Πολιτική

Ποιο ποίημα δανείστηκε ο Π. Καμμένος για την απάντηση στον Α. Τσίπρα

Η φράση «Ἂν οἱ ζητιάνοι σὰν κι ἐμὲ δὲν ἔχυναν τὸ αἷμα, οἱ καπετάνοι σὰν καὶ σὲ δὲν θὰ φοροῦσαν στέμμα!». αποτέλεσε την απάντηση του πρέδρου των ΑνΕλ, Πάνου Καμμένου, στα όσα του καταλόγισε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Η φράση αυτή είναι από το ποιήμα «Ματρόζος» του ποιητή Γεωργίου Στρατήγη.

Γράφει ο Στρατήγης στο προοίμιο του ποιήματός του:

Περὶ τοῦ ποιήματος: Ὁ Ματρόζος, Σπετσιώτης ἀγωνιστής, ποὺ χάρισε ἀφειδώλευτα τὰ πάντα στὴν πατρίδα, τελείωνε τώρα τὴν ζωή του φτωχὸς καὶ ἀγνοημένος, ἐνῷ οἱ πρώην ναῦτες του εἶχαν γίνει καπεταναῖοι στὰ βασιλικὰ καράβια καὶ ὁ παλιὸς συμπολεμιστής του Κωνσταντῖνος Κανάρης ἦταν πρῶτος ὑπουργός. Αὐτόν, λοιπόν, τὸν Κανάρη -τοῦ ὁποίου τὴν ζωὴ εἶχε γλυτώσει κοντὰ στὴν Τένεδο- πηγαίνει νὰ συναντήσει ὁ γερο-Ματρόζος στὴν Ἀθήνα.

Το χαρακτηριστικό απόσπασμα του ποιήματος:

«Ἐδῶ τί θέλεις, γέροντα;» ρωτᾷ τὸν καπετάνο
στὸ ὑπουργεῖον ἐμπροστὰ κάποιος θαλασσινὸς
ντυμένος στὰ χρυσά. «Παιδί μου, εἶναι πάνω
ὁ Κωνσταντής;». «Ποιὸς Κωνσταντής;». «Αὐτός... ὁ Ψαριανός».
«Δὲ λὲν κανένα Ψαριανό, ἐδῶ εἶναι Ὑπουργεῖο,
νὰ ζητιανέψῃς πήγαινε μὲς στὸ φτωχοκομεῖο!».

Ὁ γέρος ἀνασήκωσε τὸ κάτασπρο κεφάλι
καὶ τὰ μαλλιά του ἐσάλεψαν σὰν χαίτη λιονταριοῦ
καὶ μὲ σπιθόβολη ματιὰ μὲς ἀπ᾿ τὰ στήθια βγάνει
μὲ στεναγμὸ βαρύγνωμο φωνὴ παλληκαριοῦ:
«Ἂν οἱ ζητιάνοι σὰν κι ἐμὲ δὲν ἔχυναν τὸ αἷμα,
οἱ καπετάνοι σὰν καὶ σὲ δὲν θὰ φοροῦσαν στέμμα!»

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε απαντήσει στον Πάνο Καμμένο και στα όσα του καταλόγισε, λέγοντάς του: «Αυτοακυρώνετε ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτικής σας ιστορία κύριε Καμμένο. Μας είπατε ότι δεν έχετε απλώσει γέφυρες στη διαπλοκή. Μου ήρθαν στο μυαλό οι στίχοι του Καβάφη. Σε λίγα χρόνια αυτό που θα μείνει είναι τα θετικά που πράξατε. Θα με ευγνωμονείτε που αντιλήφθηκα έγκαιρα το σχεδιασμό σας να ανατρέψετε την κυβέρνηση και να γίνετε ένας νέος Αντώνης Σαμαράς».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...