Ελληνοτουρκικά

Γιατί ο Ερντογάν απήγγειλε ανθελληνικούς στίχους στη Σμύρνη

Ο Ερντογάν ανεβάζει τους τόνους και ενισχύει την πόλωση για να πετύχει συσπείρωση γύρω από το κυβερνών κόμμα ενόψει των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου

Οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία τον ερχόμενο Μάρτιο δεν θα αποτελέσουν μια κλασική αναμέτρηση, δήλωσε στο ΣΙΓΜΑ και την εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι ο τουρκολόγος Νίκος Μούδουρος.

Αυτό που ο ίδιος ο Ερντογάν θα επιδιώξει μέσω της συγκεκριμένης εκλογικής αναμέτρησης, θα είναι η επιβεβαίωση της δημοφιλίας του και του καθεστώτος, όπως αυτό μετατράπηκε από τις 24 Ιουνίου του 2018 (σ.σ. Προεδρική Δημοκρατία).

Ο κ. Μούδουρος τόνισε ότι θα πρέπει να αναμένουμε την καταλυτική παρέμβαση του Τούρκου Προέδρου στις δημοτικές εκλογές, ιδιαίτερα στους τρεις μητροπολιτικούς δήμους της Τουρκίας, που δεν είναι άλλοι από την Άγκυρα, την Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη.

Επιπρόσθετα, αυτό που επίσης πρέπει να αναμένεται είναι η αύξηση της πόλωσης εντός της τουρκικής κοινωνίας, έτσι ώστε να επιτευχθεί η συσπείρωση γύρω από το κυβερνών AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης).

Ερωτηθείς ο κ. Μούδουρος αν ο Ταγίπ Ερντογάν ενδέχεται να ανεβάσει επικίνδυνα τους τόνους σε Αιγαίο και Κύπρο εν όψει της πόλωσης που θα επιχειρήσει εντός της Τουρκίας, δήλωσε: «Τόσο το Αιγαίο όσο και η Ανατολική Μεσόγειος θα βρίσκονται στην δημόσια αντιπαράθεση και την ιδεολογική αντιπαράθεση που θα αναπτύσσεται από το κυβερνών κόμμα».

Την ίδια ώρα, ο κ. Μούδουρος υπογράμμισε ότι αυτή την στιγμή, ο Ερντογάν προσπαθεί να δημιουργήσει ένα εθνικιστικό – συντηρητικό κλίμα απέναντι, με φόντο τη Συρία.

Όπως εξήγησε, δεν ήταν καθόλου τυχαία η επιλογή του Ερντογάν να απαγγείλει τους συγκεκριμένους στίχους ποιήματος (σ.σ. κατά των Ελλήνων) στην Σμύρνη.

Κι αυτό διότι η Σμύρνη αποτελεί μια περιοχή όπου επικρατεί στην πολιτική η κοσμική πτέρυγα του Κεμαλισμού.

Ως εκ τούτου, ο Ερντογάν προσπάθησε να κρύψει στην Σμύρνη τις έντονες σουνιτικές και ισλαμικές του εκφράσεις, προσεγγίζοντας έτσι το «Κεμαλικό» ακροατήριο της περιοχής.

sigmalive.com

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ