Οπλικά συστήματα

ΤΟΜΑ Κένταυρος: Γιατί οι Έλληνες ξέρουν να κατασκευάζουν τεθωρακισμένα (εικόνες, βίντεο)

Το τεθωρακισμένο όχημα μάχης Κένταυρος υπήρξε μια καταπληκτική πρόταση από την ΕΛΒΟ με πολύ καλές επιδόσεις.

Ήταν η προσπάθεια να αποκτηθεί ένα αμιγώς ελληνικό τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς και υποστήριξης ομάδων πεζικού. Ο Ελληνικός Στρατός αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα έλλειψης για ΤΟΜΑ και βασίζεται μέχρι και σήμερα στα απαρχαιωμένα ΤΟΜΠ Μ113, τα οποία δεν διαθέτουν τις απαραίτητες δυνατότητες πολεμικής υποστήριξης παρά μόνο μεταφοράς του προσωπικού στις εστίες της μάχης.

Σε αυτό το πρόβλημα επιχείρησε να δώσει λύση η ΕΛΒΟ με την πρόταση του ΤΟΜΑ Κένταυρος, το οποίο ήταν πολλά υποσχόμενο αλλά παρόλα αυτά δεν ευδοκίμησε, με τον Ελληνικό Στρατό να μην κάνει ούτε μια παραγγελία. Για να γίνουμε πιο κατανοητοί, το Κένταυρος αποτελούσε μια άριστη επιλογή για της στρατιωτικές ανάγκες της χώρας μας και συναγωνιζόταν στα ίσια άλλα μοντέλα της ίδιας κατηγορίας από άλλους κολοσσούς της βιομηχανίας όπλων και το κυριότερο κατασκευαζόταν από ελληνικά χέρια. Διαθέτει κινητήρα Diesel MTU 420 hp, 30 mm πυροβόλο EBO και 7,62 mm μηχανή- πυροβόλο όπλο κατασκευασμένο από σχέδια Mauser και Rheinmetall, πυροκροτητές πυροκροτητών χειροβομβίδων Pyrkal, μηχανογραφικό σύστημα πυρόσβεσης Toxotis και πυργίσκο KUKA. Το πλήρωμα είναι 3 + 8, η μέγιστη ταχύτητα στους δρόμους είναι 75 km / h και το μέγιστο βάρος είναι 19,8 τόνους. Το κυρίως σώμα του οχήματος είναι κατασκευασμένο από συγκολλημένο χάλυβα.

Ο κινητήρας τοποθετείται στο μπροστινό-δεξί διαμέρισμα, ενώ ο οδηγός βρίσκεται μπροστά αριστερά. Ο πυργίσκος ακολουθεί και στη συνέχεια το διαμέρισμα των στρατευμάτων. Ο οδηγός προσεγγίζει τη θέση του είτε από μια καταπακτή στέγης είτε από το διαμέρισμα των στρατευμάτων. Ο κυβερνήτης βρίσκεται στο πυργίσκο E-8 KUKA 1-man πίσω από τον οδηγό. Το όχημα διαθέτει θωράκιση χάλυβα, συγκεντρωμένη κυρίως στο εμπρόσθιο τόξο. Το εμπρόσθιο τόξο βαθμολογείται ως απόδειξη για γύρους APDS-T διαμέτρου 30x173mm στα 1.500 μέτρα, 25x137mm στα 400 μέτρα και 20x139mm στα 30 μέτρα. Οι πλευρές είναι απόδειξη σε γύρους AP 12,7mm στα 100 μέτρα και πλήρη απόδειξη σε γύρους 7,62mm. Το όχημα είναι απόδειξη για το σφαίρα πυροβολικού στα 15 μέτρα και για τα ορυχεία των 2,5 kg.

https://youtu.be/xsjZ7XUYaXk

Το όχημα είναι ικανό να δέχεται επιπλέον παθητική και αντιδραστική θωράκιση και προσφέρεται με την επιλογή περιτυλιγμάτων στο εσωτερικό του οχήματος.Το «Kένταυρος» έχει ικανότητα μεταφοράς δέκα ατόμων, από τα οποία τα οκτώ αποτελούν τη μεταφερόμενη ομάδα πεζικού, και τα δύο το πλήρωμα του οχήματος.

Όπως πάντα οι προσπάθειες να θωρακιστεί ο στρατός ξηράς με αυτό το ποιοτικότατο όπλο έπεσαν στο κενό, διότι παρά τις επιτυχείς δοκιμές και την αρχική συμφωνία του 2003 για μια σειρά 140 οχημάτων όλα ξαφνικά πάγωσαν εξαιτίας των περικοπών στα εξοπλιστικά προγράμματα. Δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα κατασκευασμένο ΤΟΜΑ Κένταυρος σε υπηρεσία αυτή την στιγμή. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι ήταν μια χαμένη ευκαιρία για την εγχώρια βιομηχανία και για τον εκμοντερνισμό του Ελληνικού Στρατού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...