Διατροφή

Υγεία και καρδιά: Οι τροφές για γερή καρδιά

Είναι αλήθεια πως ιδιαίτερα όσον αφορά στην υγεία της καρδιάς, μεγάλη επιροή έχει το τι βάζουμε στο πιάτο μας. Με μία σωστή και υγιεινή διατροφή βοηθάμε πολύ στο σύνολο τον οργανισμό μας, πολύ ακόμα στην διατήρηση μίας υγειούς καρδιάς.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν τη μεγαλύτερη αιτία θανάτου στον κόσμο ενώ οι περισσότερες καρδιακές ασθένειες είναι αποτέλεσμα του τρόπου ζωής και όχι γενετικής προδιάθεσης. Συχνή κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, νάτριο και προστιθέμενα σάκχαρα σε συνδυασμό με στρες και έλλειψη άσκησης, συμβάλλουν σημαντικά στην εμφάνιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Μια υγιεινή και ποιοτική διατροφή σε συνδυασμό με άσκηση είναι γνωστό σε όλους ότι «θωρακίζει» την καρδιά.

Αυτό όμως που δεν γνωρίζει πολύς κόσμος είναι ότι σε μία υγιεινή διατροφή δεν είναι απαραίτητο να θυσιάσουμε τη γεύση και την απόλαυση.

Δείτε τις τροφές που λατρεύει η καρδιά και αποτελούν βασικά υλικά για να φτιάξουμε εκλεκτά γεύματα, βασισμένα σε συνταγές… αγάπης για την καρδιά μας.

  • Λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και η πέστροφα. Περιέχουν ευεργετικά λιπαρά και προστατεύουν την υγεία της καρδιάς σας.
  • Μπορείτε να προσθέσετε στις σαλάτες αβοκάντο, ξηρούς καρπούς και σπόρους (chia και λιναρόσπορος) καθώς και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, βιταμίνη Ε και ωφέλιμα για την καρδιά μονοακόρεστα λίπη.
  • Φρούτα και λαχανικά. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και βοηθούν στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης, και λόγω των προστατευτικών αντιοξειδωτικών, συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση των βλαβών στις αρτηρίες.
  •  Δώστε έξτρα γεύση στα πιάτα σας με μπαχαρικά όπως, τζίντζερ, τσίλι, κανέλα, ρίγανη και μπαχάρι.
  • Επιλέξτε συχνή κατανάλωση οσπρίων και καταναλώστε δημητριακά ολικής άλεσης που είναι μια καλή πηγή μαγνησίου, ενώ οι φυτικές ίνες που περιέχουν συμβάλλουν στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης.
  • Κόκκινο κρασί. Η κατανάλωση με μέτρο, στα πλαίσια της Μεσογειακής Διατροφής, μειώνει τις πιθανότητες σχηματισμού θρόμβων στο αίμα και λόγω των ισχυρών πολυφαινολικών ενώσεων, των ταννινών, που περιέχει, μειώνει τις φλεγμονές και προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα από το οξειδωτικό στρες.
  • Εντάξετε στη διατροφή σας τις φυτικές στερόλες, συστατικά τα οποία έχει φανεί ότι αποδεδειγμένα οδηγούν στη μείωση της χοληστερίνης με φυσικό τρόπο. Καθώς οι φυτικές στερόλες βρίσκονται σε πολύ μικρές ποσότητες στα τρόφιμα, είναι καλό να εντάξετε εμπλουτισμένα τρόφιμα με φυτικές στερόλες! Στην αγορά θα βρείτε τέτοια προϊόντα που, χάρη στις φυτικές στερόλες που περιέχουν, μειώνουν, αποδεδειγμένα την «κακή» χοληστερίνη με φυσικό τρόπο, από 7% μέχρι και 12,5%, σε 2-3 εβδομάδες, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Μπορείτε να επιλέξετε για παράδειγμα προϊόντα επάλειψης, γαλακτοκομικά προϊόντα και ροφήματα γιαουρτιού με προσθήκη φυτικών στερολών και να μειώσετε τη χοληστερόλη σας εύκολα, γρήγορα και γευστικά! Η φροντίδα της υγείας της καρδιάς μας μπορεί να γίνει χωρίς στερήσεις και με γευστικό τρόπο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...