Βαλκάνια

Ρωσική «απάντηση» στο ΝΑΤΟ: Έρχεται η «Σλαβική Αδελφότητα-2019» - Μήνυμα Μόσχας για «Πρέσπες» & στα σχέδια για «Μ. Αλβανία»

Η Ρωσία κατανόησε πλέον πως με την συμφωνία των Πρεσπών, οι ΗΠΑ θέλουν να υποτάξουν μέσω του ΝΑΤΟ όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, χωρίς να υπολογίσουν την ιστορία, την θρησκεία και την κοινή καταγωγή των Σλάβων.

Το αποτέλεσμα ήταν τα Σκόπια να ετοιμάζονται να εισέλθουν στην συμμαχία, με την Σερβία την ίδια στιγμή κινδυνεύει να περικυκλωθεί από Κροατία και την ένωση Κοσόβου-Αλβανίας, η οποία αποτελεί σαφές προοίμιο της αποκαλούμενης Μεγάλης Αλβανίας.

Η δράση όμως των ΗΠΑ στην περιοχή φέρνει αντίδραση από ρωσικής και σερβικής πλευράς.         

Έτσι το ρωσικό υπουργείο άμυνας, σε κοινή σύνοδο με την ανωτάτη σερβική στρατιωτική ηγεσία στο Βελιγράδι ,  ανέπτυξαν το κοινό στρατιωτικό τους σχέδιο, ειδικότερα, σε ότι αφορά την συμφωνία στις ημερομηνίες και στα σενάρια της άσκησης «Σλαβική αδελφότητα-2019».

Πληροφορίες του σερβικού τύπου φέρουν να υλοποιείται η άσκηση σε περιοχή δίπλα στο Κόσοβο, μια ανάσα από την αμερικανική βάση.

«Η διεθνής άσκηση "Slavic Brotherhood", στην οποία θα συμμετάσχουν δυνάμεις αλεξιπτωτιστών από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και τη Σερβία, θα πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2019", ανακοίνωσε το  Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

«Κατά τη συνεδρίαση στο Βελιγράδι, εκπρόσωποι των υπουργείων άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας και της Δημοκρατίας της Σερβίας, πραγματοποίησαν τις πρώτες συνομιλίες σχετικά με τις δραστηριότητες που θα  υλοποιηθούν κατά τη διάρκεια του έτους, ειδικά  αυτές που προγραμματίζονται για το πρώτο εξάμηνο και αφορούν την κοινή τακτική άσκηση «Σλαβική Αδελφότητα - 2019»,  συνεχίζει η ανακοίνωση.

Στην συνεδρίαση έγινε ένα πρωταρχικό στρατιωτικό σχέδιο για το συντονισμό των ημερομηνιών και των θεμάτων των επερχόμενων ασκήσεων και μια αρχική συζήτηση για την προετοιμασία των μονάδων για την υλοποίηση  αντιτρομοκρατικών σεναρίων .

Επιπλέον, στην συνέχεια  θα καθοριστεί ο ακριβής χρόνος και ο τόπος της επόμενης διάσκεψης αφιερωμένης στις επερχόμενες ασκήσεις.

Σε αυτήν, οι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων των τριών χωρών θα εγκρίνουν το σχέδιο και τη σύνθεση των δυνάμεων που θα εμπλακούν στις ασκήσεις.

Η διεθνής άσκηση "Slavic Brotherhood" διεξάγεται ετησίως με τη συμμετοχή αλεξιπτωτιστών από τη Ρωσία, τη Σερβία και τη Λευκορωσία σε διάφορες περιοχές των τριών χωρών.

Πέρυσι η άσκηση αναβαθμίστηκε και συμμετείχαν μονάδες επιπέδου συντάγματος, ενδεικτικό της σπουδαιότητας που δίνει η Μόσχα. Επίσης, για πρώτη φορά στην ιστορία αυτών των ασκήσεων,  χρησιμοποιήθηκαν αερομεταφερόμενα ΤΟΜΑ BMD-4.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με άρθρο μας, ένα βήμα πιο κοντά στην ενοποίηση Αλβανίας και Κόσοβου, έφερε  η δημιουργία κοινού σημείου διέλευσης και ελέγχου στα σύνορα των δύο περιοχών. Όπως αναφέρουν Αλβανοί αξιωματούχοι, η πλήρης κατάργηση των συνόρων είναι κοντά.

Παράλληλα, τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος για τη δημιουργία του παράνομου τακτικού στρατού στο Κόσοβο, γεγονός που προκαλεί ένταση στη Σερβία. Η σερβική κυβέρνηση έχει απειλήσει ακόμα και με στρατιωτική επέμβαση αν προχωρήσει η σύσταση του κοσοβαρικού στρατού.

Όλες οι εξελίξεις στις διμερείς σχέσεις Αλβανίας-Κοσόβου, αλλά και στις (φαινομενικά) μονομερείς κινήσεις της κυβέρνησης της Πρίστινα, έχουν ένα κοινό. Αποτελούν μέρος του σχεδίου για τη Μεγάλη Αλβανία, που απαιτεί να εξαπλωθεί στα Βαλκάνια.

Φυσικά, μια τέτοια εξέλιξη θα είναι θετική για τις ΗΠΑ, για αυτό και την προωθούν με κάθε τρόπο, καθώς θα καταφέρουν να μειώσουν τη ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια σε δραματικό βαθμό. Χωρίς αμερικανική στήριξη, Αλβανία και το ψευδοκράτος του Κοσόβου θα είχαν καταρρεύσει πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά εδώ και καιρό.

Ρωσική δράση σε κινήσεις από ΗΠΑ 

Ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι, σε συνδυασμό με πληροφορίες περί μεταφοράς τζιχαντιστών από το Αφγανιστάν στο Τατζικιστάν, για να είναι κοντά στα ρωσικά σύνορα, το Κρεμλίνο αποφάσισε να «παίξει φουλ επίθεση» ειδικά στα Βαλκάνια, αλλά  και οπουδήποτε άλλου,  διότι οι Ρώσοι βλέπουν ότι περικυκλώνονται συνεχώς από το ΝΑΤΟ.

Στο πλαίσιο αυτό σήμερα ρωσικά  μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέφεραν ότι το 11ο Σώμα του ρωσικού στρατού που σταθμεύει στην περιοχή Καλίνινγκραντ ενισχύθηκε από ένα σύνταγμα τεθωρακισμένων.

Ο αριθμός των αρμάτων μάχης και ο τύπος τους δεν αναφέρθηκαν. Συνήθως όμως ένα τέτοιο σύνταγμα διαθέτει πάνω από 90 άρματα μάχης. Η θέση του συντάγματος  είναι στην πόλη Gusev (30 χλμ. από τα σύνορα με την Πολωνία και λίγο περισσότερο από τα σύνορα με τη Λιθουανία).

Όλα δείχνουν λοιπόν ότι η κόντρα Ρώσων και Αμερικανών αναβαθμίζεται συνεχώς , ειδικά στα Βαλκάνια από τα οποία θα διέλθει και ο αγωγός East Med αλλά και οι υπόλοιποι αγωγοί.

 

https://youtu.be/1w9-LXKBj6g?t=1

https://youtu.be/yGIB2--8f1E?t=1

https://youtu.be/Jx7-ENmY8co?t=1

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ