Αρχείο

«Θερίζει» ο ιός Η1Ν1: 56 οι νεκροί! - 18 εξέπνευσαν την τελευταία εβδομάδα - Οι ηλικιακές ομάδες που πρέπει να προσέχουν

"Θερίζει" η γρίπη στην χώρα μας φέτος τον χειμώνα καθώς οι ασθενείς με γριπώδη συνδρομή και επιπλοκές εισάγονται συνεχώς στα νοσοκομεία και κάποιοι χρειάζονται και ΜΕΘ. Από τους 56 νεκρούς, πάντως, οι 7 κατέληξαν εκτός ΜΕΘ.

Αναφέρει η σημερινή έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ για την 6η εβδομάδα του έτους:

Κατά την εβδομάδα 6/2019 (04–10 Φεβρουαρίου 2019) οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν περαιτέρω αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα 5/2019.

• Κατά την εβδομάδα 6/2019 (04–10 Φεβρουαρίου 2019) στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 400 κλινικά δείγματα, όλα από τα νοσοκομεία. Τα 149 (37,2%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 148 (99,3%) ήταν τύπου Α και το 1 (0,7%) ήταν τύπου Β. Τα 119 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν και εξ΄ αυτών τα 18 (15,1%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 101 (84,9%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

• Από την εβδομάδα 40/2018 έως και την εβδομάδα 6/2019 (04–10 Φεβρουαρίου 2019) καταγράφηκαν 226 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 219 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ. Εξ αυτών των κρουσμάτων εμβολιασμένα ήταν τα 29 (13%). Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 56 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 49 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ και 7 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.

• Με βάση τα ανωτέρω, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε αυξημένα επίπεδα. Επικρατών υπότυπος είναι ο Α(Η1Ν1)pdm09. Τονίζεται η σημασία του αντιγριππικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.
Τα στοιχεία

Τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνουν ότι ο ιός της γρίπης προτιµά τον φετινό χειμώνα αυτούς που ανήκουν στην ηλικιακή οµάδα από 60 έως 69 ετών, καθώς οι περισσότερες νοσηλείες σε ΜΕΘ αφορούν άτοµα αυτής της ομάδας. Ενώ οι περισσότεροι θάνατοι από τον ιό Η1Ν1 είναι σε άτοµα από 60 έως 79 ετών.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), η εποχική γρίπη "θερίζει" φέτος σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα και Μάλτα. Ηπιότερη εμφανίζεται σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία, Ολλανδία, Τσεχία και Λιθουανία και χαμηλή σε Βρετανία, Βέλγιο, Πολωνία και Σκανδιναβικές χώρες.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα εκτιμάται ότι η κορύφωση συμβαίνει τώρα και μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου αλλά λιγότερα κρούσματα θα έχουμε και μέχρι τα τέλη Απριλίου όπως κάθε χρόνο. Συνολικά αναμένεται ότι θα νοσήσουν τουλάχιστον 1 εκατομμύριο άτομα στη χώρα μας αν λάβουμε υπόψη τις στατιστικές που αναφέρουν ότι 1 στους 1.000 ασθενείς με γρίπη εμφανίζει την πολύ σοβαρή μορφή της νόσου, με επιπλοκές που οδηγούν συχνά και σε νοσηλεία σε ΜΕΘ, τότε αναμένεται ότι 1.000 άνθρωποι θα νοσήσουν βαριά παρουσιάζοντας επιπλοκές.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΙΣΑ

Ο ΙΣΑ καλεί το υπουργείο Υγείας να ενημερώσει άμεσα τους πολίτες για τους κινδύνους που διατρέχουν από την κατάχρηση των αντιβιοτικών στις ιώσεις και στη γρίπη. Σαν να μην έφτανε η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη για την γρίπη. οι Έλληνες έχουν και μια ...αδυναμία να κατανοήσουν ότι τα αντιβιοτικά δρουν κατά των μικροβίων αλλά ΟΧΙ κατά των ιών! Για τον λόγο αυτό αναπτύχθηκαν άλλωστε τα αντιικά φάρμακα.

Περάσατε μια ίωση και σας έμεινε κάτι σε... -ίτιδα; Ρινίτιδα, ωτίτιδα, φαρυγγίτιδα, βρογχίτιδα, λαρυγγίτιδα; Αυτό ίσως σημαίνει ότι τώρα υποφέρετε από κάποια μικροβιακή λοίμωξη και χρειάζεστε αντιβιοτικά. Αλλά και πάλι, αυτό θα το κρίνει ο παθολόγος, γενικός γιατρός, πνευμονολόγος ή παιδίατρος που σας παρακολουθεί. Όχι εσείς!

Αν πάλι παρουσιάσατε εδώ και λίγα 24ωρα πυρετό, καταρροή, κακουχία και βήχα, τότε το πιθανότερο είναι ότι υποφέρετε από κάποια ίωση, κρυολόγημα ή γρίπη. Τα αντιβιοτικά ΔΕΝ μπορούν να αντιμετωπίσουν τους ιούς. Άρα δεν σας χρειάζονται ούτε μπορούν να βελτιώσουν την κατάστασή σας, ούτε σας προστατεύουν από κάτι!

Πόσο πιο απλά να το εξηγήσουμε;
Οι συστάσεις του ΙΣΑ

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών επισημαίνει ότι αυτή την περίοδο γίνεται κατάχρηση αντιβιοτικών, χωρίς συνταγή γιατρού και καλεί τις υγειονομικές αρχές, να ενημερώσουν άμεσα τους πολίτες για τις καταστροφικές συνέπειες αυτής της πρακτικής, κάτι που όφειλαν να είχαν κάνει, πριν την έναρξη της επιδημίας της γρίπης.

Έχει διαπιστωθεί ότι πολλοί ασθενείς αγοράζουν με δική τους πρωτοβουλία από το φαρμακείο αντιβίωση, με τα πρώτα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης.
Αλλά τονίζουν από τον ΙΣΑ:

Η άσκοπη κατανάλωσή τους, καθιστά τα αντιβιοτικά λιγότερο αποτελεσματικά καθώς μειώνεται η δραστικότητά τους ενώ δημιουργεί τις προϋποθέσεις, για την εμφάνιση των ανθεκτικών μικροβίων που αποτελούν μεγάλο κίνδυνο, για τη Δημόσια υγεία.

Η γρίπη όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ιώσεις," θα κάνει τον κύκλο της" και τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία θέση στην θεραπεία της. Αντίθετα ενδείκνυται η έγκαιρη έναρξη της αντιικής αγωγής στους ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, οι οποίοι θα πρέπει να απευθύνονται στο γιατρό, με τα πρώτα συμπτώματα.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, τονίζει τα εξής:

«Η Ελλάδα είναι η χώρα με την μεγαλύτερη κατανάλωση αντιβιοτικών στην κοινότητα ,με συνέπεια να είναι από τις πρώτες χώρες, σε αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά ,όπως και η μόνη στο Δυτικό κόσμο που ο ασθενής μπορεί να προμηθευθεί φάρμακα ,από το φαρμακείο, χωρίς συνταγή γιατρού. Οι υγειονομικές αρχές ,θα έπρεπε να είχαν ενημερώσει τους πολίτες, για τους κινδύνους που διατρέχουν πριν να ξεκινήσει η περίοδος των ιώσεων και της γρίπης. Επίσης το υπουργείο Υγείας πρέπει επιτέλους να διασφαλίσει ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπει ότι κανένα φάρμακο, δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή».

Ο ΙΣΑ καλεί το υπουργείο Υγείας να κάνει έστω και τώρα ενημερωτική εκστρατεία, για την ορθή κατανάλωση των αντιβιοτικών και να μεριμνήσει για την εφαρμογή του νόμου που ορίζει ότι κανένα φάρμακο, δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή.

Επίσης καλεί τις υγειονομικές αρχές να ενημερώσουν , για την σωστή και έγκαιρη χορήγηση των αντιικών φαρμάκων, στους ασθενείς με γρίπη που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, οι οποίοι πρέπει να απευθύνονται στο γιατρό, με τα πρώτα συμπτώματα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...