Κόσμος

«Κολοσσός»: Το ρομπότ-πυροσβέστης στη φλεγόμενη Παναγία των Παρισίων (εικόνες)


Προς την εκδοχή του ατυχήματος προσανατολίζονται οι γαλλικές εισαγγελικές αρχές

«Όταν οι Γάλλοι πυροσβέστες είδαν το κωδωνοστάσιο της Παναγίας των Παρισίων να είναι έτοιμο να καταρρεύσει, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκαν ήταν να επιστρατεύσουν ένα ρομπότ» , δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκαμπριέλ Πλους, εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος στο Παρίσι.

Το ρομπότ θα μπορούσε να μειώσει τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του κυρίως ναού που είχε τυλιχθεί στις φλόγες», όπως αναφέρει.

«Πρόκειται για το ρομπότ «Colossus» (Κολοσσός) που κατασκευάζεται από την εταιρεία «Shark Robotics», μια εταιρεία με έδρα την La Rochelle». Το ρομπότ βοήθησε τους πυροσβέστες να μείνουν μακριά από τα σημεία που είχαν μετατραπεί σε« φούρνο».

«Αυτό το χερσαίο drone αντέχει σε περιπτώσεις κατολισθήσεων, διαρροής αερίων ή πολύ υψηλών θερμοκρασιών....Είναι ιδιαίτερα ευέλικτο», επισημαίνει ο Σιρίλ Καμπαρά, συνιδρυτής της «Shark Robotics», σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο «Koλοσσός» δεν αντικαθιστά τους πυροσβέστες, οι οποίοι έχουν τον έλεγχό του με τη βοήθεια τηλεχειριστηρίου.

Όταν ο κίνδυνος ήταν μεγάλος, οι πυροσβέστες έστειλαν αυτό το ρομπότ, βάρους 500 κιλών, που ήταν συνδεδεμένο μ ΄έναν εύκαμπτο σωλήνα για να εκτοξεύει μεγάλη ποσότητα νερού.
https://twitter.com/GEPIsecurite/status/1118128223991357440?ref_src=twsrc%5Etfw

Μυστήριο με τα αίτια της πυρκαγιάς

Η έρευνα σχετικά με τα αίτια της εκδήλωσης της πυρκαγιάς περιπλέκεται καθώς σύμφωνα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Ζαν Κλοντ Γκαλέ, οι εργάτες είχαν ολοκληρώσει τη δουλειά τους στις 17.30 μ.μ, ώρα Γαλλίας, περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά προτού ξεσπάσει η φωτιά, δηλαδή στις 18.50 ώρα Γαλλίας. Από χθες το βράδυ, πάντως, οι εργάτες που συμμετείχαν στις εργασίες συντήρησης του καθεδρικού ναού δίνουν καταθέσεις.

«Όταν ξέσπασε η πυρκαγιά στη Notre Dame, ήχησαν οι συναγερμοί του καθεδρικού ναού και οι επισκέπτες στη Notre-Dame άρχισαν γρήγορα να εκκενώνουν το κτίριο... Οι εργάτες είχαν σταματήσει τις εργασίες από τις 17:00 έως τις 17:30 ώρα Γαλλίας», όπως επισημαίνει ο Αντρέ Φινό, υπεύθυνος επικοινωνίας του καθεδρικού ναού.

«Αλλά δεν είμαστε σίγουροι εάν είχε απομείνει κάποιος. Δύο εταιρείες από την Ανατολική Γαλλία (η Meuse και Meurthe-et-Moselle) είχαν αναλάβει αυτό το έργο αποκατάστασης», προσθέτει.

Πάντως οι γαλλικές εισαγγελικές αρχές αποδίδουν -πιθανότατα- σε ατύχημα την πυρκαγιά.

«Προσανατολιζόμαστε προς το σενάριο του ατυχήματος», είπε στους δημοσιογράφους ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Ετζ και πρόσθεσε ότι 50 άνθρωποι απασχολούνται στην έρευνα για τα αίτια της χθεσινής πυρκαγιάς, η οποία αναμένεται να είναι μακρά και πολύπλοκη.

Μόλις δοθεί το πράσινο φως για την είσοδο στον ναό, οι ομάδες του κεντρικού εργαστηρίου θα μπορούν να αρχίσουν να παίρνουν δείγματα και να πραγματοποιούν ορισμένες διαπιστώσεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ