Βαλκάνια

ΕΚΤΑΚΤΟ: Εικόνες πολέμου - Σερβικά άρματα μάχης μετακινούνται στα σύνορα με το Κόσοβο - Καλούν σε βοήθεια οι Αλβανοί

Σερβικές επιλαρχίες με άρματα μάχης πάνω σε αρματοφορείς μετακινούνται στο Πρέσεβο  στα σύνορα με το Κόσοβο, σε μια σαφή ένδειξη της πολύ άσχημης κατάστασης στην περιοχή από  κινήσεις του στρατού του Κοσόβου που θέλει να κάνει πογκρόμ κατά των Σέρβων της Β.Μιτρόβιτσας. 

Οι αρματοφορείς διασχίζουν την σερβική περιοχή κινούμενοι  προς τα σύνορα με τη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου με την συνοδεία της σερβικής στρατιωτικής αστυνομίας.

Το συμβάν συνέβη μόλις πριν από 30 λεπτά.

«Φωτιά» και πάλι στο Κόσοβο μετά την αναγγελία κοινής στρατιωτικής άσκησης από  KFOR και τον στρατό του Κοσόβου  (KSF), η οποία  έχει ως στόχο να εκφοβίσει τους Σέρβους, δηλώνει  ο Milovan Drecun επικεφαλής της επιτροπής του σερβικού κοινοβουλίου για το Κοσσυφοπέδιο.

«Πρόκειται για προετοιμασία για πιθανή πρόκληση βίας στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής Σερβικής Συνέλευσης για το Κοσσυφοπέδιο- Μετόχια.

Ο Drecun έκρινε ότι αυτή η κίνηση είναι μια απαράδεκτη επίδειξη της πολιτικής της Μεγάλης Αλβανίας  και δεν υπάρχει  καμία δικαιολογία για να σταλούν μέλη του Κοσοβάρικου στρατού στην Β.Μιτρόβιτσα,  σε μια άκρως  επικίνδυνη κίνηση που μπορεί να  προκαλέσει ακόμα και πόλεμο με την Σερβία.

«Έχουν καταλάβει ότι με την είσοδο των δυνάμεών τους, σε ένα μέρος της επικράτειάς μας, ούτε ο ΟΗΕ ούτε η KFOR αντιδρούν;», δήλωσε ο Drecun στην κανάλι TV Pink.

Ο ίδιος τόνισε ότι, σύμφωνα με την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η μόνη στρατιωτική παρουσία στο Κοσσυφοπέδιο μπορεί να είναι αυτή της KFOR.

«Πώς θα μπορούσε η KFOR να επιτρέψει την παρουσία μιας άλλης στρατιωτικής δύναμης;»

Γιατί δεν τους  εμποδίζουν;

«Ποιος έλαβε την πολιτική απόφαση να επιτρέψει κάτι τέτοιο;» ρώτησε ο Drecun.

Πρόσθεσε ότι το μήνυμα που αποστέλλει στο Βελιγράδι ο αλβανικός στρατός με την «άσκηση» αυτή είναι η κάλυψη  που θα δώσει στις ειδικές μονάδες της αστυνομίας της Πρίστινα (ROSU), για  να ολοκληρώσουν την εθνοκάθαρση των Σέρβων και να τους διώξουν μια και καλή  από το Κοσσυφοπέδιο.

«Είναι πολύ επικίνδυνο μήνυμα αυτό που αποστέλλεται στη Σερβία και  μπορεί να φέρει στην περιοχή  νέα πολεμικά δεινά. Το δικό μας  μήνυμα  σε περίπτωση που προσπαθήσουν οι Αλβανοί να κάνουν όλα αυτά είναι ότι θα  υπερασπιστούμε τον Σερβικό  λαό εάν υπάρξει βία στο Βορρά και αν η  Αλβανία στείλει  στρατό  για να μας αντιμετωπίσει, θα περιμένουμε πανέτοιμοι τον αλβανικό στρατό στο όρος Kopaonika, όπου είναι η διοικητική γραμμή (μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και κεντρικής Σερβίας)», ανέφερε ο Drecun.

Τόνισε ότι το αλβανικό καθεστώς βρίσκεται στην πραγματικότητα πίσω από την αποσταθεροποίηση του Κοσσυφοπεδίου,  όπως ήταν πίσω από αυτό των Σκοπίων στο παρελθόν.

Ο κ. Drecun δήλωσε επίσης ότι ανησυχεί για τον κίνδυνο ορισμένων διαδικασιών, όπως οι ανακοινωθείσες διαμαρτυρίες ενός τμήματος της αντιπολίτευσης στη Σερβία, η οποία σχεδιάζει μια μεγάλη συγκέντρωση στις 13 Απριλίου,  παράλληλα με την κοινή προετοιμασία του Κοσοβάρικου  στρατού και της KFOR για ενδεχόμενη πορεία προς το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου.

«Τι θα γίνει αν γίνουν συγκεκριμένες πράξεις εναντίον του Σερβικού λαού στα βόρεια της Μιτρόβιτσα, οι οποίες θα  συμπίπτουν με την έναρξη βίαιων διαδηλώσεων στο Βελιγράδι ή σε άλλες πόλεις της Σερβίας;

Ποιες είναι οι μυστικές δραστηριότητες ηγετών της συμμαχίας της σερβικής αντιπολίτευσης SzS (Dragan) Djilas και (Βουκ) Γέρεμιτς  με τα Σκόπια;

Τι συζητήθηκε με τον Πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Σάεβεφ στα Σκόπια;».

Ο Σέρβος βουλευτής σημείωσε επίσης ότι ο Zaev έχει άριστες σχέσεις με τον Ramush Haradinaj ( πρωθυπουργός του Κοσόβου)  και τους Αλβανούς και ρώτησε αν ο Djilas ήταν "κάποιο είδος διαμεσολαβητή στις συνομιλίες ή ασχολείται αποκλειστικά με την εκπόνηση κάποιων σχεδίων".

«Τι θα γίνει αν ξεκινήσουν κάποιες ενέργειες εναντίον Σέρβων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και παράλληλα λάβουν χώρα παράνομες βίαιες δραστηριότητες στο Νόβι Παζάρ, στο νότιο τμήμα της κεντρικής Σερβίας και στο Βελιγράδι; »ρώτησε ο Drecun.

Ο Drecun διάβασε το περιεχόμενο της επιστολής σχετικά με τρομοκρατική επίθεση που έλαβε χώρα στο Κουμάνοβο των Σκοπίων το 2015 και υπενθύμισε ότι  αυτή η τρομοκρατική ομάδα που συνέλαβαν οι Σκοπιανοί αστυνομικοί είχε οργανωθεί από τον Χαραντινάι.

Είχαν αποστολή  να βοηθήσουν τον  Ζόραν Ζαγιέφ  να ανατρέψει την τότε  σκοπιανή  κυβέρνηση και αναρωτήθηκε ο Ντρακούν,  για ποιο λόγο οι Ζαγιέ,  Ντζίλας και  Γέρεμιτς συμμετείχαν   σε αυτό ;

Σχολίασε επίσης την δήλωση ης Κροάτη Προέδρου Κολίντα Γκάρμπαρ-Κιτάροβιτς ότι «οι βίαιες διαδηλώσεις στη Σερβία μπορούν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή».

«Η στήριξη της Κροατίας στους Αλβανούς τρομοκράτες του στρατού του Κοσόβου αποσταθεροποιεί ολόκληρη την περιοχή.

Η Κροατία προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη Σερβία χωρίς να φροντίζει για τη σταθερότητα της περιοχής  αλλά δεν θα πετύχει τίποτα», δήλωσε ο Σέρβος βουλευτής.

«Ορισμένες χώρες, καθώς και άτομα, προετοιμάζονται να αποσταθεροποιήσουν τη Σερβία» κατέληξε ο Drecun.

Ενδεχόμενη είσοδο του στρατού από το Κόσοβο στην Βόρεια Μιτρόβιτσα θα μπορούσε να προκαλέσει στρατιωτική επέμβαση από το Βελιγράδι προειδοποίησε η πρωθυπουργός της Σερβίας, πριν δύο μήνες.

Η δήλωση της Μπρνάμπιτς κλιμακώνει, περαιτέρω, την ένταση μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, μετά και την επιβολή δασμών σε σερβικά προϊόντα, ως αντίποινα στην απόρριψη του αιτήματος του Κοσόβου να ενταχθεί στην Interpol.

Κάποιοι θέλουν πραγματικά όπως φαίνεται να αποσταθεροποιηθεί η Σερβία και να εκδιωχθεί κακήν κακώς η Ρωσία από την χώρα.

Αν  λάβουν χώρα όμως όλα αυτά θα έχουμε αντίδραση της Μόσχας και πολλές «παρενέργειες» σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων.

 

https://youtu.be/47JW4_TfEFo?t=4

https://youtu.be/bvauTV70cDk?t=3

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης