Υγεία

Γρίπη: Έξαρση του ιού - Πώς την ξεχωρίζετε από το κοινό κρυολόγημα

Μετά την έξαρση που παρουσιάζει τις τελευταίες μέρες η εποχική γρίπη και τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα του τύπου Α Η1Ν1, είναι απαραίτητο να θυμηθούμε πώς μπορούμε να προστατευτούμε από αυτήν και πώς θα την ξεχωρίσουμε από άλλες ιώσεις.

Οι ιοί της γρίπης προσβάλλουν το ανώτερο ή κατώτερο αναπνευστικό σύστημα. Προκαλούν αιφνίδια συμπτώματα όπως ο βήχας, ο πυρετός, η καταρροή, ο πόνος στους μύες και τις αρθρώσεις, η κεφαλαλγία και η έντονη κούραση.

Πώς μεταδίδονται και για πόσο καιρό;

Οι ιοί της γρίπης μεταδίδονται με το βήχα, το φτέρνισμα ή ακόμη και την ομιλία ενός ασθενούς. Αρκεί δηλαδή να βρίσκεστε στον ίδιο χώρο με κάποιον πάσχοντα για να κολλήσετε, ακόμη κι αν δεν τον αγγίξετε. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί αν πιάσετε μολυσμένες επιφάνειες (πόμολο, πληκτρολόγιο, τηλεκοντρόλ) και στη συνέχεια, αγγίξετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας. Ο κρύος καιρός μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα μετάδοσης, καθώς συνήθως δεν αερίζουμε καλά τους χώρους που συγχρωτιζόμαστε.

Η μετάδοση της γρίπης μπορεί να γίνει 1 μέρα πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων και να συνεχιστεί για 7 ημέρες μετά.

Πώς θα ξεχωρίσετε τη γρίπη από το κοινό κρυολόγημα;

Η βαρύτητα αλλά και η διάρκεια των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος διαφέρουν από αυτά της γρίπης. Αρχικώς, στο κοινό κρυολόγημα δεν είναι απαραίτητο να εκδηλωθεί πυρετός και ακόμη κι αν υπάρχει δεν είναι πολύ υψηλός. Αντιθέτως, στη γρίπη ο πυρετός ξεπερνά τους 38,5 βαθμούς. Επίσης, στη γρίπη νιώθετε πολύ έντονη κόπωση και εξάντληση. Ο βήχας, η καταρροή και ο πονόλαιμος είναι πιο συχνά στο κοινό κρυολόγημα από ό,τι στη γρίπη.

Τα συμπτώματα της γρίπης είναι πολύ έντονα και ξεκινούν απότομα, ενώ του κοινού κρυολογήματος εξελίσσονται σταδιακά και δεν διαρκούν πολλές μέρες.

Tips για να τα βγάλεις πέρα με τη γρίπη

Να θυμάσαι ότι:

Η γρίπη μεταδίδεται κυρίως από τα μάτια, τη μύτη και το στόμα, γι’ αυτό φροντίστε να τα αγγίζετε με καθαρά χέρια.

Να πλένετε συχνά και σωστά τα χέρια σας

Να αερίζετε καλά τους χώρους συνωστισμού.

Αν αρρωστήσετε μείνετε σπίτι για μερικές μέρες, ώστε να περιορίσετε τη διασπορά του ιού.

Σε καμία περίπτωση μην πάρετε αντιβιοτικά για να αντιμετωπίσετε τη γρίπη. Οι ιοί δεν αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...