Κόσμος

Η Δύση προετοιμάζει το έδαφος - Ιδρύει κόμμα ο Νταβούτογλου - Ερντογάν: «Οι προδότες θα πληρώσουν!» - Eμφυλιοπολεμικό κλίμα στη Τουρκία

Έντονες φήμες που ανταποκρίνονται όμως στην πραγματικότητα φαίνεται ότι αλλάζουν το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία, αφού οι πρώην σύμμαχοι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι έτοιμοι να ιδρύσουν ένα μεγάλο αντίπαλο κόμμα,  κατά την προετοιμασία των δημοτικών εκλογών σε εθνικό επίπεδο που θα διεξαχθούν στις 31 Μαρτίου.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είναι το όνομα που θα ηγείται της νέας συμμαχίας που θα συγκεντρώσει προφανώς ευσεβείς συντηρητικούς, φιλελεύθερους και δυσαρεστημένους μέλη όμως του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν (ΑΚΡ).

Ο πρώην πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ και δύο πρώην υπουργοί οικονομίας, Αλί Μπαμπατζάν και Μεχμέτ Σίμσεκ, λέγεται ότι συζητούν την ίδρυση ενός άλλου δικού τους κόμματος.

Υπάρχει  άλλη φήμη ότι όλα τα παραπάνω κόμματα θα ενωθούν υπό τον Νταβούτογλου.

Μια καλά ενημερωμένη πηγή δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Al-Monitor, ότι "ο Νταβούτογλου είναι ο πιο ενθουσιώδης από όλους  και πιστεύει ότι από τη στιγμή που θα ιδρυθεί  από τον ίδιο ένα νέο κόμμα, οι άλλοι θα τον συνοδέψουν".

Διεθνείς κύκλοι θέλουν τον πρώην Τούρκο πολιτικό να ηγείται ενός νέου κόμματος οπωσδήποτε.

Σε ομιλία του Νταβούτογλου στις 9 Φεβρουαρίου στην Άγκυρα που προηγήθηκε της προσευχής σε τζαμί στο Κόλπο Bayram, ο ίδιος έδωσε όλες τις ενδείξεις για τις φιλοδοξίες του για την εξουσία.

Ο Νταβούτογλου υπενθύμισε στο ακροατήριό του ότι ο πληθωρισμός ήταν στο 3%, όταν αποχώρησε ο ίδιος από την θέση του πρωθυπουργού τον Νοέμβριο του 2015 (τον είχε εξωθήσει  ο Ερντογάν).

Ο Baris Terkoglu, ένας Τούρκος δημοσιογράφος και αρθρογράφος της  εφημερίδας Cumhuriyet ο οποίος ήταν παρών στη ομιλία διάρκειας  95 λεπτών, σημείωσε ότι ο Νταβούτογλου «επέκρινε συστηματικά τις πολιτικές του ΑΚΡ που ακολούθησαν τη διακυβέρνηση  του».

Σε προεκλογική ομιλία του τώρα στην επαρχία Τοκάτ, ο Ερντογάν κατηγόρησε τους πρώην συναδέλφους του για προδοσία.

Χωρίς να κατονομάσει  κανέναν, ο Ερντογάν είπε: «Δυστυχώς μερικοί από τους φίλους μας όταν ξεκινήσαμε το ταξίδι μαζί ήταν απολύτως χαρούμενοι όταν τους δώσαμε θέσεις, αλλά όταν τους ζητήσαμε να κάνουν ένα μικρό διάλειμμα, κατέβηκαν από το τρένο μας και επιβιβάστηκαν σε άλλο. ... Εκείνοι που μας πρόδωσαν σήμερα θα προδώσουν αύριο τους άλλους».

Ο Τούρκος συντηρητικός δημοσιογράφος Fehmi Koru, ο οποίος είναι προσωπικός φίλος του Γκιούλ, υπενθύμισε στους αναγνώστες ότι ο ίδιος ο Ερντογάν, πρόδωσε τον μέντορά του, τον πρώην πρωθυπουργό Νεκτμεντίν Ερμπακάν, για να σχηματίσει το AKP.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νταβούτογλου και οι υπόλοιποι αναμένουν τα αποτελέσματα των εκλογών πριν ανακοινώσουν το νέο τους κόμμα.

Ο Levent Gultekin, ένας εξέχων συντηρητικός δημοσιογράφος  που είναι  σε επαφή με τα ανερχόμενα μέλη του νέου κόμματος, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Al-Monitor, ότι " η πολιτική στην Τουρκία παραμένει "ένας διαγωνισμός μεταξύ φυλών που χωρίζονται σε θρησκευτικές, σεκταριστικές και ιδεολογικές φατρίες, οι οποίες  θεωρούν ότι με τις εκλογές κερδίζουν τον έλεγχο της Τουρκίας." Φοβούνται ότι αν απομακρυνθούν από το κοπάδι, θα θεωρηθούν προδότες", όπως περιέγραψε ο Ερντογάν." Είναι το είδος της "συλλογικής σκέψης" που παραλύει σχεδόν όλους τους πολιτικούς του ΑΚΡ", ισχυρίστηκε ο Γκουλτέκικ.

Είναι δυνατή όμως μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας στην Τουρκία;

Το ερώτημα είναι δύσκολο. Υπήρξαν σίγουρα και στιγμές στο παρελθόν της Τουρκίας, όπου δεν είχαμε ειρηνική μετάβαση της εξουσίας μέσω των εκλογών, ενώ άλλοτε ήταν δυνατή. Από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας το 1923 μέχρι τις πρώτες δημοκρατικές εκλογές του 1950 ήταν μια τέτοια εποχή.

Υπήρχαν επίσης και στιγμές στην τουρκική ιστορία, όπου οι κυβερνήσεις χειραγωγούσαν τις δημοσκοπήσεις έτσι ώστε να μην παραδώσουν την εξουσία τους.

Οι εκλογές για παράδειγμα επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας του 1912 είναι γνωστές ως "η μεγάλη απάτη"  λόγω της εκστρατείας βίας που διεξήγαγε η κυβερνητική επιτροπή της Ένωσης για να παραμείνει στην εξουσία.

Το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα πιστεύεται ότι είχε  καθορίσει τις εκλογές του 1946. Το δημοψήφισμα του 1982, στο οποίο εξελέγη πρόεδρος ο κ. Kenan Evren, ήταν επίσης βρώμικο . Δεν τίθεται θέμα για τέτοιου είδους χειρισμούς.

Για ορισμένους αντιπάλους της ισλαμικής κυβέρνησης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία βρίσκεται σε μια εξαιρετική επικίνδυνη κατάσταση, όπου δεν θα υπάρχει πλέον η ειρηνική μετάβαση της εξουσίας, και η συμβατική πολιτική στρατηγική δεν θα έχει καμία πιθανότητα λόγω του αυταρχικού χαρακτήρα της νυν κυβέρνησης.

Αυτή η ομάδα προειδοποιεί ότι η Τουρκία μπορεί να γίνει η επόμενη Αίγυπτος, εννοώντας  πιθανό εμφύλιο .

Άλλοι αντίπαλοι βλέπουν την Τουρκία να διέρχεται  από μια άλλη αυταρχική περίοδο η οποία θα είναι προσωρινή.

Δεν είναι τόσο ανήσυχοι όσο η πρώτη ομάδα, και πιστεύουν ότι η Τουρκία είναι ικανή να ξεπεράσει την τρέχουσα κατάσταση και να συνεχίσει τον πολιτικό ακτιβισμό της, μέσα από τους συμβατικούς κανόνες της κομματικής πολιτικής και της προεκλογικής εκστρατείας.

Η διαμόρφωση του καθεστώτος Ερντογάν είναι επίσης σημαντική. Ο εκκολαπτόμενος τουρκο-ισλαμικός αυταρχισμός εκφράζεται με την ηγεσία του Τούρκου προέδρου , τις αποφάσεις και τις πολιτικές του .

Υπάρχουν όμως και άλλοι ενδιαφερόμενοι που συχνά παραμένουν απαρατήρητοι υπό τη γιγαντιαία σκιά του προέδρου. Αυτοί είναι και οι πιο επικίνδυνοι.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ