Ρωσία

Ωρολογιακή βόμβα για τη Ρωσία τα «φέσια» δισεκατομμυρίων του Μαδούρο προς τον Πούτιν

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι διευθυντές της Rosneft

Δισεκατομμύρια έχει ρίξει η Ρωσία στη «μαύρη τρύπα» της Βενεζουέλας τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταδίδει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, Reuters. Το πρακτορείο αποκαλύπτει σε εκτενές ρεπορτάζ ότι στα τέλη του 2015, οι διευθυντές της Rosneft, της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας που ελέγχει το κράτος, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου στα αφεντικά τους για τις επενδύσεις της εταιρείας στη Βενεζουέλα.

Ο τοπικός εταίρος της Rosneft, η επίσης κρατική πετρελαϊκή της Βενεζουέλας, PDVSA, χρωστούσε δισεκατομμύρια δολάρια στο ρωσικό κολοσσό και δεν υπήρχε καμία προοπτική βελτίωσης της κατάστασης και αποπληρωμής των χρεών, γράφει η Κλειώ Νικολάου στο economistas.gr.

Το Reuters που έχει στην κατοχή του εσωτερικά έγγραφα υποστηρίζει ότι ο ελεγκτής της Rosneft έγραφε σε email προς συνάδελφό του το Νοέμβριο του 2015 ότι η κατάσταση αυτή «θα συνεχιστεί επ’ άπειρον». Πρόσθετε δε ότι η εταιρεία της Βενεζουέλας δεν παρείχε καμία εξήγηση για την τρύπα των 700 εκατομμυρίων δολαρίων στους ισολογισμούς της κοινοπραξίας που είχαν στήσει οι δύο εταιρείες.

Τα έγγραφα που έχει στην κατοχή του το Reuters καλύπτουν την περίοδο από το 2012 έως το 2015, τότε που οι πετρελαϊκές εταιρείες εγκατέλειπαν η μία μετά την άλλη τη Βενεζουέλα ή πάγωναν τις επενδύσεις που είχαν προγραμματίσει να κάνουν.

Ωστόσο, η Rosneft αντί αυτού διπλασίασε την επένδυσή της στη χώρα, αυξάνοντας τη συμμετοχή της στην κοινοπραξία με την PDVSA και δανείζοντάς της περισσότερα κεφάλαια.

Εμφανώς, η Rosneft στήριζε την PDVSA, όπως και το Κρεμλίνο στήριζε τον τότε Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, και στη συνέχεια τον εκλεκτό του, Νίκολας Μαδούρο. Η Rosneft είχε ρίξει περίπου 9 δισ. δολάρια σε διάφορα εγχειρήματα στη Βενεζουέλα από το 2010, ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, οι επενδύσεις δεν έχουν αποδώσει.

Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Reuters προκύπτει επίσης ότι:

  • Οι Ρώσοι θεωρούν ότι τους οφείλονται εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.
  • Η παραγωγή πετρελαίου της κοινοπραξίας είναι πολύ χαμηλότερη από το αναμενόμενο.
  •  Ήταν εξαιρετικά δύσκολο η κοινοπραξία να αποκτήσει τις απαραίτητες υποδομές για εξόρυξη.
  • Οι Ρώσοι πίστευαν ότι η PDVSA ξόδεψε εκατομμύρια δολάρια από τα κεφάλαια της κοινοπραξίας για «κοινωνικά έργα» σε απομακρυσμένες περιοχές όπου ζούσαν μερικές εκατοντάδες άνθρωποι.
  • Οι διευθυντές παρουσίασαν το θέμα στον επικεφαλής της Rosneft, Ιγκόρ Σεχίν, ο οποίος διέταξε να ληφθούν μέτρα για να… ισιώσει το πλοίο.
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...