Κοινωνία

Βραβείο της UNESCO στο Ηράκλειο Κρήτης για την δια βίου μάθηση

Το Ινστιτούτο για τη Δια Βίου Μάθηση της UNESCO (UIL) ανακοίνωσε ότι οι νικητές του βραβείου UNESCO Learning City 2019 είναι οι εξής πόλεις: Ασουάν (Αίγυπτος), Τσενγκντού (Κίνα), Ηράκλειο (Ελλάδα), Ιμπαντάν (Νιγηρία), Μεντεγίν (Κολομβία) ), Petaling Jaya (Μαλαισία), Σαντιάγο (Μεξικό), Seodaemun-gu (Δημοκρατία της Κορέας) και Sønderborg (Δανία). Σύμφωνα με τη κριτική επιτροπή του City Learning, αυτές οι πόλεις έχουν δείξει υποδειγματική πρόοδο και δέσμευση για την προώθηση της εκπαίδευσης και της διά βίου μάθησης σε τοπικό επίπεδο.

Παρά τα πολύ διαφορετικά σημεία εκκίνησης και τα διάφορα οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά πλαίσια, όλοι οι νικητές του UNESCO Learning City Award 2019 έχουν ξεκινήσει καινοτόμες και συγκεκριμένες πολιτικές και προγράμματα που προσφέρουν καρποφόρες ευκαιρίες στις κοινότητές τους να επωφεληθούν από τη δια βίου μάθηση.

Για παράδειγμα, η αιγυπτιακή πόλη Aswan έχει αναπτύξει μια στρατηγική που ενσωματώνει ποικίλα προγράμματα, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων κηπουρικής και διατήρησης του νερού στα σχολεία, καθώς και διάφορες ευκαιρίες επιχειρηματικής κατάρτισης για όλες τις κοινωνικές ομάδες. Στο Chengdu της Κίνας, υπάρχουν πολλά παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών για τη διά βίου μάθηση: για παράδειγμα, δημιουργήθηκε ένα καινοτόμο πρόγραμμα που συνδυάζει μάθηση με περιπάτους σε όλη την πόλη, με κάθε διαδρομή να επικεντρώνεται σε διαφορετικό θεματικό πεδίο, όπως περιφερειακά χαρακτηριστικά, των πολιτισμών και της σύγχρονης βιομηχανίας, αποδεικνύοντας την έξυπνη χρήση δημόσιων και μη δημόσιων πόρων.

Με το πρόγραμμα Fit for All, η ελληνική πόλη του Ηρακλείου βρήκε έναν καινοτόμο και διασκεδαστικό τρόπο να φέρει κοντά τους πολίτες και τους πρόσφυγες που διαμένουν στην πόλη, προωθώντας την ισότητα και την ένταξη μέσω αθλητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που βασίζονται σε θέματα σχετικά με τον πολιτισμό και την παράδοση. Η πόλη έχει αναπτύξει επίσης αποτελεσματικές προσεγγίσεις παρακολούθησης και αξιολόγησης.

Εν τω μεταξύ, στο Ιμπαντάν της Νιγηρίας, ένα πρόσφατο φεστιβάλ μάθησης πρόσφερε διαδραστικές και ποικίλες δραστηριότητες και εργαστήρια για διαφορετικά ακροατήρια, ενισχύοντας έτσι την έννοια της δια βίου μάθησης στην κοινότητα.

Το Medellín, στην Κολομβία, συντονίζει μια σειρά καινοτόμων προγραμμάτων, μεταξύ των οποίων ένα που συνέβαλε στην επιτυχή επανένταξη περισσότερων από 4.650 μαθητών που εγκαταλείπουν το σχολείο.

Στην Ουκρανία, η Μελίτοπολ σημειώνει αξιοσημείωτη πρόοδο και έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες στην επανεκπαίδευση των εσωτερικά εκτοπισμένων που είχαν προηγουμένως ασχοληθεί με τη μεταλλευτική βιομηχανία.

Η Petaling Jaya της Μαλαισίας έχει κάνει πολλά βήματα για τη βελτίωση της πρόσβασης σε δημόσιους χώρους μάθησης, παρέχοντας δωρεάν υπηρεσίες λεωφορείων σε τέσσερις οδούς της πόλης. Η πόλη αξιοποιεί επίσης τους πόρους που παρέχονται από τους εταίρους.

Στη μεξικανική πόλη του Σαντιάγκο, οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε μια μεγάλη γκάμα δωρεάν τάξεων, συμπεριλαμβανομένων των ρομποτικών μαθημάτων για παιδιά και της εκπαίδευσης κατά του εκφοβισμού.

Το Seodaemun-gu, στη Δημοκρατία της Κορέας, εκμεταλλευτηκε τις πολυάριθμα πολυκατοικίες του, δημιουργώντας μικρές κοινότητες μάθησης που διδάσκουν 50 μαθήματα κάθε χρόνο στους καθιστικούς χώρους. Η πόλη μετρά επίσης με έναν ισχυρό μηχανισμό παρακολούθησης και αξιολόγησης.

Τέλος, η δανική πόλη Sønderborg προώθησε τη βιωσιμότητα πολύ πέρα ​​από το επίσημο εκπαιδευτικό της σύστημα και δημιούργησε μια συντονισμένη δομή για τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων που θα εξασφαλίσει τη συνεχή πρόοδο ως πόλη μάθησης.

Τα βραβεία θα παραδοθούν κατά τη διάρκεια τελετής στο Διεθνές Συνέδριο για τις Μαθησιακές Πόλεις του 2019 στη Μεντεγίν της Κολομβίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...