Σκοπιανό

Ο «Δούρειος Ίππος» του Ζάεφ ξαναχτυπά - «Ουράνιο Τόξο»: «Είμαστε η “μακεδονική” μειονότητα» - «Οι Έλληνες δεν έχουν σχέση με τον Σωκράτη!»

Στον απόηχο του ρεπορτάζ του BBC, το οποίο άναψε φωτιές λόγω των αναφορών του σε καταπιεσμένη μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα, στο Ράδιο Θεσσαλονίκη μίλησε ο ιδρυτής του πολιτικού φορέα 'Ουράνιο Τόξο' Παύλος Βοσκόπουλος.

"Η πραγματικότητα είναι αυτή που έχετε μπροστά τα μάτια σας. Μιλάτε με έναν άνθρωπο που είναι μέλος της σύγχρονης μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα. Το κακό είναι ότι σ΄αυτό το ζήτημα έχει εκπαιδευτεί, ειδικά τις τελευταίες δύο - τρεις δεκαετίες ο μέσος Έλληνας και ως ένα βαθμό βλέπουμε γιατί υπάρχουν αυτές οι ακραίες αντιδράσεις" δήλωσε.

"Βεβαίως" ζητάμε αναγνώριση μακεδονικής μειονότητας σημείωσε, προσθέτοντας ότι είναι δείγμα δημοκρατίας, σε μία πολιτισμένη και δημοκρατική χώρα,όπως αναφέρει το rthess.gr

"Πώς είναι δυνατόν μία πολιτισμένη χώρα να μην δέχεται τη διαφορετικότητα και να μην αναγνωρίζει μειονότητες στο έδαφός της" υπογράμμισε.

Σε ότι αφορά την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας η απάντηση ήταν θετική. " Είναι η σύγχρονη μακεδονική γλώσσα. Μιλάμε για σύγχρονες μορφές γλωσσικής έκφρασης" είπε.

Πρόσθεσε πως αυτή η γλώσσα δεν έχει καμία σχέση με τον Μ. Αλέξανδρο, "όπως βέβαια" συμπλήρωσε " οι σύγχρονοι πολίτες δεν έχουνε άμεση σχέση με τον Σωκράτη και τον Περικλή".

ΤΙ ΕΙΧΕ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ο ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ

Το «Ουράνιο Τόξο» είναι το κόμμα που όπως ισχυρίζεται, εκφράζει την αυτοαποκαλούμενη «μακεδονική μειονότητα που μιλά την μακεδονική γλώσσα».

«Υπάρχουν περίπου 500 χωριά στη Βόρεια Ελλάδα από την Καστοριά μέχρι τη Δράμα και μέχρι τις παρυφές της Ναούσης και της Βέροιας όπου ακούγεται η απαγορευμένη γλώσσα», τονίζει στο Sputnik o Παύλος Βοσκόπουλος, μέλος του προεδρείου και ιδρυτικό στέλεχος του κόμματος.

«"Μη μιλάς παιδί μου, βούλωσέ το", έλεγαν αρκετοί γονείς στα παιδιά τους, όταν τα άκουγαν να τη μιλάνε» προσθέτει αναφερόμενος σε περασμένες δεκαετίες.

Το «Ουράνιο Τόξο» ζητά να διδάσκεται στα σχολεία η μακεδονική γλώσσα, εκεί που είναι ζωντανή. «Κανονικά στα σχολεία του ελληνικού κράτους, όχι σε παράλληλα σχολεία, γιατί εκεί θα υπάρξει περιθωριοποίηση», αναφέρει ο πρόεδρός του. «Δύσκολο είναι να εκτιμήσουμε τον ακριβή αριθμό ομιλητών. Αν βρεθείτε σε πανηγύρια χωριών στην Καστοριά, στις Σέρρες, στην Ημαθία, θα ακούσεις τα λεγόμενα μακεδονικά τραγούδια σε αυτήν την "ανύπαρκτη" γλώσσα».

«Ο μέσος Έλληνας αγνοεί ότι υπάρχουν πολίτες στα Βαλκάνια που μιλούν για τη σύγχρονη μακεδονική ταυτότητα, λαμβάνοντας υπ'όψιν τη σλαβική παράμετρο χωρίς να συνδέονται κατ' αποκλειστικότητα με την αρχαιότητα», αναφέρει ο Παύλος Βοσκόπουλος υποστηρίζοντας ότι το κόμμα του είναι κατά της αρχαιολατρείας και ότι «η σύγχρονη μακεδονική ιδεολογία δομήθηκε στη μαγιά αναρχικών και σοσιαλιστικών ιδεών».

Η ευαισθησία των Ελλήνων απέναντι στον όρο «Μακεδονία» δημιουργεί πολέμιους αλλά και υποστηρικτές απέναντι στο κόμμα του «Ουράνιου Τόξου».

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στις 4 Δεκεμβρίου 1991, έβαλε τρεις όρους προς την κυβέρνηση της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας για την αναγνώριση της χώρας αυτής.

Ο πρώτος ήταν η αλλαγή του ονόματος «Μακεδονία», η οποία έχει γεωγραφική και όχι εθνική υπόσταση, ο δεύτερος ήταν η αναγνώριση ότι δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας και ο τρίτος, η ρητή αναγνώριση ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα μακεδονική μειονότητα. Από τότε, πάγια άποψη των ελληνικών κυβερνήσεων παραμένει ότι δεν υφίσται μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα.

Τον περασμένο Δεκέμβριο ξέσπασε μια κόντρα με αφορμή το θέμα αυτό ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τη Νέα Δημοκρατία. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «ίσως δρομολογείται διεκδίκηση μακεδονικής μειονότητας εντός της Ελλάδας».

Σε απάντησή του, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι συνεχίζει «τον επικίνδυνο και ολισθηρό δρόμο, ανοίγοντας τώρα αυτοβούλως και θέμα "μειονότητας", ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι και το τελευταίο παράθυρο σε μία τέτοια πιθανότητα κλείνει οριστικά η ίδια η Συμφωνία των Πρεσπών».

Παράλληλα, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη πως «ξεχνάει ότι επί των ημερών της παράταξής του αναγνωρίστηκε η ύπαρξη "μακεδονικής γλώσσας" το 1977 στη διάσκεψη του ΟΗΕ» ενώ υπενθύμιζε ότι σε συνέντευξή του στο Politico «άνοιξε αυτοβούλως ζήτημα αυτονομιστικών δυνάμεων» στην Ελλάδα.

«Κανείς δεν αμφισβητεί ότι υπάρχουν σλαβόφωνες ή δίγλωσσες οικογένειες στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά μειονότητα δεν υπάρχει» επισημαίνει στο Sputnik συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, «αφού τα ποσοστά του καθιστούν την σχετική υπόθεση, μη συγκρίσιμη αριθμητικά με οποιαδήποτε αναγνωρισμένη εθνική μειονότητα στην Ευρώπη».

Από την πλευρά του, ο Παύλος Βοσκόπουλος τονίζει ότι αφού σέβεται το δικαίωμα του άλλου στον αυτοπροσδιορισμό θέλει να το έχει και ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή, καταγγέλλει την αντίθεση εθνικιστών από την Ελλάδα και από τη Βόρεια Μακεδονία με το Ουράνιο Τόξο και τους σκοπούς του, ενώ για τη συμφωνία των Πρεσπών εκφράζει την αντίθεση με τον γεωγραφικό πρόθεμα. «Είμαστε αντίθετοι στον εκατέρωθεν αλυτρωτισμό καθώς όταν ακούσει κάποιος και μαθαίνει για Βόρεια Μακεδονία, θα ρωτήσει τι συμβαίνει με τη Νότια Μακεδονία», επισημαίνει.

«Ως "Ουράνιο τόξο" καταδικάζουμε τον μακεδονικό εθνικισμό και όποιους βγάζουν αυτές τις βλακείες, χάρτες της μεγάλης Μακεδονίας. Τους καταδικάζουμε και θα τους πολεμάμε», προσθέτει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ