Κόσμος

Αλλαγή πλεύσης από τον Τραμπ; - «Θα προστατεύσω τους Κούρδους» - Ο Ερντογάν βάζει στο παιχνίδι τους Ουιγούρους! - Έντονη κινητικότητα


Το απόλυτο μπάχαλο επικρατεί στη Συρία, καθώς πριν λίγο σε δηλώσεις του ο Ν. Τραμπ, τόνισε πως ακόμα και με την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή, οι ΗΠΑ θα προστατεύσουν τους Κούρδους!

Βέβαια η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, έθεσε σε κίνδυνο τους Κούρδους, όμως ο Άσαντ και η Γαλλία, υπερασπίζονται και θα υπερασπιστούν το YPG και το SDF.

Η συγκεκριμένη δήλωση προκαλεί ερωτηματικά και θα πρέπει αναμένουμε τι θα επακολουθήσει τελικά στην περιοχή.

Αναλυτικά οι δηλώσεις:

«Οι ΗΠΑ θέλουν να προστατεύσουν του Κούρδους της Συρίας, ακόμη και μετά την απόσυρση των Αμερικανών στρατιωτών» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε δε, ότι η έξοδος των αμερικανικών δυνάμεων θα πραγματοποιηθεί σταδιακά «κατά τη διάρκεια μίας περιόδου», διαψεύδοντας παράλληλα, την ύπαρξη ενός σχεδίου απόσυρσης τετράμηνης διάρκειας.

Την Παρασκευή, ο συριακός στρατός μπήκε στη Μανμπίτζ, έπειτα από αίτημα των κουρδικών δυνάμεων του YPG, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο της πόλης, εν μέσω των τουρκικών σχεδίων για τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης.

Η Άγκυρα έχει αντιταχθεί στην παρουσία των Κούρδων στρατιωτών στη βόρεια Συρία, ισχυριζόμενη πως αποτελούν πηγή απειλής για την τουρκική ασφάλεια. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο, η Τουρκία ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση στην πόλη Αφρίν εναντίον των δυνάμεων του YPG.

Στις 19 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε την ήττα του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, προσθέτοντας ότι η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας ήταν ο μόνος λόγος παραμονής της Ουάσιγκτον στην αραβική χώρα.
https://twitter.com/SputnikInt/status/1080532046089519105?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/Rojava_News_/status/1080538450678427649?ref_src=twsrc%5Etfw

Ταυτόχρονα, ο Ερντογάν βάζει στο παιχνίδι και τους Ουιγούρους, δείχνοντας πως ο Τούρκος Πρόεδρος είναι αποφασισμένος να φθάσει μέχρι τέλους. Βέβαια λογαριάζει χωρίς τον... ξενοδόχο (Πούτιν).

Η οργάνωση αυτή διαθέτει μια δύναμη περίπου 5.000 αδρών, οι οποίοι ταξίδεψαν μέσω Τουρκίας με την βοήθεια της ΜΙΤ στην Συρία το 2013 για να ενταχτούν στη δύναμη των αντικυβερνητικών δυνάμεων. Οι δυνάμεις αυτές  ελέγχουν μια ολόκληρη πόλη στη βόρεια Συρία την al-Zanbaki στην επαρχία του Idlib δίπλα ακριβώς από τα σύνορα με την Τουρκία και έχουν φέρει και τις οικογένειες τους δημιουργώντας μια αποικία στην περιοχή.

Οι Κινέζοι πολίτες που πολεμούν στη Συρία είναι μέλη της μειονότητας των Ουιγούρων μουσουλμάνων, μια σουνιτική μειονότητα που μιλά την τουρκική διάλεκτο και κατοικεί στη βορειοδυτική επαρχία Xinjiang. Χάρη στην τουρκική καταγωγή τους, η Τουρκία βοηθά όσους θέλουν να φτάσουν έδαφος της, δημιουργώντας ένταση μεταξύ της Άγκυρας και του Πεκίνου.

Δεδομένης της εκπαίδευσης και της εμπειρίας που έχουν αποκτήσει είναι πλέον ευπρόσδεκτοι σε κάθε μεγάλη τρομοκρατική οργάνωση η οποία σχεδιάζει νέες επιχειρήσεις. Το σχεδόν βέβαιο είναι πως η πρώτη προτεραιότητα των Ουιγούρων εξακολουθεί να είναι η επιστροφή στην Κίνα και η συνέχιση του αγώνα στην Xinjiang.

ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΠΟΥΤΙΝ-ΜΑΚΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε σήμερα εκ νέου στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν την ανάγκη ολοκλήρωσης του πολέμου στη Συρία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και στη διατήρηση των δυνάμεων που πολεμούν τους τζιχαντιστές, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων, σύμφωνα με το Ελιζέ.

«Αυτή η μάχη δεν έχει ολοκληρωθεί και συνεχίζεται στο πεδίο στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού», τόνισε ο Μακρόν στον Πούτιν.

Η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών έγινε δύο εβδομάδες μετά την αιφνίδια απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει περίπου 2.000 αμερικανικά στρατεύματα που είχαν σταθμεύσει στη Συρία επί σχεδόν 8 χρόνια, μετά την έναρξη του πολέμου.

Στον Ρώσο πρόεδρο, ο Μακρόν «υπογράμμισε την ανάγκη για αποφυγή οποιασδήποτε περαιτέρω αποσταθεροποίησης που πιθανόν να είναι προς το συμφέρον των τζιχαντιστών», σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

«Παράλληλα τόνισε την ανάγκη (...) ότι οι συμμαχικές δυνάμεις του συνασπισμού, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων, να διατηρηθούν, δεδομένης της συνεχιζόμενης αφοσίωσής τους στον πόλεμο ενάντια στην ισλαμική τρομοκρατία».

Επιβεβαιώνοντας τη σημασία εξεύρεσης πολιτικής λύσης για τον τερματισμό του συριακού πολέμου, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους υπογράμμισε «την επείγουσα ανάγκη για όλες τις εμπλεκόμενες δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε να επιτρέψουν μια αξιόπιστη συνταγματική διαδικασία και τη διεξαγωγή ελεύθερων και αμερόληπτων εκλογών» υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ.

Η Μόσχα - κύριος σύμμαχος του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ - διαδραματίζει βασικό ρόλο στη Συρία, ο οποίος αυξάνεται με την ανακοίνωση απόσυρσης των ΗΠΑ από την αραβική χώρα.

Αυτό, ωστόσο, περιπλέκει τη θέση του Παρισιού, το οποίο σταθμεύει περίπου 1.200 στρατιώτες στη χώρα στο πλαίσιο των επιχειρήσεων του διεθνούς συνασπισμού δυνάμεων που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος.

ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ 400 ΚΟΥΡΔΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΝΜΠΙΤΖ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΔΑΜΑΣΚΟΣ

Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε την αποχώρηση «περίπου 400 Κούρδων μαχητών» από την περιοχή της Μάνμπιτζ, στη βόρεια Συρία, λίγες μέρες μετά την ανάπτυξη των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στα περίχωρα της περιοχής αυτής, μετά την έκκληση που απηύθυναν οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η κουρδική οργάνωση που φοβάται ότι με την αποχώρηση των ΗΠΑ οι Κούρδοι της Συρίας θα δεχτούν επίθεση από την Τουρκία.

Στο παρελθόν, οι YPG, η κυριότερη κουρδική παραστρατιωτική οργάνωση, είχε διαβεβαιώσει ότι θα αποσύρει τις δυνάμεις της από την Μάνμπιτζ, αλλά η Άγκυρα δεν έπαψε να ισχυρίζεται ότι η αποχώρηση αυτή δεν πραγματοποιήθηκε, απειλώντας να εξαπολύσει επίθεση εναντίον της πόλης.

Η Μάνμπιτζ απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα και η τοποθεσία της θεωρείται στρατηγικής σημασίας καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο όπου «διασταυρώνονται» οι τρεις εδαφικοί τομείς υπό την επιρροή της Ρωσίας, της Τουρκίας και (προς το παρόν) των ΗΠΑ.

Με την επικείμενη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, που αποφάσισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έχουν προκληθεί ανησυχίες για το ποιες δυνάμεςι θα σπεύσουν να καλύψουν το κενό που δημιουργείται. Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην περιφέρειά της ενώ η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στα σύνορα και απειλεί να επιτεθεί στην πόλη.

Στις 28 Δεκεμβρίου το YPG, επιβεβαίωσε την απόσυρση των δυνάμεών του από την περιοχή ενώπιον των «τουρκικών απειλών» και κάλεσε το συριακό στρατό να επανέλθει στις θέσεις του. Την ίδια μέρα η Δαμασκός ανακοίνωσε την ανάπτυξη κυβερνητικών δυνάμεων στα περίχωρα της Μάνμπιτζ.

Το συριακό υπουργείο Άμυνας έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ένα βίντεο που εμφανίζει μια μακρά αυτοκινητοπομπή 4Χ4 οχημάτων και λευκών ημιφορτηγών, στα οποία επέβαιναν μαχητές σε στρατιωτικές στολές, κρατώντας σημαίες του YPG ή των SDF, ενός συνασπισμπού αραβοκουρδικών δυνάμεων.

«Μια αυτοκινητοπομπή Κούρδων μαχητών με περισσότερα από 30 οχήματα αποχώρησαν από την περιοχή της Μάνμπιτζ κατευθυνόμενοι προς την ανατολική όχθη του Ευφράτη ποταμού», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου.

Άλλες περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια και βορειοανατολικά Συρία βρίσκονται στα ανατολικά του Ευφράτη. «Αναφορές υπογραμμίζουν ότι περίπου 400 Κούρδοι μαχητές έχουν αποχωρήσει μέχρι τώρα από την Μάνμπιτζ», προσθέτει η ανακοίνωση. Σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας εκπρόσωπος των YPG δεν τοποθετήθηκε επί της ανακοίνωσης της Δαμασκού.

Από την πλευρά του το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τόνισε ότι «οι μαχητές που αποχώρησαν σήμερα δεν ανήκαν στις δυνάμεις του YPG, αλλά σε πολιτοφυλακές», συμμαχικές με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Η περιοχή της Μάνμπιτζ εφάπτεται με εδάφη που ελέγχουν Σύροι αντάρτες που φέρουν τη στήριξη της Άγκυρας. Σήμερα, αυτές οι αντάρτικες δυνάμεις απέσυραν τις ενισχύσεις που είχαν αναπτύξει επί μέρες στη γραμμή οριοθέτησης, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, σε μια ένδειξη αποκλιμάκωσης.

Ο Τραμπ έχει τονίζει ότι η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων θα είναι «αργή», αλλά επίσης «απολύτως συντονισμένη» με την Τουρκία, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα τις κουρδικές δυνάμεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...