Κόσμος

Τα «Κίτρινα Γιλέκα» οι πρωταγωνιστές του πρωτοχρονιάτικου μηνύματος Μακρόν - Κατά των Γάλλων που απειλούν την «καρέκλα» του

Με κεντρικό θέμα τα Κίτρινα Γιλέκα το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν. Με την θέση του να απειλείται και τα ποσοστά του να καταρρέουν, ο Γάλλος πρόεδρος ρίχνει λάδι στη φωτιά με ένα διπλωματικό μήνυμα προς τους επικριτές του. 

Παρόλα αυτά η Γαλλία βρίσκεται υπό κλοιό χιλιάδων αστυνομικών, δίνοντας παράδειγμα "Δημοκρατίας"...

Τα Κίτρινα Γιλέκα ήταν οι πρωταγωνιστές του μηνύματος του Εμανουέλ Μακρόν για την πρωτοχρονιά, λέγοντας ότι η «οργή» το 2018 έδειξε ότι «δεν εφησυχάζουμε».

Αν και δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στο κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, ο Μακρόν έκανε λόγο για «μεγάλη πίκρα και οργή που έχει μακρά πορεία: οργή ενάντια στην αδικία, ενάντια στην πορεία της ακατανόητης, μερικές φορές, παγκοσμιοποίησης, οργή ενάντια σε ένα διοικητικό σύστημα που έχει γίνει πολύ περίπλοκο και στερείται καλοσύνης, οργή κατά των βαθιών αλλαγών που αμφισβητούν την ταυτότητα και το νόημα της κοινωνίας μας».

Σε κάθε περίπτωση, εμφανίστηκε ανυποχώρητος στα μέτρα που έχει ξεκινήσει να εφαρμόζει λέγοντας ότι τα αποτελέσματά τους «δεν μπορεί να είναι άμεσα και η ανυπομονησία την οποία συμμερίζομαι δεν μπορεί να δικαιολογήσει καμία παραίτηση».

Μάλιστα, ο Γάλλος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι «αυτός ο θυμός δηλώνει ένα πράγμα σε μένα, ανεξάρτητα πόσο δριμύς και υπερβολικός είναι: Δεν παραιτούμαστε. Η χώρα μας χρειάζεται να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον με βάση την ικανότητά μας να εφευρίσκουμε νέους τρόπους να κάνουμε και να είμαστε μαζί. Αυτό είναι το μάθημά μου από το 2018».

Παράλληλα, διεμήνυσε ότι η δημοκρατική τάξη θα διασφαλιστεί χωρίς εφησυχασμό και επέμεινε ότι κάποιοι με το πρόσχημα ότι μιλούν εξ ονόματος του λαού είναι εκφραστές ενός όχλου γεμάτου μίσους, και είναι απλά η «άρνηση της Γαλλίας».

«Αυτοί που ισχυρίζονται ότι μιλούν για το λαό, αλλά στην πραγματικότητα μιλούν για ένα πλήθος γεμάτο μίσος - και επιτίθενται σε εκλεγμένους εκπροσώπους, δυνάμεις ασφαλείας, δημοσιογράφους, Εβραίους, ξένους, ομοφυλόφιλους - είναι απλά η άρνηση της Γαλλίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Εμανουέλ Μακρόν όμως ανέφερε ότι σε λίγες ημέρες θα απευθυνθεί γραπτά στους Γάλλους, προκειμένου να διευκρινίσει το περίγραμμα ενός μεγάλου εθνικού διαλόγου που υποσχέθηκε ως απάντηση στην κρίση των «κίτρινων γιλέκων».

«Αλήθεια, Αξιοπρέπεια, Ελπίδα», είναι οι τρεις ευχές που εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος στο μήνυμά του. «Ας σταματήσουμε να δυσφημούμε τους εαυτούς μας, ή να πιστεύουμε ότι η Γαλλία είναι μια χώρα όπου η αλληλεγγύη δεν υφίσταται (...) Πιστεύω στους εαυτούς μας, πιστεύω σε αυτή την Γαλλία, στην Ευρωπαϊκή ελπίδα», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...