Πολιτική

Τσίπρας-Βαρθολομαίος: Μετά τα χαμόγελα η σύγκρουση

Περρίσευαν τα χαμόγελα στο χθεσινό σόου της Χάλκης όπου πρωθυπουργός και Οικουμενικός Πατριάρχης επιχείρησαν να σώσουν τα προσχήματα μιας και νωρίτερα στη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν στο θέμα του ανοίγματος της Θεολογικής Σχολής είχε τοποθετηθεί βαριά ταφόπλακα από τον “σουλτάνο” αφήνοντας εκτεθειμένους τόσο τον εσχάτως θρησκευόμενο Αλέξη όσο και τον “πρώτο” της Ορθοδοξίας Βαρθολομαίο, ο οποίος μάλιστα υποσχόταν άνοιγμα της Σχολής από τον περασμένο Σεπτέμβριο!

Ο “σουλτάνος” απάντησε αρνητικά στο κατά κοινή ομολογία δίκαιο αίτημα για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, όπως έκανε σε όλους τους προηγούμενους Έλληνες πρωθυπουργούς, δείχνοντας μάλιστα έτοιμος και ανυποχώρητος ζητώντας διαπραγμάτευση, θέτοντας όρους αμοιβαιότητας σε συνάρτηση με την εκλογή των μουφτήδων στην Θράκη.

Ο Ερντογάν ήταν έτοιμος, ο Αλέξης όχι... Τα ευχολόγιά του κατά την επίσκεψη στην Σχολή και οι δηλώσεις τύπου: “Ο σεβασμός των θρησκευτικών ελευθεριών δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης” και «H επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης θα ήταν μήνυμα αλληλοκατανόησης» δεν μπορούσαν σε καμία περίπτωση να αντικρούσουν τους ισχυρισμούς Ερντογάν και μόνο γέλωτα προκαλούν. Άλλωστε σε ποιες θρησκευτικές ελευθερίες αναφέρεται αφού ο ίδιος ο Βαρθολομαίος, ο οποίος τον άκουγε στεκόμενος πλάι του, το περασμένο καλοκαίρι αβαντάρισε εξόφθαλμα την πολιτική Ερντογάν για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην χώρα.

Τα φώτα της ράμπας λοιπόν, έσβησαν και οι πρωταγωνιστές του θιάσου, Τσίπρας-Βαρθολομαίος επιστρέφουν στις πραγματικές θέσεις μάχης με αντικείμενο τις προθέσεις της κυβέρνησης για αλλαγές στις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας.

Ως γνωστόν το Πατριαρχείο δηλώνει έντονα ενοχλημένο γιατί παραμερίστηκε στην εν κρυπτώ συμφωνία πρωθυπουργού-Αρχιεπισκόπου και βρέθηκε προ τετελεσμένων και τις επόμενες μέρες στέλνει αντιπροσωπεία στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα με βάση τις τελευταίες πληροφορίες την ερχόμενη εβδομάδα (11-17/2) αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα η αντιπροσωπεία του Φαναρίου και κατά την επίσκεψή της θα συναντηθεί με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για να συζητηθεί ο διαχωρισμός Κράτους - Εκκλησίας στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Το Πατριαρχείο ανησυχεί διότι η πρόταση του κυβερνώντος κόμματος για την αναθεώρηση του άρθρου 3, αν ψηφιστεί, πράγμα διόλου απίθανα με τις νέες ισορροπίες στο κοινοβούλιο και την ενίσχυση των αντιεκκλησιαστικών δυνάμεων, εκτιμάται ότι θα επιφέρει σοβαρότατο πλήγμα στη Διεθνή Νομική Προσωπικότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και θα συνταχθεί με την τουρκική πολιτική, που επι μακρόν υποβαθμίζει το Πατριαρχείο σε ένα απλό θρησκευτικό ίδρυμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν στο περιθώριο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και της συνάντησής του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, προηγήθηκε συνάντηση της αντιπροσωπείας για το ζήτημα με τον υπουργό Παιδείας, όπου συζητήθηκαν όλα τα θέματα στην ατζέντα.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προβεί σε αλλαγές χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ