Ελληνοτουρκικά

Πολεμικές δηλώσεις από Ερντογάν: «Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο» - Π. Ρήγας: «Να υπάρχει συνεννόηση με την Τουρκία για τις ασκήσεις!»

«Τα δικαιώματά μας στην ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο και το Αιγαίο τα προστατεύουμε με αυστηρό τρόπο», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε προεκλογική του ομιλία στην Προύσα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε συγκεκριμένα πως «εάν δεν προστατεύσουμε με αυστηρό τρόπο τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο, στο Αιγαίο, γνωρίζουμε πολύ καλά τι εικόνα θα εμφανιστεί μπροστά μας στο μέλλον».

Ανέφερε ακόμη ότι «όπως και στη διπλωματία γνωρίζουμε καλά ότι πρέπει να έχουμε και γερή οικονομία» και πρόσθεσε πως «για την πραγματοποίηση όλων αυτών χρειάζεται πολιτική σταθερότητα στη χώρα».

«Για αυτό είναι σημαντικές οι δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου. Θα κατακτήσουμε το κάστρο από μέσα, μην το ξεχνάτε», ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΡΗΓΑ

Τη «συνεννόηση» με την Τουρκία για τις ασκήσεις στο Αιγαίο πρότεινε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Π.Ρήγας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Ο ΑΝΥΕΘΑ πρακτικά είπε ότι καλό είναι οι δυο χώρες να συνεννοούνται για τις ασκήσεις για να μην δημιουργούνται προβλήματα.

Πιο συγκεκριμένα και σε ότι αφορά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας, Ευάγγελου Αποστολάκη και Χουλουσί Ακάρ, και τις συχνές τουρκικές ασκήσεις σχολίασε:

«Ασκήσεις γίνονται πάντα, το θέμα είναι να υπάρχει συνεννόηση και να μη δημιουργούνται προβλήματα, είτε σε ρητορικό είτε σε πρακτικό επίπεδο. Υπερασπιζόμαστε την ειρήνη, την αρμονική συνύπαρξη και τη συνανάπτυξη στην περιοχή».

ΑΘΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΜΕ

Η τουρκική εφημερίδα AKSAM σε σημερινό πρωτοσέλιδο  άρθρο της  προσπαθεί να ανεβάσει το πεσμένο στα τάρταρα ηθικό των Τούρκων πολιτών (που τρέχουν στις δημοτικές αγορές να αγοράσουν  φτηνά ζαρζαβατικά του «Ερντογάν»),  αναφέροντας ότι ο ελληνικός τύπος  δήθεν στο σύνολο του μεταφέρει τον πανικό των Ελλήνων για την επικείμενη «μεγαλειώδη» τουρκική αεροναυτική άσκηση « Γαλάζια Πατρίδα.

Όπως γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ η άσκηση είναι μήνυμα προς την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Πρόκειται σαφώς για τουρκικό «κουτόχορτο» σαν αυτό που ταΐζει ο Τούρκος ηγέτης τα εκατομμύρια των πολιτών της χώρας του, για να σκοτώνονται τα παιδιά τους στην Συρία και αλλού,  με σκοπό να υλοποιήσει αυτός το άπιαστο όραμα της νέας Οθωμανικής αυτοκρατορίας και παράλληλα να πλουτίζει με τον χρυσό της Βενεζουέλας , θέλοντας να επισκιάσει μέχρι και τον Κεμάλ.  

Ο Τουρκικός τύπος είναι γνωστό εδώ και χρόνια (ειδικά μετά το 2016) ότι αποτελεί το «μακρύ χέρι» του σουλτάνου Ερντογάν,  με το οποίο παραπληροφορείται ο δυστυχισμένος, φυλακισμένος, και προσφάτως πεινασμένος, τουρκικός λαός στο εσωτερικό, ενώ «πετάει» πυροτεχνήματα στο εξωτερικό (ΗΠΑ, Ελλάδα, Συρία, Αίγυπτος, Κύπρος, Ισραήλ) κτλπ.

Σήμερα το κύριο μενού είναι ο δήθεν «τρόμος» των Ελλήνων για την μεγαλύτερη άσκηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων,  που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Φεβ-8 Μαρ. 2019.

Στην άσκηση αυτή οι Τούρκοι έχουν προαναγγείλει την παρουσία σχεδόν ολόκληρου του τουρκικού στόλου των 2/3 της πολεμικής αεροπορίας, την δράση της Ταξιαρχίας πεζοναυτών στην Φώκαια και όλων των μονάδων  κομάντος SAT και SAS, καθώς και σκάφη  του Λιμενικού Σώματος, η οποία έχει προκαλέσει (στην φαντασία των Τούρκων) μέγα πανικό στην Ελλάδα.

https://youtu.be/v-Uyuy-vDLM?t=2

Καταρχήν, ενώ το τουρκικό γενικό επιτελείο έχει ανακοινώσει ότι  η άσκηση  θα καταλαμβάνει περιοχές στην Μαύρη Θάλασσα , το Αιγαίο και την Α.  Μεσόγειο, αυτό δεν εφικτό πρακτικά από την ίδια την αριθμητική δύναμη του τουρκικού ΠΝ.

Τα τουρκικά πλοία είναι πολύ λίγα για τέτοια εντυπωσιακά σόου , τα οποία θα μπορούσε να υλοποιήσει άνετα για παράδειγμα το κινεζικό ή το αμερικανικό ναυτικό που διαθέτουν τεράστιους αριθμούς μονάδων επιφανείας και υποβρυχίων, που δεν διαθέτει ακόμη …η Ρωσία του Πούτιν και ευελπιστεί να το πράξει σε μερικά χρόνια.

Δεύτερον, η Άγκυρα προσμετρώντας αντιδράσεις στην Αθήνα διαπιστώνει ότι η Ελλάδα θα βγάλει σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο σχεδόν ολόκληρο τον ελληνικό στόλο,  με την δικαιολογία ναυτικών «ασκήσεων», συγκεντρώνοντας τοπικά περισσότερες μονάδες επιφανείας και υποβρύχια από τους Τούρκους ειδικά στο ελληνικό Αρχιπέλαγος.

Τρίτον τα νησιά μας έχουν ενισχυθεί με προσωπικό και πυραυλικά συστήματα, ελικόπτερα αποτελώντας τα ίδια ουσιαστικά διάσπαρτες βάσεις στο Αιγαίο , από όπου όταν και εφόσον απαιτηθεί θα χτυπηθούν …συγκεκριμένοι στόχοι σε Αιγαίο και εντός τουρκικής επικράτειας.

Τέταρτον, η ελληνική πολεμική αεροπορία  θα τεθεί  σε ύψιστη ετοιμότητα με μεγάλο αριθμό μαχητικών τα οποία θα έχουν μετασταθμεύσει σε αεροδρόμια-κλειδιά στο Αιγαίο, από όπου μπορούν να δώσουν πόνο σε όποιον σκεφτεί να επιβουλευτεί ελληνικό θαλάσσιο, ή χερσαίο έδαφος.

Πέμπτον, την ίδια περίοδο της τουρκικής άσκησης, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες όπως η Γαλλία, Ισραήλ, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες  θα έχουν σε Α.Μεσόγειο, Κύπρο και Κρήτη, τις δικές τους μονάδες επιφανείας για έλεγχο και επιτήρηση της περιοχής.

Έτσι οι Τούρκοι που θα έχουν «απλωθεί» από την Τραπεζούντα , το Αιγαίο μέχρι την κυπριακή ΑΟΖ , θα χάσουν αυτόματα το όποιο πλεονέκτημα θα είχαν από μια τέτοια διάταξη αεροναυτικών δυνάμεων, από την παρουσία του ελληνικού ΠΝ , της αεροπορίας και των ειδικών δυνάμεων, που χαίρουν τεράστιας εκτίμησης από τους Αμερικανούς στο ΝΑΤΟ και αυτό λέει πολλά.

Όλες αυτές οι αντιδράσεις  έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στην Άγκυρα και για ένα ακόμη λόγο, που αφορούσε τουρκική ναυτική άσκηση πριν κάποια λίγα χρόνια σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, όταν δύο τουρκικά πλοία «χάθηκαν» για κάποιο χρονικό διάστημα ενώ υποτίθεται ότι θα έπρεπε να επιχειρήσουν σε υποτιθέμενο  στόχο  από κοινού με την βοήθεια τουρκικών αεροσκαφών.

https://youtu.be/76zwtVzpPRk

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...