Κόσμος

Leopard 2A7 για την Ουγγαρία μέσω Ελλάδας (εικόνες)

Η Ουγγαρία εδώ και καιρό προσπαθούσε να φέρει τις Ένοπλες Δυνάμεις τις πιο κοντά στα δυτικά πρότυπα και μεγάλο αγκάθι ήταν τα άρματα μάχης T-72 της σοβιετικής εποχής που είχε στο οπλοστάσιο του Στρατού Ξηράς της. Ο αντικαταστάτης που επέλεξε δεν προκάλεσε μεγάλη έκπληξη, καθώς το εκλεκτό άρμα ήταν τελικά το γερμανικό Leopard 2A7, ένα από τα κορυφαία στον πλανήτη. Όμως, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το χρυσό συμβόλαιο της πώλησης θέλει τα "ουγγρικά" Leopard να πηγαίνουν στην χώρα μέσω.. Ελλάδας.

Η γερμανική Krauss-Maffei Wegmann ανακοίνωσε, πριν από λίγες ημέρες την ανάληψη από την Ουγγαρία συμβάσεως ύψους άνω των 565 εκατ. $, για την πώληση 44 αρμάτων μάχης Leopard 2A7+ και 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων PzH 2000 των 155 mm. Η σύμβαση περιλαμβάνει επίσης 12 μεταχειρισμένα Leopard 2A4 που θα χρησιμοποιηθούν για εκπαίδευση. Με τα νέα άρματα, θα συγκροτηθεί μία επιλαρχία και θα αντικατασταθούν τα σοβιετικής προελεύσεως Τ-72 και ανάλογα αυτοκινούμενα πυροβόλα.

Η σύμβαση έχει ελληνικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι η KMW χρησιμοποιεί ως υποκατασκευαστές για την παραγωγή του άρματος Leopard 2 τρεις ελληνικές βιομηχανίες: η ΜΕΤΚΑ κατασκευάζει το σκάφος, η EODH το σύνολο θωρακίσεως και η HDVS επιμέρους υποσυγκροτήματα του άρματος. Οι ανωτέρω εταιρείες, εκτελούν ήδη έργο για προηγούμενες συμβάσεις της KMW, όπως αυτή που ανατέθηκε το 2017 για την αναβάθμιση 104 Leopard 2 του Γερμανικού Στρατού.

Η εμπλοκή ελληνικών εταιρειών στην παραγωγή του Leopard 2, είναι αποτέλεσμα του έργου που εξασφαλίσθηκε για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία από την σύμβαση προμήθειας των 170 αρμάτων Leopard 2HEL για τον Ελληνικό Στρατό.
Πέραν της ανωτέρω, η προμήθεια των Leopard 2A7+ και PzH 2000 από την Ουγγαρία, προσφέρει μια νέα ευκαιρία και σε μια ακόμη ελληνική εταιρεία, την INTRACOM Defense Electronics, ώστε να προωθήσει τις δικές της λύσεις (όπως το σύστημα WISPR) που έχουν σημειώσει αξιόλογη επιτυχία διεθνώς.

Με πληροφορίες από doureios.com

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...