Κόσμος

Αναζωπύρωση στη Συρία: Οι τελευταίες ώρες του ISIS στη Μπαγούζ - Οι Ρώσοι "σφυροκοπούν" τους τρομοκράτες της Ιντλίμπ - Βίντεο

Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου

Πληροφορίες που κάνουν το γύρο του κόσμου τις τελευταίες ώρες θέλουν να έχει επέλθει η ήττα του Ισλαμικού Κράτους και να έχει πέσει και το τελευταίο τους οχυρό στην πόλη Μπαγούζ της Συρίας.

Ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές διαψεύδονται από άλλα μέσα ενημέρωσης, ενώ δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή. Οι αναφορές για την ήττα του ISIS δεν επιβεβαιώνονται επίσης από τις συριακές δημοκρατικές δυνάμεις, που στηρίζονται από τις ΗΠΑ, ενώ οι αρχικές πληροφορίες για πτώση της Μπαγούζ έχουν προέλευση κουρδική ιστοσελίδα.

Οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF) και ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχουν σπάσει την άμυνα του ISIS κοντά στο χωριό Al-Baghuz και έχουν εξαλείψει ένα μεγάλο μέρος της επιρροής του ISIS στην περιοχή. Μια μικρή ομάδα μελών του ISIS εξακολουθεί να έχει υπό τον έλεγχό του μέρος των ακτών του ποταμού Ευφράτη. Τα υπόλοιπα μέλη του ISIS και οι συγγενείς τους συνελήφθησαν ή σκοτώθηκαν.

Σύμφωνα με τον SDF, ο αριθμός των μελών του ISIS και των συγγενών τους πριν από την τελική επίθεση ήταν μέχρι 5.000. Επιπλέον, ο SDF ισχυρίστηκε ότι περισσότεροι από 66.000 άνθρωποι, κυρίως πολίτες, είχαν εγκαταλείψει την περιοχή που διέθετε το ISIS από τις 9 Ιανουαρίου. Οι αριθμοί αυτοί περιλαμβάνουν 37.000 πολίτες, 5.000 τρομοκράτες και περίπου 24.000 συγγενείς τους. 520 μέλη του ISIS συνελήφθησαν σε στρατιωτικές ενέργειες κατά την ίδια περίοδο.

Ωστόσο, ακόμα και αν ο ISIS έχει νικηθεί σε αυτό το συγκεκριμένο τμήμα της κοιλάδας του Ευφράτη, η τρομοκρατική ομάδα θα έχει ακόμη ευρεία παρουσία στη Συρία και το Ιράκ. Στις 20 Μαρτίου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δημοσίευσε χάρτες των υπηρεσιών άμυνας που συγκρίνουν την επιρροή του ISIS το 2017 και το 2019. Ο χάρτης επιβεβαιώνει προηγούμενες αναφορές ότι ο ISIS έχει ευρεία επιρροή στη ζώνη απαγόρευσης κλιμάκωσης Ιντλίμπ, η οποία ελέγχεται από τη λεγόμενη αντιπολίτευση και ένα τμήμα της βορειοανατολικής Συρίας που ελέγχεται από τις ΗΠΑ με τη βοήθεια του SDF. Σημαντικά υπολείμματα της επιρροής του ISIS παραμένουν επίσης στο Ιράκ.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=40&v=2NDz7h2vyLA

Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν την Ιντλίμπ

Η ρωσική Πολεμική Αεροπορία έχει εξαπολύσει μια μεγάλη επίθεση κατά μήκος του κυβερνείου της Ιντλίμπ τα τελευταία 24ωρα, στοχεύοντας αρκετές περιοχές υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών ανταρτών.

Με επικεφαλής έξι αεριωθούμενα Sukhoi, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία διεξήγαγε αεροπορικές επιθέσεις σε πολλά σημεία μέσα στο κυβερνείο της Ιντλίμπ τα τελευταία 24ωρα.

Σύμφωνα με μια στρατιωτική πηγή στην επαρχία Χάμα, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία εστίασε κατά κύριο λόγο τις θέσεις του Hay'at Tahrir Al-Sham στην περιοχή Jisr Al-Shughour και την κοντινή πεδιάδα Al-Ghaab.

Μεταξύ των περιοχών που επλήγησαν από τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία ήταν το Jisr Al-Shughour, Farika, Tal 'Aas, ο Sheikh Mustafa, η Basida και το εργοστάσιο ζάχαρης.

Η πηγή δήλωσε ότι η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία στέλνει τώρα περισσότερα αεριωθούμενα αεροπλάνα στο κυβερνείο της Ιντλίμπ για να επιτύχει περισσότερους στόχους που ανήκουν στον Hay'at Tahrir Al-Sham και στο Ισλαμικό Κόμμα των Τουρκμένων.

Προσθέτει ότι αυτές οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές διεξάγονται ως απάντηση στη βαριά επίθεση που ξεκίνησαν οι τζιχαντιστές αντάρτες στις πόλεις Al-Suqaylabiyeh, Mhardeh και Salhab.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ