Ιστορία

Σαν σήμερα ο Υψηλάντης αποφασίζει την επανάσταση

Μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις για το ελληνικό κράτος. Άλλαξε την ιστορία της Ελλάδας και συνέβαλε στην δημιουργία του Ελληνικού κράτους.

16 Φεβρουαρίου 1821: Σαν σήμερα ο Αλέξανδρος Υψηλάντης αποφασίζει την Ελληνική Επανάσταση στο Κισνόβιο της Βεσσαραβίας

Ελληνική Επανάσταση: Το τροποποιημένο «Σχέδιον γενικόν» της Φιλικής Εταιρείας που είχαν συντάξει ο Γεώργιος Λεβέντης και ο Γρηγόριος Δικαίος Παπαφλέσσας και που, από τις 7 Οκτωβρίου 1820, είχε εγκριθεί, προϋπέθετε ότι η ελληνική επανάσταση θα ξεσπούσε στις 25 Μαρτίου 1821.

Το σχέδιο προέβλεπε πολλαπλά χτυπήματα κατά των Τούρκων:

Αρχικά, εξέγερση των Σέρβων και Μαυροβουνίων, έπειτα επανάσταση στη Μολδοβλαχία, κατάληψη της Ηπείρου με την ευκαιρία της εξέγερσης του Αλή πασά και πυρπόληση του τουρκικού στόλου στην Κωνσταντινούπολη.

Κι ενώ θα συνέβαιναν όλα αυτά, θα σηκωνόταν η επανάσταση της κύριας Ελλάδας, με επίκεντρο την Πελοπόννησο όπου έπρεπε να φτάσουν έγκαιρα ο Αλέξανδρος Υψηλάντης και ο Παπαφλέσσας.

16 Φεβρουαρίου 1862: Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: ο στρατηγός Οδυσσεύς Γκραντ καταλαμβάνει το φρούριο Ντόνελσον στο Τενεσί.

Η μάχη του φρουρίου Ντόνελσον έλαβε χώρα από τις 11 μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου 1862 μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και των Συνομόσπονδων Πολιτειών της Αμερικής.

Η κατάληψη του φρουρίου από τις δυνάμεις της Ένωσης άφησε ανοιχτό το ποτάμι Κάμπερλαντ ένα σημαντικό μονοπάτι για την κατάκτηση του Νότου.

Η νίκη ανύψωσε τον Οδυσσέα Γκραντ από έναν ασαφή και αφανή ηγέτη σε ένδοξο στρατηγό. Η μάχη αυτή στάθηκε αφορμή, ο στρατηγός Οδυσσεύς Γκραντ να κερδίσει το προσωνύμιο ο “άνευ όρων” Γκραντ ( “Unconditional Surrender” Grant).

16 Φεβρουαρίου 1899: Ιδρύεται η ΚΡ Ρέικιαβικ, ο πρώτος ποδοσφαιρικός σύλλογος στην Ισλανδία.

Ιδρύθηκε ως Φοτμπόλταφελαγκ Ρέικιαβικουρ (Fótboltafélag Reykjavíkur), πριν την αλλαγή σε Κνάτσπιρνουφελαγκ Ρέικιαβικουρ (Knattspyrnufélag Reykjavíkur).

Η αλλαγή οφείλεται στο «knattspyrna» που θεωρείται μια πιο κομψή λέξη Η εμφάνιση με τις ασπρόμαυρες ρίγες είναι εμπνευσμένη από τη Νιούκασλ Γιουνάιτεντ, μια ισχυρή ομάδα κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της ΚΡ.

Επίσης ήταν η μόνη ποδοσφαιρική ομάδα στο Ρέικιαβικ για μια δεκαετία, αλλά μόλις δημιουργήθηκαν άλλα σωματεία, ξεκίνησαν σχέδια για τη διεξαγωγή αγώνων.

Η ΚΡ κέρδισε το εναρκτήριο πρωτάθλημα το 1912 μετά από αγώνα κατάταξης (play-off) με τη Φραμ.

16 Φεβρουαρίου 1943: Σφαγή του Δομένικου: Τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής εκτελούν 150 κατοίκους του Δομένικου.

16 Φεβρουαρίου 1962: Το Ποτέ την Κυριακή τίθεται υπό απαγόρευση στην πολιτεία του Σασκάτσουαν του Καναδά με το σκεπτικό ότι “εκθειάζει τις γυναίκες ελευθερίων ηθών”.

Το Ποτέ την Κυριακή είναι ελληνική ρομαντική κωμική ταινία του 1960, σε σκηνοθεσία και σενάριο Ζυλ Ντασέν.

Πρωταγωνιστούν οι Μελίνα Μερκούρη, Ζυλ Ντασέν και Γιώργος Φούντας.

Η ταινία ήταν η δεύτερη ταινία του Ζυλ Ντασσέν, με σενάριο δικό του και πρωταγωνίστρια την Μελίνα Μερκούρη (η πρώτη ταινία ήταν “Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται”, κινηματογραφική διασκευή του ομώνυμου έργου του Νίκου Καζαντζάκη).

Γυρίστηκε το 1960 εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα και είναι μία από τις διασημότερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου κυρίως λόγω της βραβευμένης με Όσκαρ μουσικής που έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης