Σκοπιανό

«Ζεσταίνεται» εξέγερση εθνικιστών στα Σκόπια - Ο Γκ. Ιβάνοφ δεν αποδέχεται τις «Πρέσπες» - Τσίπρας-Ζάεφ επιβάλλουν τη Συμφωνία

Τίποτα δεν έχει τελειώσει οριστικά στα Σκόπια με το θέμα της ονομασίας, την στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος των Σκοπιανών δεν το αποδέχεται και προβαίνει σε κινήσεις αποδοκιμασίας, όπως το σβήσιμο της λέξης «Βόρεια» σε πινακίδες κά.     

Ουσιαστικά, η Συμφωνία των Πρεσπών επιβλήθηκε τόσο από τα Σκόπια, όσο και από την Αθήνα, ενώ οι αρχικοί όροι για την εφαρμογή της συνθήκης δεν τηρήθηκαν από την πλευρά των Σλάβων. Παρόλα αυτά η Συμφωνία προχώρησε και έβαλε τη σπίθα για μια νέα εποχή αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια.

Ο Πρόεδρος της χώρας Γκ. Ιβανόφ αρνείται και ο ίδιος πεισματικά να εκτελέσει την απόφαση του κοινοβουλίου για το νέο όνομα του κράτους, δίνοντας το έναυσμα στους εθνικιστές του VMRO να βαράνε τα νταούλια της εξέγερσης.

Η διεθνής κοινότητα έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιεί το όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας σε όλα τα επίσημη ιδρύματα και ο Ιβάνοφ αρνείται πεισματικά να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, γνωστοποιεί ο τοπικός αλβανικός τύπος.

Σύμφωνα με την συνθήκη, κάθε δημόσιο ίδρυμα και κάθε νομική οντότητα που έχει συσταθεί από το σκοπιανό κράτος πρέπει να αλλάξει το όνομά της χώρας στην πινακίδα του.

Όλα τα υπουργεία και τα θεσμικά όργανα έχουν σεβαστεί αυτή την υποχρέωση και έχουν αλλάξει τους ιστοτόπους τους, αλλά όχι ο ιστότοπος του Σκοπιανού προέδρου.

Ο ιστότοπος του προέδρου εξακολουθεί να έχει το όνομα Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Το όνομα του προφίλ του στο Facebook δεν έχει αλλάξει και δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην προεδρική βίλα του Vodno.

Όσον αφορά την ερώτηση προς την κυβέρνηση εάν υπάρχουν κυρώσεις για μη συμμόρφωση του Ιβανοφ με τις υποχρεώσεις, λένε:

«Κάθε θεσμός και κάθε πολίτης πρέπει να σέβεται το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Είναι απαραίτητο για όλα τα θεσμικά όργανα να προβούν σε αλλαγές στις αντίστοιχες προθεσμίες, σύμφωνα με τους νόμους και το Σύνταγμα», σημειώνει η Κυβέρνηση.

Η μετονομασία των πινακίδων στα συνοριακά σημεία με τη Δημοκρατία της Ελλάδος είναι το πρώτο βήμα που έκαναν τα Σκόπια προς την πλήρη αλλαγή του συνταγματικού ονόματος.

Σύμφωνα με την σκοπιανή ομάδα διακυβέρνησης που είναι επιφορτισμένη με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της συμφωνίας Πρεσπών μεταξύ "Β.Μκαεδονίας" και Ελλάδας, οι προθεσμίες για πλήρη αλλαγή ξεκινούν από 3 ημέρες έως σε 5 χρόνια από την έναρξη του σχετικού κεφαλαίου της ΕΕ.

Η ουσία αφορά την δράση των σκληρών Σκοπιανών εθνικιστών του VMRO, οι οποίοι συνεπικουρούμενοι από Ρώσους συμβούλους από τους εκατοντάδες που δρουν στην χώρα (στην Σερβία είναι 3000) ετοιμάζονται για καταιγιστικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αποδοχή του νέου ονόματος και της συμφωνίας των Πρεσπών, δεν έχει την έγκριση της πλειοψηφίας του σκοπιανού λαού και αυτό θα αποτυπωθεί σύντομα εντός της χώρας.

Εάν σε αυτό προσθέσουμε και την ανεργία, την μεγάλη εγκληματικότητα και την μεροληπτική στάση των Αλβανών που θέλουν να εκλέξουν και πρόεδρο στις επικείμενες εκλογές, βάζοντας μπουρλότο στο κρατίδιο αυτό με σκοπό να προσκολληθούν αργότερα στην Μεγάλη Αλβανία, τότε πρέπει να αναμένουμε πολύ άσχημες εξελίξεις στην περιοχή σύντομα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...