Ελληνοτουρκικά

Άξονας Άγκυρας-Τιράνων απειλεί την Ελλάδα: Κοινές περιπολίες στα στενά της Χίου - Κλίμα σύγκρουσης σε Αιγαίο & Μεσόγειο

Μπαράζ προκλήσεων από την τουρκική πλευρά στα στενά της Χίου. Το τουρκικό λιμενικό πραγματοποίησε περιπολίες στην περιοχή, την στιγμή που οι προκλήσεις κλιμακώνονται με σωρεία NAVTEX, επιθετικής ρητορικής και παρενόχλησης στην ανατολική Μεσόγειο.

Στα στενά της Χίου η Άγκυρα έστειλε τα λιμενικά σκάφη κλάσης ΚΑΑΝ 19 και SAR 33, φρεγάτα κλάσης LST BAYRAKTAR νότια του νησιού της Χίου, ενώ την παρουσία του έκανε αισθητή και αλβανικό σκάφος λιμενικού. Από κοντά παρακολουθούσε η ελληνική ακτοφυλακή.

Παράλληλα, σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί η επιβεβαίωση και μάλιστα από τους ίδιους τους Αμερικανούς ότι το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS PORTER συμμετείχε κανονικά στην παράνομη άσκηση την οποία πραγματοποίησε χθες η Τουρκία στην περιοχή του Καστελόριζου.

Η άσκηση είχε αναγγελθεί στις 27 Δεκεμβρίου με την Navtex 1427/18 η οποία ανέφερε ότι «Διμερής ναυτική άσκηση θα διεξαχθεί από τουρκικές και συμμαχικές ναυτικές μονάδες στις 3 Ιανουαρίου» στην περιοχή η οποία αποτυπώνεται στον χάρτη και αφορά την θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου. Περιοχή στην οποία η ευθύνη για έκδοση NAVTEX ανήκει στην Ελλάδα και είναι περιοχή εντός του FIR Αθηνών και εντός της ελληνικής περιοχής ευθύνης για Έρευνα και Διάσωση (SRR).

Σύμφωνα με φωτογραφίες που δημοσιοποίησε μεσω του λογαριασμού στο twitter το τουρκικο ΥΕΘΑ, στην ασκηση που διεξήχθη στην περιοχή του Καστελόριζου (NAVTEX 1427/18), συμμετείχαν οι τουρκικές φρεγάτες TCG GAZIANTEP και TCG GEMLIK καθώς και το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS PORTER, ένα ελικόπτερο και δυο F16.

Και όλα αυτά, την στιγμή που η Τουρκία στέλνει το ερευνητικό σκάφος Barbaros για σεισμογραφικές έρευνες βαθιά στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Πρόκειται για περιοχή η οποία εκτείνεται ακόμη και πέραν του 28ου Μεσημβρινού τον οποίο επισήμως έχει θέσει μονομερώς ως το ελάχιστο όριο της διεκδίκησης της επί της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου η Τουρκία, που βάσει της γνωστής προσέγγισης εξαφανίζει όλη την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα στην Μεσόγειο ,θεωρώντας ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν υφαλοκρηπίδα και θαλάσσιες ζώνες μόνο όσες αντιστοιχούν στα χωρικά ύδατα τους (12 νμ για την Κύπρο και 6 ν.μ για την Ελλάδα).

Όπως ανέφερε νωρίτερα σήμερα το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, η λίστα των προκλήσεων μεγαλώνει, καθώς οι Τούρκοι απειλούν με τα όπλα τους Έλληνες ψαράδες.

Συγκλονίζουν οι Έλληνες ψαράδες, οι οποίοι έχουν αφεθεί στο έλεος του Θεού από το Κράτος. Όπως αναφέρουν είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τους Τούρκους που τους παρενοχλούν συνεχώς, ώστε να τους πάρουν την ψαριά και να δημιουργήσουν γκρίζες ζώνες.

Η τουρκική ακτοφυλακή απειλεί αδιάκοπα τους Έλληνες ψαράδες που προσπαθούν να βγάλουν ένα καλό μεροκάματο.

Την ώρα που το πέλαγος «βράζει» από τις τσιπούρες, οι Έλληνες αλιείς, με υψηλό το πατριωτικό φρόνημα, φοβούνται ότι οι βραχονησίδες των Οινουσών κινδυνεύουν να μετατραπούν σε γκρίζες ζώνες.

Όλα τα παραπάνω πρέπει να "συγκινήσουν" την ελληνική πολιτική ηγεσία και να σημάνει συναγερμός για αυτό που έρχεται. Γιατί το μόνο σίγουρο είναι πως οι Τούρκοι πλέον θέλουν σύγκρουση και κάνουν τα πάντα για να κλιμακώσουν.

Δείτε εικόνες από τα στενά της Χίου:

https://twitter.com/AegeanHawk/status/1081262067720638465

https://twitter.com/AegeanHawk/status/1081238616981098497

https://twitter.com/AegeanHawk/status/1081235365854396416

https://twitter.com/AegeanHawk/status/1081243207474864130

https://twitter.com/AegeanHawk/status/1081239755474587648

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...