Αρχείο

Πρόβα τζενεράλε η "ΗΝΙΟΧΟΣ" για Ισραήλ-ΗΠΑ: Ετοιμάζουν επιχειρήσεις κατά του Ιράν - Προοίμιο εξελίξεων σε Α.Μεσόγειο-Μ.Ανατολή

Κάτι μεγάλο πολύ μεγάλο προετοιμάζεται στο Αιγαίο με την παρουσία των καλύτερων πιλότων από Ελλάδα, ΗΠΑ και κυρίως το Ισραήλ, οι οποίοι συμμετείχαν μαζί με τους υπόλοιπους στην μεγάλη αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος-2019», την μεγαλύτερη ετήσια στρατιωτική άσκηση στην Ευρώπη, η οποία αφορά πιθανές επιχειρήσεις κατά των Ιρανών σε Λατάκεια και ενδοχώρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιταλία, η Κύπρος, και σχεδόν το σύνολο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) συμμετέχουν στην άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ-2019, στην οποία εκτελούνται σύνθετες  αποστολές από αεροπορικές και ναυτικές και χερσαίες δυνάμεις, αναφέρει ο διεθνής τύπος.

Ο στόχος της άσκησης είναι η παροχή "ρεαλιστικής επιχειρησιακής εκπαίδευσης  σε συνθήκες που ομοιάζουν με μια σύνθετη, πολλαπλή απειλή για τη μεγιστοποίηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων.

Στο πλαίσιο της άσκησης, Ισραηλινοί πιλότοι πήραν μέρος στο σχηματισμό αεροσκαφών, που αποτελούνταν  από αεροσκάφη F-35, F-4, Μ-2000 και Tornado.

«Δεδομένου του υψηλού επιπέδου του προσωπικού της ελληνικής ΠΑ και της ικανότητας του στη διεξαγωγή πολλαπλών ασκήσεων που περιλαμβάνουν ποικιλία οπλικών συστημάτων σε μία από τις μεγαλύτερες ασκήσεις, η άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ τείνει να γίνει μία από τις πιο ανταγωνιστικές ασκήσεις στην Ευρώπη και ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου, παρέχοντας στους συμμετέχοντες τεράστια εμπειρία, αναφέρει αμερικανικό δημοσίευμα ενώ την άσκηση παρακολουθούν και οι Ιρανοί για τους δικούς τους λόγους.

Την ίδια στιγμή ρωσική ιστοσελίδα κατηγορεί τον Τραμπ ότι θέλει να κάνει το Ισραήλ «μεγάλο και τρανό» στην Μέση Ανατολή, ενώ Αμερικανοί και Ισραηλινοί προετοιμάζονται για «επιχειρήσεις» κατά του Ιράν, το οποίο αποκτά σε λίγους μήνες έξοδο στην Μεσόγειο μέσω του λιμένος της Λατάκειας στην Συρία σύμφωνα με άρθρο μας.

«Οι ΗΠΑ θέτουν τις βάσεις για πόλεμο με το Ιράν'' γράφει ο ρωσικός τύπος.

Με τον χαρακτηρισμό ως τρομοκρατική οργάνωση του σώματος των Φρουρών Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς (IRGC) μεγέθους 120.000 στρατιωτών, ξεκίνησε το κύριο σχέδιο του Τραμπ που υπονομεύει τα συμφέροντα των ΗΠΑ, διακινδυνεύει την αμερικανική ζωή, για χάρη του Ισραήλ, αναφέρει το Russia insider.

Το Ιράν διαθέτει μεγάλο τακτικό στρατό και οι Φρουροί (IRGC) αποτελούν την κύρια στρατιωτική δύναμη της χώρας στον Περσικό Κόλπο, στον οποίο τα συμφέροντα Ιράν και ΗΠΑ είναι πιθανό να συγκρουστούν. Αυτό αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες σύρραξης σε κάθε μελλοντικό «περιστατικό» στον Κόλπο.

Τώρα που οι ΗΠΑ θεωρούν επίσημα το IRGC ως τρομοκρατική οργάνωση, δεν είναι πλέον υποχρεωμένοι να το αντιμετωπίζουν σύμφωνα με τους κανόνες του πολέμου.

Έτσι κάθε Ιρανός στρατιωτικός του IRGC που θα πέφτει στα χέρια των ΗΠΑ μπορεί να αναμένει ότι θα ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του σε ένα κελί στο Γκουαντάναμο στην καλύτερη περίπτωση.

Η απόφαση αυτή επίσης θέτει σε απόλυτο και υπαρκτό κίνδυνο το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό στον Περσικό Κόλπο.

Οι Ιρανοί αντέδρασαν και αυτοί ανακοινώνοντας ότι δεν θα μεταχειριστούν το αμερικανικό προσωπικό που θα συλληφθεί σύμφωνα με στην συνθήκη της Γενεύης.

«Έτσι, ποιος θα μπορούσε να επωφεληθεί από όλα αυτά παρά μόνο το Ισραήλ;», τόνισε ο ειδικός αναλυτής Philip Giraldi.

Ο Daniel Larison Αμερικανός ειδικός αναφέρει: «Η ανεύθυνη απόφαση του Τραμπ δεν εξυπηρετεί στο ελάχιστο τα συμφέροντα των ΗΠΑ, αλλά θα δυσχεράνει τη μελλοντική αμερικανική κυβέρνηση να αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Ιράν ή να άρει τις κυρώσεις. Τα γεράκια του Ισραήλ ήταν πρόθυμα να δέσουν τα χέρια του επόμενου Αμερικανού προέδρου και με μετά την απόφαση του Τραμπ, ελπίζουν να κλειδώσουν τις ΗΠΑ σε μια πορεία σύγκρουσης με το Ιράν».

Η ιρανική κυβέρνηση από την άλλη πλευρά προσπαθεί και περιμένει μέχρι ο Τραμπ κινηθεί εναντίον της Τεχεράνης ξεκάθαρα,  με τους σκληροπυρηνικούς της να θέλουν να επιτεθούν κατά των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο.

Ο στόχος των Ισραηλινών όμως σε όλα αυτά παραμένει πάντα, η απομόνωση του Ιράν με τη μάταιη πεποίθηση ότι αυτό θα οδηγούσε σε αλλαγή καθεστώτος.

Πολλές περιφερειακές κυβερνήσεις που έχουν και θέλουν να διατηρήσουν καλές σχέσεις με το Ιράν δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή, ενώ η στάση του Τραμπ είναι πιθανό να βλάψει τις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράκ και τον Λίβανο. Χειρότερα δε από αυτό είναι να τεθούν οι βάσεις για πόλεμο με τους Ιρανούς.

Ο γνωστός Αμερικανός ειδικός Benjamin Friedman προειδοποίησε χθες: «Ο ορισμός μέρους της κυβέρνησης του Ιράν ως τρομοκρατικής οργάνωσης είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση ότι «δεν θα μπορούμε πλέον να ζήσουμε μαζί τους και πρέπει να ετοιμαζόμαστε να τους βομβαρδίσουμε».

Η όλη κατάσταση σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην Α.Μεσόγειο και την συμμαχία Ελλάδος-ΗΠΑ-Ισραήλ-Κύπρου «ακουμπά» σαφώς και την ιρανική παρουσία στην Α.Μεσόγειο, μιας και σε πολύ λίγους μήνες,  εταιρείες που ελέγχουν Ιρανοί Φρουροί θα δραστηριοποιηθούν στο συριακό λιμάνι της Λατάκειας.

Αυτό δεν πρόκειται ποτέ να το επιτρέψουν Αμερικανοί και Ισραηλινοί (το έχουν δηλώσει άλλωστε), ενώ ουσιαστικά ετοιμάζονται ακόμα και για πόλεμο μιας και θεωρούν ζωτικής σημασίας την υπεροπλία τους και το έλεγχο της ευρύτερης περιοχής Συρίας-Λιβάνου.

Μια τέτοια κατάσταση θα ενέπλεκε πιθανόν εντός Μεσογείου και το ΝΑΤΟ αλλά και άλλες χώρες ενεργοποιώντας συμμαχίες και καταστάσεις.

Για αυτό και πολλοί εκτιμούν ότι οι ασκήσεις ειδικά Αμερικανών και Ισραηλινών στην χώρα μας, έχουν μια σημειολογία που αφορά μια πιθανή πρόβα τζενεράλε για τα σχέδια τους κατά του Ιράν στα ζεστά νερά της Μεσογείου.

https://youtu.be/Hor_X9bMZ_Q?t=36

https://youtu.be/r3uCPyA0bP4?t=716

https://youtu.be/cCblLyPO9EQ?t=3

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ