ΗΠΑ

Η Ουάσινγκτον «τελειώνει» την Άγκυρα: Τραμπ καλεί Αναστασιάδη στο Λευκό Οίκο - Οι ΗΠΑ υλοποιούν το σχέδιο «Metal Storm»

Ουάσινγκτον και Λευκωσία συζητούν για συνάντηση των Προέδρων Τραμπ και Αναστασιάδη στις ΗΠΑ. Αυτό προέκυψε κατά την πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, στο περιθώριο της συνόδου της Ιερουσαλήμ, την περασμένη Τετάρτη.

Επί τούτου θα αρχίσει προετοιμασία διά της διπλωματικής οδού για να καθοριστεί ημερομηνία. Το θέμα αυτό έχει ανοίξει, ουσιαστικά, κατά τη συνάντηση Αναστασιάδη και Πομπέο.

Πέραν από το ζήτημα τούτο, η δεύτερη είδηση που προέκυψε από τις συζητήσεις στο Ισραήλ, είναι πως οι Αμερικανοί θέτουν ως προτεραιότητα την κατασκευή τερματικού σταθμού στο Βασιλικό. Βέβαια, πολλά θα εξαρτηθούν από την ποσότητα των ανακαλύψεων φυσικού αερίου, αναφέρει το philnews.com

Είναι, πάντως, ξεκάθαρο πως το LNG δεν θα τροφοδοτείται από το φυσικό αέριο που θα αξιοποιείται από την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και από κοιτάσματα από άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ. Είναι πρόδηλο πως η επιλογή αυτή ευνοεί σαφώς την Κυπριακή Δημοκρατία, που θα έχει ενώπιόν της περισσότερα σενάρια αξιοποίησης του αερίου.

Ταυτοχρόνως, μια τέτοια εξέλιξη θα σημαίνει πολιτικά πως τα συμφέροντα των εταιρειών (και των χωρών από όπου προέρχονται) θα επεκταθούν από την κυπριακή ΑΟΖ και στο κυπριακό έδαφος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Την ίδια ώρα, είναι προφανές πως ψηλά συντηρείται και η επιλογή κατασκευής του αγωγού EastMed, αν και φαντάζει τεχνικά και οικονομικά, δύσκολη. Όπως συναφώς προκύπτει, το Ισραήλ είναι ο πιο ένθερμος υποστηρικτής αυτής της λύσης, ενώ θα εξυπηρετεί και την Ελλάδα, ειδικά εάν γίνουν έρευνες στην περιοχή της Κρήτης, αν και ούτως ή άλλως θα περνά από την ελληνική θάλασσα.

Σε αυτή τη φάση οι Ιταλοί φαίνεται ότι κάνουν δεύτερες σκέψεις, αν και αρχικά ήταν υπέρμαχοι αυτής της επιλογής. Έκτοτε, βέβαια, άλλαξε και η κυβέρνηση στη Ρώμη.

Στην αντίπερα όχθη, η Τουρκία λόγω των εξελίξεων αυτών εκπέμπει νευρικότητα. Οι βασικοί παίκτες παρακολουθούν την τουρκική συμπεριφορά. Τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Ισραηλινοί παρουσιάζονται καθησυχαστικοί.

Τίποτα πλέον δεν γίνεται τυχαία. Οι ΗΠΑ είχαν δημοσιεύσει εδώ και ένα χρόνο την ετήσια έκθεση τους για την Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας (NSS), η οποία χαρακτήριζε την Κίνα και τη Ρωσία ως ανταγωνιστές, ενώ η Τουρκία δεν αναφέρονταν στην μελέτη ούτε ως «αντίπαλος» ούτε ως σύμμαχος και αυτό είχε προκαλέσει «έκρηξη» στην Άγκυρα σύμφωνα και με τον τουρκικό τύπο .

Την εποχή που ανήλθε στην εξουσία ο νυν Τούρκος πρόεδρος είχε κυκλοφορήσει ένα μπεστ σέλερ στην Τουρκία με τίτλο «Metal Storm», το οποίο περιέγραφε την στρατιωτική παρέμβαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κατά της Τουρκίας με στόχο την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν, αλλά και και την αλλαγή δεδομένων στην Α. Μεσόγειο.

Έτσι σήμερα βλέπουμε αργά-αργά την υλοποίηση αυτού του σχεδίου που θα καταλήξει στην υλοποίηση του κατά του σημερινού κράτους της Τουρκίας και των υπέρμετρων φιλοδοξιών για την αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Πρέπει να κατανοήσουμε ότι υπερδυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, δεν αφήνουν να επιβιώσουν «ουδέτεροι» σύμμαχοι και για αυτό και θα δράσουν με γνώμονα τα γεωπολιτικά και ενεργειακά συμφέροντα τους στην Α.Μεσόγειο τα οποία είναι τεράστια και άπτονται με την οικονομική επιβίωση τους .

Η παρουσία άλλωστε Πομπέο στην Ιερουσαλήμ, οι ανακατατάξεις στα ενεργειακά και η συσσώρευση αμερικανικών δυνάμεων γύρω από την Τουρκία, έχει ως μοναδικό στόχο την επίτευξη του σχεδίου που περιέγραφε το μπέστ σέλερ στην Τουρκία με τίτλο «Metal Storm».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ