Κυβέρνηση

«Σκάνε» πολιτικές εξελίξεις: Εκλογές τον Μάρτιο; - Μεταγραφές για να εκχωρηθεί το όνομα Μακεδονία - Ποιοι θα ψηφίσουν «ναι»

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις. Όλα τα σενάρια είναι πλέον στο τραπέζι. Οι ΑΝΕΛ από την μία διαλύονται και από την άλλη ο Α. Τσίπρας ψάχνει ημερομηνία για εκλογές.

ΤΑ ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

Το πρώτο σενάριο είναι ο πρωθυπουργός -σε περίπτωση που ο Πάνος Καμμένος πραγματοποιήσει την “απειλή” του και αποχωρήσει από την κυβέρνηση– να ζητήσει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, προκειμένου να φτάσει η κυβέρνησή του μέχρι τις 26 Μαΐου και να στηθούν κάλπες μαζί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις Ευρωεκλογές.

Το δεύτερο σενάριο αφορά τον προβληματισμό του Αλέξη Τσίπρα να μην “χρεωθεί” την πρόκληση ρωγμών σε τρία κόμματα (Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων) προκειμένου να παραμείνει ο ίδιος στην κυβέρνηση.

Εάν τελικά ο κ. Τσίπρας αποφασίσει να μην ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, τότε όλα δείχνουν πως οι εκλογές θα έρθουν πολύ νωρίτερα, με πιθανότερη ημερομηνία την 17η Μαρτίου.

ΠΟΙΟΙ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟΙ - ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΟΥΝ ''ΝΑΙ''

Σύμφωνα με τα εως τώρα δεδομένα ως «σίγουροι» για την υπερψήφιση θεωρούνται οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή την στιγμή, θεωρείται δεδομένο ότι ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος θα συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό την παραμονή της Πρωτοχρονιάς για να του ευχηθεί, κάτι που δεν έκανε, βέβαια, με τον πρόεδρο του κόμματος στο οποίο ανήκει, τον Πάνο Καμμένο.

Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και βουλευτής των ΑΝΕΛ, αν και έχει επιλέξει τη σιωπή, επίσης θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.

Ένας ακόμη υπουργός των ΑΝΕΛ μαθαίνουμε ότι προσεγγίζεται από το Μαξίμου.

Ο Δανέλλης

Ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης επικαλούμενος τη σημαία της αριστεροσύνης της κυβέρνησης Τσίπρα, επίσης θα αλλάξει στρατόπεδο, θα μετακομίσει από το Ποτάμι στο ΣΥΡΙΖΑ όπως όλα δείχνουν. Ακούγεται για όλες τις κάλπες (εθνικές, ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές). Προφανώς θα επιλέξει ότι θα εκτιμήσει ότι θα τον φέρει πιο κοντά στην εκλογή.

Ανεξάρτητοι και άλλοι

Οι διεργασίες του Μαξίμου είναι σε πλήρη εξέλιξη καθώς ο Πάνος Καμμένος θεωρείται πλέον απρόβλεπτος. Βουλευτές άλλων μικρών κομμάτων και ανεξάρτητοι βρίσκονται επίσης στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Οσον αφορά στο Γιάννη Σαρίδη που δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία αλλά θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, υπάρχει ένα ερώτημα τι τύχη θα έχει στη μελλοντική του συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ εάν το Μαξίμου δεν βρίσκει τις ψήφους που θέλει για το σκοπιανό και συναντάει αρνήσεις.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ-ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΑΥΡΙΟ;

Προς συνάντηση κορυφής μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου οδεύουν τα πράγματα, μετά την έκρηξη που προκάλεσαν οι αναφορές του προέδρου των ΑΝΕΛ για «αποστάτες», αλλά και οι προειδοποιήσεις (δια στόματος Κατσίκη σήμερα) ότι οι ΑΝΕΛ όχι μόνο θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση αλλά και θα άρουν την εμπιστοσύνη τους σε αυτή.

Στην συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κουμουνδούρου, κατά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, έχει πέσει (σύμφωνα με πληροφορίες) στο τραπέζι και έχει αρκετές πιθανότητες το σενάριο να πραγματοποιηθεί αύριο συνάντηση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμένου, προκειμένου ο κυβερνητικός εταίρος να αποσαφηνίσει τη στάση του σε σχέση με το μέχρι που θα φτάσει την απόσταση που θα τον χωρίσει με τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες η κατάθεση και διαδικασία κύρωσης από το ελληνικό κοινοβούλιο τοποθετείται από τις 15-18 Ιανουαρίου εως τις 15 Φεβρουαρίου ή το πολύ εως το τέλος του ερχόμενου μήνα καθώς ο Μάρτιος έχει πλέον αποκλειστεί.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Βουλής των Σκοπίων η κοινοβουλευτική διαδικασία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών αναμένεται να ξεκινήσει στις 9/1 και να ολοκληρωθεί στις 12 ή 15/1 το αργότερο.

Υπο αυτά τα δεδομένα από τις 18/1 και μετά ανοίγει ο δρόμος για την κατάθεση της Συμφωνίας στην Ελληνική Βουλή. Αυτό άλλωστε προβλέπει και το κείμενο της Συμφωνίας στο άρθρο 1 παρ. ζ όπου επισημαίνεται πως «μόλις το δεύτερο μέρος (σ.σ. ΠΓΔΜ) γνωστοποιήσει την ολοκλήρωση των προαναφερόμενων συνταγματικών τροποποιήσεων και όλων των εσωτερικών νομικών διαδικασιών προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η παρούσα Συμφωνία, το Πρώτο Μέρος (σ.σ. Ελληνική Δημοκρατία) θα κυρώσει χωρίς καθυστέρηση την παρούσα Συμφωνία».

Στην περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου συγκλίνουν και οι τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών αλλά και του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση που σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής υποστήριξε ότι η Συμφωνία μπορεί να έρθει και εντός Φεβρουαρίου.

ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΕΛ

Για προαναγγελία του διαζυγίου ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έκανε λόγο μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο»ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Το καλύτερο θα ήταν, πρόσθεσε, το διαζύγιο να γίνει με έναν ήρεμο, ώριμο και πολιτισμένο τρόπο.

Τις τελευταίες ημέρες ζούμε μία προαναγγελία της ολοκλήρωσης, τις επόμενες ημέρες ή λίγες εβδομάδες, της κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που στηρίζει εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια την κυβέρνηση Τσίπρα, είπε ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Θεωρώ ότι, παρά τις μεγάλες διαφορές αυτών των δύο κομμάτων, ο απολογισμός αυτής της συνεργασίας είναι θετικός. Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, η οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη, έχουμε μία σημαντική μείωση της ανεργίας και τους τελευταίους μήνες -ειδικά μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια- έχουν πληθύνει, ψηφιστεί και μέλλει να ψηφιστούν και να εφαρμοστούν αρκετά θετικά μέτρα για την επούλωση των πληγών, που προκάλεσε η χρεοκοπία.

Η διαφωνία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για τη συμφωνία των Πρεσπών είναι γνωστή, αλλά δεν κατανοώ τις διατυπώσεις περί "αποστασίας", διότι στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Τσίπρα, που πήρε ψήφο εμπιστοσύνης το 2015, υπήρχε γραπτώς και η πρόταση για επιδίωξη επίλυσης αυτού του προβλήματος με σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes, όπερ και εγένετο.

Επομένως, σεβαστή και γνωστή η διαφωνία Καμμένου με τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά νομίζω ότι οι υψηλοί τόνοι και οι χαρακτηρισμοί περί "αποστασίας" κ.λπ. αδικούν και τον ίδιο.

Το καλύτερο και για τις δύο πλευρές θα ήταν αυτό το πολιτικό "διαζύγιο" να ολοκληρωθεί με έναν ήρεμο, ώριμο και πολιτισμένο τρόπο

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...