Εκκλησία

Ολοταχώς για σοβαρές εξελίξεις! Και επισήμως δύο γραμμές στην Ορθοδοξία-Δεν κάνει πίσω ο Βαρθολομαίος: Όχι στον Πατριάρχη Αντιοχείας για Σύναξη Ορθοδόξων

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Πριν από μια εβδομάδα Κύπρος και Ρουμανία με ισορροπιστικές ανακοινώσεις έδειξαν τον δρόμο για τον τρόπου που φαίνεται πως θα αντιμετωπίσουν και αρκετές ακόμη Αυτοκέφαλες Εκκλησίες το ουκρανικό εκκλησιαστικο΄ζήτημα το οποίο προέκυψε από την κόντρα Φαναρίου-Μόσχας.

Πριν από λίγες ημέρες το Σερβικό Πατριαρχείο κατέδειξε μια άλλη γραμμή, πιο σκληρή, που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε διακοπή κοινωνίας με το Φανάρι αν πάρει κανείς τοις μετρητοις τα γραφόμενα. 

Το σημαντικότερο όλων στην σερβική ανακοίνωση-και είναι άξιον απορίας γιατί κάποιοι το περνούν στα ψιλά- είναι πως καλούνται οι Σέρβοι ιεράρχες και κληρικοί να απέχουν από τη λειτουργική και κανονική επικοινωνία όχι μόνο με τον επικεφαλής της νεοσυσταθείσης ουκρανικής εκκλησίας και άλλων Επισκόπων όπως αυτός, αλλά και με τους συναδέλφους και τους ιερείς και κληρικούς που συλλειτουργούν μαζί τους. Κάτι που σημαίνει επομένως και με τους εκπροσώπους του Οικουμενικού Πατριαρχείου!!!! Αν αυτό δεν είναι πρελούδιο για νέα διακοπή κοινωνίας, τότε τι είναι;

Παρόλα αυτά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν δείχνει σημάδια προβληματισμού. Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ απάντησε στον προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αντιόχειας Ιωάννη, ο οποίος επανειλημμένως απηύθυνε έκκληση για διάλογο σχετικά με την ουκρανική εκκλησιαστική κατάσταση με τη συμμετοχή όλων των επικεφαλής των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Στο απαντητικό του μήνυμα, λοιπόν, ο Οικουμενικός Πατριάρχης γυρίζει το χρόνο πίσω στην Σύνοδο της Κρήτης και στην απουσία των 4 εκκλησιών, μεταξύ αυτών και της Αντιόχειας, και αρνείται κάθε νέα σύναξη.

“Σε απάντηση, σας πληροφορούμε αφότου τέσσερις Ορθόδοξες Εκκλησίες, από εκκλησιολογική και θεολογική άποψη χωρίς λόγο, αρνήθηκαν να είναι παρούσες στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, κάτι για το οποίο δεν υπάρχει δικαιολογα και η Εκκλησία σας ήταν μια εξ αυτών, το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει έναν καλό λόγο να αποφύγει μια τέτοια συνάντηση σε γενικό ορθόδοξο επίπεδο, η οποία θα είναι άχρηστη, αφού θα οδηγήσει μόνο σε συμφωνία ότι οι συμμετέχοντες διαφωνούν μεταξύ τους” αναφέρει στην απαντητικη΄επιστολή του.

Ο κ. Βαρθολομαίος σημειώνει μεταξύ άλλων πως η Αγία και Μεγάλη Εκκλησία του Χριστού, ψάχνοντας με αγάπη και αυτοθυσία, χωρίς συμφέρον ή πίεση, με μοναδικό σκοπό την ενότητα του ουκρανικού λαού, επεδίωξε να θέσει τέλος στον διαχωρισμό και στη διαίρεση εκατομμυρίων πιστών, και πως ακολουθώντας την εκκλησιαστική παράδοση και τους κανόνες απένειμε στην Εκκλησία της Ουκρανίας αυτοκεφαλία με τον ίδιο τρόπο όπως σε όλες τις άλλες νεοϊδρυθείσες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες με την ίδια μέθοδο χωρίς Πανορθόδοξη Σύνοφο ή συζητήσεις με τις αδελφές Αυτοκέφαλες Εκκλησίες.

Με την απάντηση αυτή είναι προφανές πως μπαίνει ταφόπλακα στο πάγιο αίτημα πολλών άλλων Εκκλησιών οι οποίες επέμειναν στην λογική του διαλόγου. Λογική του διαλόγου την οποιά κατά τα φαινόμενα δεν συμμερίζεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ