Ενέργεια

Κοιτάσματα-"μαμούθ" στην Κρήτη: Η κυβέρνηση "σαμποτάρει" τις έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ - Σε "λήθαργο" το Μαξίμου & ο "χρυσός" περιμένει

Την ίδια στιγμή που η Κύπρος διευκολύνει τις έρευνες κολοσσών όπως η Exxon Mobil, με αποτελέσματα σαν την πετυχημένη ανακάλυψη στο κοίτασμα “Γλαύκος”, στον αντίποδα η Ελλάδα τις υπονομεύει.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει στο περίμενε την κοινοπραξία των ενεργειακών κολοσσών παρά τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Μετά από τις ανακοινώσεις για την ανακάλυψη-"γίγαντα" στην κυπριακή ΑΟΖ, αναμένεται πως το ΥΠΕΝ θα ενεργοποιηθεί και θα ξεπαγώσει τις διαδικασίες για την Κρήτη.

Το γιατί όμως η κυβέρνηση δεν έχει δώσει έγκριση για έναρξη των ερευνών, παρόλο που οι τυπικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί, προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Οι ποσότητες που εκτιμάται πως υπάρχουν στην Κρήτη είναι τεράστιες, ενώ και ο αγωγός EastMed που θα περάσει από την περιοχή αναβαθμίζουν άρδην την Ελλάδα στην παγκόσμια γεωπολιτική και γεωστρατηγική σκακιέρα.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες με τη Κρήτη, όπου η κοινοπραξία Total – Exxon Mobil – ΕΛΠΕ, παρ’ότι τυπικά δεν φαίνεται να υπάρχουν εκκρεμότητες, εντούτοις αναμένει ακόμα την τελική χορήγηση των αδειών από την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να ξεκινήσει την ερευνητική της δραστηριότητα.

Τουλάχιστον επί δύο μήνες, η “Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων” (ΣΜΠΕ) για τις έρευνες στα οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, κάθεται και περιμένει, σε κάποιο γραφείο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, παρ’ ότι η υποβολή των παρατηρήσεων και οι σχετικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί από τα τέλη του 2018.

Ουδείς γνωρίζει γιατί αυτό συμβαίνει, καθώς οι ενδιαφερόμενοι φορείς, όπως οι δήμοι και η Περιφέρεια Κρήτης, έχουν καταθέσει εδώ και καιρό τα σχόλιά τους, επομένως η δημόσια διαβούλευση, έχει τελειώσει, και εμφανής λόγος καθυστέρησης δεν υπάρχει.

Εντούτοις η μελέτη παραμένει κολλημένη σε κάποιο γραφείο του ΥΠΕΝ, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια των επενδυτών, που βλέπουν πόσο διαφορετικά τους αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και η Κύπρος.

Ερωτήσεις γιατί καθυστερεί η έγκριση της ΣΜΠΕ έχουν απευθύνει στον αρμόδιο υπουργό Γ. Σταθάκη στελέχη τόσο της Exxon Mobil, όσο επίσης της Total και των ΕΛΠΕ, και όλοι έχουν πάρει καθησυχαστικές απαντήσεις. Η μελέτη ωστόσο δεν λέει να ξεκολλήσει από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του υπουργείου.

“Είμαστε ενθουσιασμένοι αλλά… περιμένουμε τις τελικές εγκρίσεις από την ελληνική κυβέρνηση”, είχε δηλώσει το Δεκέμβριο προφανώς ενοχλημένος ο αντιπρόεδρος της Exxon Mobil Τρίσταν Άσπρει, ο οποίος επιχειρώντας να κρατήσει χαμηλούς τόνους είχε εξηγήσει ότι το σχήμα αναμένει ακόμα την τελική χορήγηση των αδειών από την ελληνική κυβέρνηση και τη Βουλή προκειμένου να εγκρίνει τις έρευνες.

ΠΡΟΚΡΙΜΑ

Τα παραπάνω είναι η αρνητική όψη του νομίσματος από τη σύγκριση Ελλάδας-Κύπρου. Η επιτυχία ωστόσο στο κοίτασμα “Γλαύκος” έχει θετικές επιπτώσεις όσον αφορά την “ελληνική διάσταση” του θέματος, όπως εκτιμούν άνθρωποι του χώρου των υδρογονανθράκων.

Εφόσον η ελληνική δημόσια διοίκηση κινηθεί με ταχύτερους ρυθμούς, η ανακάλυψη στο “Γλαύκο” θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα ενθαρρυντικό πρόκριμα για τους ερευνητικούς στόχους στις ελληνικές θάλασσες και κυρίως για την περιοχή νότια και δυτικά της Κρήτης, όπως αναφέρεται στο energypress.

Ο βασικός λόγος είναι ότι από τις μέχρι τώρα σεισμικές έρευνες έχουν διαπιστωθεί γεωλογικές ομοιότητες των ελληνικών στόχων, όπου τα βάθη είναι εξίσου μεγάλα (3.000 χλμ στη Κρήτη) με εκείνους της Κυπριακής ΑΟΖ (2.000 χλμ) που δίνουν θετικά αποτελέσματα. Βεβαίως η πυκνότητα των σεισμικών ερευνών που έχουν γίνει στα ελληνικά νερά δεν είναι τέτοια που να παρέχει πλήρη εικόνα, ωστόσο είναι σε μεγάλο βαθμό ενδεικτική.

Ο δεύτερος λόγος που η ανακάλυψη στο “Γλαύκο” εκτιμάται ότι επενεργεί θετικά για τους ελληνικούς στόχους, είναι ότι η Exxon Mobil, που συμμετέχει σε κοινοπραξία με την Total και τα ΕΛΠΕ στα ελληνικά ερευνητικά projects περίξ της Κρήτης, θεωρείται βέβαιον πλέον ότι θα παραμείνει ενεργή στην ευρύτερη περιοχή, γεγονός που ευνοεί την ενεργότερη συμμετοχή της και επί ελληνικής ΑΟΖ.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΤΟ FPSO

Σε ότι αφορά την “ελληνική διάσταση” της ανακάλυψης στην Κύπρο, πρέπει να αναφερθεί ότι οι θετικές εξελίξεις που ανακοινώθηκαν χθες για το οικόπεδο “10”, ενισχύουν έτι περαιτέρω το project της κατασκευής από την ελληνική εταιρεία Energean Oil του πρώτου FPSO (πλωτός σταθμός παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης αερίου) στην Ανατολική Μεσόγειο, που θα εγκατασταθεί στα θαλάσσια οικόπεδα Karish και Tanin στο Ισραήλ.

Η δυναμικότητα του FPSO της Energean, που θα είναι έτοιμο σε δύο περίπου χρόνια, είναι 8 δισ κυβικά μέτρα ετησίως και η εταιρεία έχει συμβολαιοποιήσει μέχρι σήμερα τα 4,6 δισ. κυβικά. Η πλεονάζουσα δυναμικότητα των 3,6 δισ. κυβικών μέτρων μπορεί να αξιοποιηθεί άριστα για τη διοχέτευση του αερίου από κοιτάσματα όπως αυτό του “Γλαύκου”.

ΤΙ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ

Όσο η ελληνική κυβέρνηση καθυστερεί και υπονομεύει τις έρευνες νότια της Κρήτης, κορυφαίοι αναλυτές ρίχνουν φως στο ζήτημα των υδρογονανθράκων καισ τις εξελίξεις στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και στη γεωπολιτική υπόσταση των πραγμάτων.

Αίσθηση προκαλούν τα όσα αποκαλύπτουν τρεις σπουδαίοι αναλυτές για τους υδρογονάνθρακες. Οι αναλυτές μίλησαν για θέματα υδρογονανθράκων και γεωπολιτικής στον 9,84 και τον Γιώργο Σαχίνη.

Αίσθηση προκαλούν τα όσα είπαν οι σπουδαίοι αναλυτές:

Ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Α. Θεοφάνους, ο οποίος μίλησε για τις διαφορετικές πτυχές των αποτελεσμάτων του "Γλαύκου" από την Exxon Mobil.

Ο χημικός μηχανικός και μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, εκτελεστικός αντιπρόεδρος Ανάπτυξης Υδρογονανθράκων της Εταιρείας Εταιρίας Flow Energy S.A., Δρ. Ηλίας Κ. Κονοφάγος, ο οποίος παράθεσε τις πρώτες εκτιμήσεις για το γιγάντιο κοίτασμα φυσικού αερίου στον "Γλαύκο" επί της Κυπριακής ΑΟΖ.

Και τέλος ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Χανίων και μέλος της Καναδικής Ακαδημίας Γεωλογικών Ερευνών κ. Αντώνης Φώσκολος, ο οποίος αναφέρθηκε στη γεωπολιτική σημασία της ανακάλυψης βιογενούς φυσικού αερίου, στη θέση «Γλαύκος» της Κυπριακής ΑΟΖ.

Ακούστε τα όσα ενδιαφέροντα είπαν στον 9,84:

https://www.youtube.com/watch?v=S8Xcs3H_FIE

https://www.youtube.com/watch?v=x4fJteAhNtg

https://www.youtube.com/watch?v=GlyKSi_R-r0

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει τον Μακρόν Γάλλος Στρατηγός ενώ αποχαιρετούν Οχέτινο-Νοβομπαχμούτοβκα οι Ουκρανοί-Το ρωσικό πυροβολικό εξόντωσε πιθανόν και Γάλλους Λεγεωνάριους

Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα φουλάρουν κατά των Ουκρανών εφόσον οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες σοβαρά με το Ισραήλ και...