Αρχείο

Το Ισράηλ εξαπολύει πόλεμο στο Ισλάμ: Κατάσχεση ισλαμικών κληροδοτημάτων - Τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ετοιμάζουν εξέγερση

Μέγα ζήτημα ξεκίνησε με το ιερό, για τους μουσουλμάνους Τέμενος Αλ Ακτσά και τη "φωτιά" ανάμεσα σε Τουρκία-Ισραήλ δεν γνωρίζουμε ποιος ακριβώς μπορεί να την σβήσει.

Ο ισραηλινός τύπος εμμέσως πλην σαφώς εμπλέκει το κόμμα του Ερντογάν σε προσπάθεια προβοκάτσιας κατά του Τεμένους Αλ-Ακτσά και της Χρυσής πύλης, με σκοπό την δημιουργία επεισοδίων και ξέσπασμα μίσους κατά του Τελ Αβίβ.

Την όλη επιχείρηση προφανώς είχαν αναλάβει η ΜΙΤ και η Χαμάς οι οποίες έχουν αγαστή συνεργασία σύμφωνα με πληροφορίες του ισραηλινού τύπου.

Ο Hatem Abdel Καντίρ, Παλαιστίνιος, «κυβερνήτης της Ιερουσαλήμ», ο θρησκευτικός ηγέτης Akram Sabri, πιστός φίλος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, και ο Μουφτής της Ιερουσαλήμ (ελεγχόμενος από την Τουρκία), Μοχάμεντ Χουσεΐν, μαζί με τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και την Χαμάς εμπλέκονται στο ζήτημα που ξέσπασε με το Ιερό Τέμενος.

Όλοι αυτοί στις 14 Φεβρουαρίου, ως μέλη της νέας επιτροπής (Waqf) συναντήθηκαν με σκοπό να προκαλέσουν διένεξη στον ισλαμικό κόσμο με θέμα το Τέμενος Αλ-Ακτσά.

Η Χρυσή πύλη έχει κλείσει από τις ισραηλινές αρχές από το 2003 λόγω του γεγονότος ότι ο έλεγχος της συνδέονταν με ομάδα που ανήκε στην Χαμάς. Η πύλη είναι επίσης κλειστή προκειμένου να αποφευχθεί παράνομη αραβική κατασκευή, καταστρέφοντας μνημεία της εβραϊκής ιστορίας.

Χθες όμως, πολλά μέλη της ισλαμικής επιτροπής (Waqf) εισήλθαν βιαίως εντός της ζώνης αποκλεισμού του Al-Aqsa.

Τότε η ισραηλινή αστυνομία κάλεσε τον επικεφαλής της ισλαμικής επιτροπής, τον Σεΐχ Αζάμ αλ Χάτιμπ αλ Τάμιμι, για ανάκριση ενώ αυτή αργότερα ακυρώθηκε λόγω πιέσεων από την πλευρά της Ιορδανίας.

Τέσσερις μέρες αργότερα, οι Παλαιστίνιοι εξεγέρθηκαν μπροστά στην  Πύλη και προσπάθησαν να διεισδύσουν στο τζαμί Αλ-Άκσα. Αυτό οδήγησε σε συγκρούσεις με την αστυνομία και τη σύλληψη πέντε ατόμων.

Σε απάντηση, το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας απέστειλε επιστολή στο Ισραήλ, εκφράζοντας έντονη διαμαρτυρία, ζητώντας να ανοίξει αμέσως η πύλη και να αποσυρθούν όλες οι δυνάμεις ασφαλείας από την Παλαιά Πόλη.

Στην συνέχεια η Παλαιστινιακή Αρχή προειδοποίησε ότι το Ισραήλ «παίζει με τη φωτιά» μετά από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν στο Ιερό Ναό της Ιερουσαλήμ λόγω του κλεισίματος της Χρυσής Πύλης, κάτι που θα προκαλέσει την ισχυρή αντίδραση όπως αναμένουν πολλοί από τον «προστάτη» των απανταχού μουσουλμάνων Τούρκο ηγέτη Ρ.Ν.Ερντογάν, δυναμιτίζοντας και άλλο τις σχέσεις του με το Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με τον τύπο της Τουρκίας, οι Παλαιστίνιοι κατηγόρησαν επίσημα το Ισραήλ ότι "διεξάγει πόλεμο με το Ισλάμ" και ζήτησαν την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας και του Ερντογάν.

Εν τω μεταξύ, αναφέρθηκε ότι η αστυνομία της Ιερουσαλήμ συνέλαβε πέντε Παλαιστίνιους στο Όρος του Ναού, οι οποίοι εισήλθαν παράνομα "σε φυλασσόμενο έδαφος με δικαστική απόφαση".

Σημειώνεται ότι οι Άραβες ήθελαν να μπουν στην περιφραγμένη περιοχή που οδηγούσε στην Πύλη του Ελέους, γνωστή και ως Χρυσή Πύλη.

Οι Παλαιστίνιοι ισχυρίζονται ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να μετατρέψει αυτή την περιοχή σε τόπο προσευχής για τους Εβραίους. Όπως είναι γνωστό όμως, οι ισραηλινές αρχές έκλεισαν τη Χρυσή Πύλη για να αποτρέψουν τις παράνομες ανασκαφές.

Το κράτος της Παλαιστίνης ανακοίνωσε ότι η κατάσταση στο Τέμενος Masjid al-Aqsa επιδείνωσε την όλη κατάσταση στα κατεχόμενα και για όλα αυτά ευθύνεται σύμφωνα με το ίδιο, το Ισραήλ.

Σε γραπτή δήλωση του ο Πρόεδρος της Παλαιστίνης προς την ισραηλινή κυβέρνηση την κατηγορεί για την καταπιεστική και αυθαίρετη πολιτική της, η οποία θα πυροδοτήσει άγρια συναισθήματα και αντιδράσεις που μπορεί να συμβούν σε πολλούς ανθρώπους.

Τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων αναφέρουν, ρίχνοντας «λάδι στην φωτιά» ότι το ιερό τέμενος του ισλαμικού κόσμου Masjid al-Aqsa, έχει καταληφθεί από τις ισραηλινές αρχές αναστέλλοντας τα σχέδια για διαίρεση του.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolou o διευθυντής του ιδρύματος του Τεμένους Al-Aqsa Sheikh Omar al-Thani, είπε σε μια δήλωση χθες ότι το κράτος του Ισραήλ προβαίνει σε κατάσχεση μέρους του Τεμένους, συμπεριλαμβανομένων όμως όλων των ισλαμικών κληροδοτημάτων στην Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο μας, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ, έλαβε μια φωτογραφία της Ιερουσαλήμ όπως αυτή θα διαμορφωθεί μελλοντικά με τον Τρίτο Ναό ο οποίος θα καταλαμβάνει χώρο από το Όρος του Ναού και το Τέμενος Αλ Ακτσά.

Έχει αντικατασταθεί δηλαδή στη νέα φωτογραφία που δόθηκε, το Μουσουλμανικό τέμενος του Αλ-Ακσά από μια άποψη του Εβραικού Ναού στο συγκρότημα του Όρους του Ναού.

Εδώ και χρόνια, οι Εβραίοι ομιλούν για την ανέγερση του Τρίτου Ναού, πάνω/δίπλα στο Μουσουλμανικό Τέμενος Αλ Ακτσά, κάτι το οποίο θα πυροδοτήσει έναν ακόμη πόλεμο, τον αποκαλούμενο Ισλαμικό ιερό πόλεμο (τζιχάντ).

Το Ινστιτούτο του Ναού, θέλει να τον κτίσει στο σημείο όπου βρισκόταν πριν από χιλιάδες χρόνια ο πρώτος (Ναός του Σολομώντα) και ο δεύτερος εβραϊκός Ναός, πριν αυτοί καταστραφούν από τους Βαβυλώνιους και τους Ρωμαίους αντίστοιχα.

Η τοποθεσία αυτή ονομάζεται Όρος του Ναού ή Χαράμ αλ-Σαρίφ.

Υπήρξε θέατρο πολλών πολέμων από την εποχή των σταυροφοριών μέχρι τη δεύτερη Παλαιστινιακή Ιντιφάντα.

Σήμερα, εκεί βρίσκονται δύο από τα πιο σημαντικά μνημεία του Ισλάμ, ο Θόλος του Βράχου και το Τέμενος Αλ-Ακσά.

Το Όρος του Ναού, εκτός από κορυφαίος ιερός τόπος για Εβραίους και Μουσουλμάνους, θεωρείται και εθνικό σύμβολο για κάποιους Ισραηλινούς και πολλούς Παλαιστίνιους.

Έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια από τότε που το Όρος του Ναού βρισκόταν σε εβραϊκά χέρια. Αντί αυτού οι Εβραίοι χρησιμοποιούν ως χώρο προσευχής το Δυτικό Τείχος, το τελευταίο απομεινάρι του αρχαίου Ναού. Ακόμη και αφού το Ισραήλ κατέλαβε τον έλεγχο της περιοχής μαζί με τη Δυτική Όχθη το 1967, η χώρα αποφάσισε να αφήσει το ιερό προσκύνημα υπό τον έλεγχο της Ιορδανίας, φοβούμενη μην πυροδοτήσει έναν ακόμη μεγαλύτερο θρησκευτικό πόλεμο.

Σήμερα, η τοποθεσία προορίζεται κυρίως για το μουσουλμανικό κοινό. Τις λίγες ώρες που ανοίγει τις καθημερινές για το ευρύ κοινό, οι μη Μουσουλμάνοι απαγορεύεται να προσευχηθούν ώστε να αποτραπεί η πιθανότητα πυροδότησης θρησκευτικών ταραχών.

Οι ορθόδοξοι Εβραίοι πηγαίνουν με αστυνομική συνοδεία και αν κάποιος προσευχηθεί συλλαμβάνεται αμέσως. Τη δεκαετία του ’80 οι Ισραηλινές Αρχές συνέλαβαν μια ομάδα Εβραίων εξτρεμιστών που σχεδίαζαν να ανατινάξουν το Τέμενος Αλ-Ακσά και να καταλάβουν με βία το Όρος του Ναού.

Το θέμα αυτό του Τεμένους σε συνδυασμό με τα ισλαμικά κληροδοτήματα στην Ιερουσαλήμ είναι σίγουρο θα βρουν την σφοδρή αντίδραση του Τούρκου προέδρου, οι μυστικές υπηρεσίες του οποίου "οργώνουν" την Παλαιστίνη. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές