Εκκλησία

Πηγαινοέρχεται ο Τόμος-Πάλι πίσω στην Κωνσταντινούπολη για υπογραφές (Βίντεο)


Ο Τόμος για την ουκρανική αυτοκεφαλία συνεχίζει τα δρομολόγιά του αφού επέστρεψε στην στην Κωνσταντινούπολη, όπου τα μέλη της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου έβαλαν τις δικές τους υπογραφές.

Από τώρα και στο εξής, το έγγραφο έχει οριστικοποιηθεί και θα επιστρέψει στην Ουκρανία σε λίγες μέρες, δήλωσε ο Ιβάν Σιντόρ, εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

//cdn.viqeo.tv/embed/?vid=f0a28d14c9b28f824f41

Σημείωσε ότι ο Τόμος είναι έγκυρος επειδή υπογράφηκε από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ωστόσο, σύμφωνα με τη διαδικασία, οι επίσκοποι που συμμετέχουν στη Σύνοδο του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης έπρεπε επίσης να το υπογράψουν. Σύμφωνα με τον Σιντόρ, αυτή η διαδικασία είναι "καθαρά τεχνική". Όπως δήλωσε πιθανότατα ο Τόμος θα επιστρέψει στην Ουκρανία αμέσως μετά την υπογραφή του από τους επισκόπους σήμερα στις 9 Ιανουαρίου, "για να μην υπάρχουν κουβέντες".

Το έγγραφο θα αποθηκευτεί στο Κίεβο, αλλά η απόφαση για το πού ακριβώς, δεν έχει ακόμη ληφθεί.

Στο μεταξύ Ρώσοι εκκλησιαστικοί αναλυτές αμφισβητούν την αυτοκεφαλία.

"Η τοπική εκκλησία της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον Τόμο, ουσιαστικά δεν είναι μια νέα αυτοκέφαλη εκκλησία, αλλά μια μητρόπολη του πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης με εκτεταμένη αυτονομία", υποστηρίζουν και ισχυρίζονται πως ο Βαρθολομαίος, μπορεί να παρέδωσε στνη νέα εκκλησία τον Τόμο αλλά δεν της έδωσε πλήρη ανεξαρτησία: όλα τα ζητήματα θα αποφασιζονται όχι στο Κίεβο, αλλά στην Κωνσταντινούπολη.

Σημειώνουν μάλιστα πως ουσιαστικά παρέχονται πολύ λιγότερα δικαιώματα από αυτά που απολαμβάνει το αυτοδιοικούμενο UOC του Πατριαρχείου Μόσχας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Τόμο, οι επίσκοποι και άλλοι ιερείς της νέας Εκκλησίας που διαφωνούν με αποφάσεις μπορούν να στείλουν εκκλήσεις στον Οικουμενικό Πατριάρχη. Αυτός, με τη σειρά του, είναι εξουσιοδοτημένος να λαμβάνει αυστηρές δικαστικές αποφάσεις κατά των επισκόπων και άλλων κληρικών. Επίσης απαγορεύεται να έχει τις ενορίες της εκτός Ουκρανίας. Η εξάρχεια του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης διατηρείται στο έδαφος της Ουκρανίας.

Τέλος σε επίπεδο εντυπώσεων ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Πόροσενκο απέδωσε την Τρίτη τον τίτλο του Ήρωα της Ουκρανίας στον επικεφαλής του “Πατριαρχείου Κιέβου” το οποίο εντάχθηκε στη νέα Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Ο αρχηγός του κράτους εξήγησε ότι τον ανταμείβει για τη συμβολή του "στον αγώνα για τη δική του τοπική εκκλησία".

"Ήταν, είναι και παραμένει ο πνευματικός ηγέτης της ουκρανικής εκκλησίας, ο πνευματικός ηγέτης του ουκρανικού λαού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποφάσισα να του απονείμω τον τίτλο του Ήρωα της Ουκρανίας ", ανέφερε ο Πόροσενκο στο Twitter

https://www.youtube.com/watch?v=lR57BAeNFlU

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...