλώς ένας Καθεδρικός Ναός, τονίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αλλά αποτελεί ένα ορατό σημείο «συνάντησης» της χριστιανικής πίστης και της ανθρώπινης μεγαλοφυΐας, ένα σύμβολο των κοινών ιδανικών της ανθρωπότητας, μία «φωνή» από την οποία πηγάζει μια ηχηρή έκκληση για ειρήνη και αγάπη.

«Ο κόσμος είναι σήμερα τραυματισμένος, βιώνει ένα ιδιαίτερο πένθος, συλλογικά, πέρα ​​από ομολογιακές και θρησκευτικές δεσμεύσεις», σημειώνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης και εύχεται για την ταχεία αποκατάσταση του ιστορικού Ναού.

Ρωσία

Αλλά και στην Ρωσία το σοκ ήταν μεγάλο.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε χθες την ετοιμότητα αποστολής ρωσικών ειδικών για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της Παναγίας της Παναγίας.

Συγκεριμένα Ρώσοι ειδικοί με ένα εκτεταμένο ιστορικό αποκατάστασης μεσαιωνικών μνημείων μπορούν να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού της Παναγίας Notre Dame , αν χρειαστεί, δήλωσε το Κρεμλίνο.

"Είναι αλήθεια ότι έχουμε μερικούς από τους καλύτερους ειδικούς στον κόσμο που έχουν τεράστιο ρεκόρ για την αποκατάσταση των μεσαιωνικών μνημείων και, αν υπάρξει τέτοια ανάγκη, θα είμαστε έτοιμοι να τους αποστείλουμε", δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Τύπου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους την Τρίτη.

Όταν ρωτήθηκε αν η Μόσχα σκέφτεται να επεκτείνει τη χρηματοδοτική συνδρομή στη Γαλλία ή να παράσχει ξυλεία για να βοηθήσει την ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού, ο Πεσκόφ είπε: «Δεν αμφιβάλλω ότι εάν δεν υπάρχει ξύλινη ύλη επαρκής στην Γαλλία και εφόσον χρειάζεται για τη στέγη του καθεδρικού ναού, αν και δεν πιστεύω ότι η ρωσική ξυλεία θα χρησιμοποιηθεί κατά την κατασκευή της στέγης, αλλά, αν χρειαστεί, ασφαλώς αυτή η βοήθεια θα δοθεί "

Από την πλευρά της η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αντιλαμβάνεται με οδύνη την πυρκαγιά ευρείας κλίμακας που συνέβη τη Δευτέρα το βράδυ στην Παναγία των Παρισίων.

«Είναι δύσκολο να εκφράσουμε τον πόνο, τα μάτια μας είναι γεμάτα δάκρυα» Αυτές τα «ιστορικά θεμέλια της Ευρώπης» είναι επίσης μέρος της ψυχής μας, της πνευματικής μας ιστορίας εν μέσω της Μεγάλης Εβδομάδας », δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συνδέσμου Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, Αρχιεπίσκοπος Νικολάι Μπαλάσσοφ.

. "Είναι δύσκολο να απαλλαγούμε από τη σκέψη ότι γινόμαστε μάρτυρες σε ένα οιωνό, το αληθινό νόημα του οποίου δεν έχουμε καταλάβει ακόμα. Ο κόσμος δεν θα είναι ποτέ ο ίδιος".

Το ρωσικό υπουργείο Πολιτισμού τέλος θα προτείνει την οργάνωση εράνων για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της Notre Dame του Παρισιού

“Εμείς θα καλέσεουμε τα μουσεία και όλους τους πολίτες που δεν είναι αδιάφοροι για το τι συνέβη σε έναν έρανο για να στηρίξουν την αποκατάσταση, την ανοικοδόμηση της Notre-Dame de Paris. Νομίζω ότι θα είναι σωστό ", δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...