Βαλκάνια

Οι ΗΠΑ «βλέπουν» συγκρούσεις στα Βαλκάνια: «Πολύ επικίνδυνη η κατάσταση στο Κόσοβο» - Σερβία & Ρωσία «παγώνουν» τη Δύση

Εξελίξεις λίαν επικίνδυνες "βλέπει" Αμερικανός διπλωμάτης στο Κόσοβο, ενώ Ρωσία και Σερβία ετοιμάζουν σχέδια αμυντικής συνεργασίας που φτάνουν μέχρι και στην από κοινή κατασκευή πυραύλου σχετικής εμβέλειας, που θα καλύπτει μεγάλο μέρος των Βαλκανίων. 

Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Σερβία, William Montgomery, εκτιμά ότι αυτή τη στιγμή τα πράγματα στο Κοσσυφοπέδιο και στην περιοχή γύρω από αυτό κινούνται σε μια πολύ επικίνδυνη κατεύθυνση.

«Ελπίζω να κάνω λάθος, αλλά είμαι πολύ απαισιόδοξος για την κατάσταση γύρω από το Κοσσυφοπέδιο», ανέφερε ο Montgomery στο σερβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug και εξηγεί:

«Η σημερινή θέση της ηγεσίας του Κοσσυφοπεδίου είναι ότι η κήρυξη της ανεξαρτησίας που έκαναν, σημαίνει ότι έχει αλλάξει τα πάντα και ότι το νέο κράτος μπορεί να κάνει ό,τι μπορούν να κάνουν όλες οι ανεξάρτητες χώρες.

Αυτό σημαίνει, αγνοώντας το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ότι οι Κοσοβάροι έβαλαν φόρους 100 τοις εκατό σε σερβικά αγαθά, ενώ δημιούργησαν τακτικό στρατό με μια κίνηση που δεν επιτρέπεται», λέει ο Montgomery.

Επιπλέον, ο ίδιος παρατηρεί, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καμία βούληση να επιμείνει στην εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών, συμπεριλαμβανομένης και της υπόσχεσης του σχηματισμού των Σερβικών δήμων.

«Οι Αλβανοί έχουν διαπιστώσει ότι δεν πρέπει να τηρούν υποσχέσεις ή να κάνουν κινήσεις ανέντιμες προς την ΕΕ», δηλώνει ο ίδιος.

Ειδικά, ο πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ δήλωσε απογοητευμένος διότι οι ΗΠΑ άλλαξαν τη μακρόχρονη αντίληψή τους ότι δεν θα υπάρχε ποτέ τακτική στρατιωτική δύναμη στο κράτος του Κοσόβου.

«Ήμουν προσωπικά παρών όταν οι πολιτικοί μας ηγέτες είχαν κάνει σαφές για όλους τους κινδύνους που θα υπήρχαν στην περίπτωση ενός τέτοιου στρατού» είπε ο Μοντγκόμερι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «όλα κινούνται σε μια πολύ επικίνδυνη κατεύθυνση και οι Σέρβοι κινούνται ταχύτατα σε ακραίες θέσεις ενάντια στη θέληση και την επιθυμία τους».

Για αυτό έχει δίκιο ο πρώην Αμερικανός διπλωμάτης, ενώ όλα φαίνεται να άλλαξαν και στην Σερβία μετά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στο Βελιγράδι και τις συνομιλίες του με την σερβική ηγεσία για πολλά και διάφορα θέματα, όπως για παράδειγμα ο εξοπλισμός των σερβικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της τέταρτης επίσκεψης του στη Σερβία, δήλωσε ότι είναι σημαντικό για τη Μόσχα να συνεχιστεί η αμυντική συνεργασία, και ότι το Κρεμλίνο είναι αποφασισμένο να δώσει στην Σερβία ισχυρά οπλικά συστήματα.

Τόνισε δε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να έχει στενή επαφή με τη σερβική ηγεσία, συμβάλλοντας στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Σερβίας, αναπτύσσοντας παράλληλα  συνεργασία με σερβικές αμυντικές εταιρείες ενώ θα συνεχιστεί και η πρακτική των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων.

Ο Σέρβος αμυντικός αναλυτής Κ. Ραντούλοβιτς δήλωσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μίλησε και για αγορά από την Ρωσία σερβικών όπλων, τα οποία θα αφορούν κυρίως την αγορά πυρομαχικών.

«Πρώτα απ 'όλα, σκέφτηκαν κάποια πυροβόλα όπλα και πυρομαχικά. Δεν μπορούμε να προσφέρουμε άλλα πράγματα στους Ρώσους.

Μπορούμε ενδεχομένως να μιλήσουμε για κάποια κοινή συνεργασία σε ορισμένα σχέδια όπως πυραύλους και άλλα παρόμοια. Επαναλαμβάνω ότι οι κλασικές αγορές θα είναι μόνο στο τμήμα των πυροβόλων όπλων και των πυρομαχικών για αυτόματα και ημιαυτόματα όπλα» είπε ο Radulovic και πρόσθεσε:

«Εμείς δεν έχουμε την ικανότητα να ακολουθήσουμε τα πρότυπα του ρωσικού στρατού που έθεσε το νέο του δόγμα παγκοσμίως», κατέληξε ο ίδιος.

Σύμφωνα με σερβικά και ρωσικά μέσα ενημέρωσης, η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεχίσει την ενίσχυση, τον εξοπλισμό και τον εκσυγχρονισμό του Σερβικού Στρατού.

Το «μυστικό» όμως αφορά την από κοινού κατασκευή για τις ανάγκες των σερβικών δυνάμεων, πυραύλου στα πρότυπα πιθανόν του ρωσικού πυραύλου Iskander ή των S-300, με την μεταφορά τεχνολογίας από την Μόσχα.

Μιλάμε δηλαδή για στρατηγικού χαρακτήρα πυραυλικό σύστημα με το οποίο οι Σέρβοι θα έχουν το πάνω χέρι στα Βαλκάνια, αν και εφόσον απειληθούν από τους Αλβανούς και Κροάτες ταυτόχρονα.

https://youtu.be/qr_RT3rPGnM?t=3

https://youtu.be/QvUti2d6mgA?t=12

 

https://youtu.be/R8gJY53SmJY

https://youtu.be/z8YlOTSQaLs

https://youtu.be/QBI5SotcYcA

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ