Κόσμος

Οι Ιταλοί υποχρεώσαν σε «κωλοτούμπα» το Βερολίνο!

Η ανατροπή φαίνεται αδύνατη στην αρχή μέχρι να γίνει πράξη” έχει πει ο Νέλσον Μαντέλα. Αυτό διαγράφεται από το αποτέλεσμα της πρώτης μάχης ανάμεσα στην Ρώμη και το Βερολίνο. Η αντισυστημική κυβέρνηση της Ιταλίας, επέβαλλε τις θέσεις της στις Βρυξέλες και υποχρέωσε το Βερολίνο να κάνει “κολοτούμπα”, το γνωστό πολιτικό “άθλημα” στο οποίο ασκούν πρωταθλητισμό οι δικοί μας δήθεν κυβερνώντες και δήθεν αντιπολιτευόμενοι.

Με την υποστήριξη των Σαλβίνι και Ντι Μάιο, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι η κυβέρνησή του μείωσε τον στόχο για το έλλειμμα για τον επόμενο χρόνο στο 2,04% του ΑΕΠ από το 2,4% που ήταν η αρχική πρόταση.Και αυτό χωρίς να υπογραφεί ο λεγόμενος ¨κόφτης¨, δηλ. οι όποιες συνέπειες που θα προκύψουν αν τελικά ο απολογισμός του προϋπολογισμού ξεπεράσει αυτόν το στόχο.

Σημειώνεται πως η Ελληνική κυβέρνηση της ευρωκατοχής και της “οικονομικής κατηφόρας”, έχει δεσμευτεί για πλεόνασμα του προϋπολογισμού της τάξης του 3,5%. Και έχει επι πλέον δεσμευτεί για κόφτη συντάξεων, μισθών κλπ., σε περίπτωση που ο στόχος αυτός δεν επιτευχθεί τελικά.

Η εξέλιξη της μάχης ανάμεσα στη Ρώμη και το Βερολίνο, αποτελεί έναν πρώτο θρίαμβο των Ιταλών, οι οποίοι δεχτηκαν μια μικρή υποχώρηση μόλις κατά 0,36% του ελλείμματος, γεγονός που συνεπάγεται ότι δεν θα παρθούν μέτρα μείωσης της κοινωνικής τους πολιτικής.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, ο Κόντε τόνισε ότι «με αυτήν την αλλαγή στον προϋπολογισμό δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να προδώσουμε τους Ιταλούς» και φυσικά η κυβέρνησή του να μην προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχουν, ήδη, ανακοινωθεί. Προσέθεσε ακόμη ότι η νέα πρόταση καθίσταται εφικτή, καθώς τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον ιταλικό προϋπολογισμό για το 2019 τελικά είχαν χαμηλότερο κόστος από όσο είχε, αρχικά, προβλεφθεί.

«Η πρόταση μας κρίθηκε , ήδη, ως σημαντική από την Κομισιόν», τόνισε σε δηλώσεις του ο Ιταλός πρωθυπουργός, ενώ εκτίμησε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας θα καλύτερα των εκτιμήσεων τόσο της κυβέρνησης όσο και της Κομισιόν.Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να «διαγραφούν» από τον προϋπολογισμό το μέτρο για το επίδομα ιθαγένειας και άλλα μέτρα στήριξης των ασθενέστερων τάξεων.

Ύστερα από τις εξελίξεις αυτές, οι μετοχές των Ιταλικών τραπεζών καταγράφουν άνοδο, με την Intesa Sanpaolo να ενισχύεται 1,9% και τη Unicredit στο +2,6%. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται 0,5% στις 19.040 μονάδες. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των ιταλικών και των γερμανικών 10ετών ομολόγων ήταν η μικρότερη από τα τέλη Σεπτεμβρίου, στις 261 μονάδες βάσης.

Οι Ιταλοί ζητούν να αντιμετωπιστεί η Γαλλία του Μακρόν με τον ίδιο τρόπο

Σε δηλώσεις του ο Σαλβίνι υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη Γαλλία και την Ιταλία με τον ίδιο τρόπο σχετικά με τα προσχέδια των προϋπολογισμών τους για το 2019, προειδοποιώντας ότι αν δεν το πράξει αυτό «η μουσική θα αλλάξει».Σημειώνεται πως νωρίτερα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Pierre Moscovici είχε αναφέρει πως η κατάσταση με τους προϋπολογισμούς των δύο αυτών χωρών, οι οποίες επιθυμούν να εγγράψουν υψηλότερα ελλείμματα για τον επόμενο χρόνο (ύστερα από τις παροχές Μακρόν και τις διαδηλώσεις των κίτρινων γιλέκων) δεν είναι συγκρίσιμες.

Μάλιστα ο Moscovici προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα, τονίζοντας ότι επί σειρά ετών η Ιταλία έχει παραβιάσει τους όρους σχετικά με τον προϋπολογισμό της.«Στον απόηχο των δηλώσεων που έγιναν από τον Ευρωπαίο Επίτροπο, ο οποίος είπε ότι η Γαλλία μπορεί να κάνει ότι θέλει, έχω να πω ότι αρχίζει και με κουράζει λίγο αυτή η διπλή αντιμετώπιση»ανέφερε ο Salvini.

Η τρέχουσα αναταραχή στη Γαλλία και η αναγκαστική ανακοίνωση έκτακτων μέτρων από τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron, η αξία των οποίων ενδέχεται να φθάσει στα 10 δισ. ευρώ, αποτελεί ένα σημαντικό χαρτί για την ιταλική κυβέρνηση.Βάσει των υπολογισμών που έχουν γίνει, τα μέτρα Μακρόν θα οδηγήσουν το γαλλικό έλλειμμα πάνω από το 3% του ΑΕΠ για το 2019, κάτι που σαφώς θα πρέπει όχι μόνο να προβληματίσει την Κομισιόν αλλά και να την οδηγήσει σε λήψη μέτρων και κατά της Γαλλίας.

Μιλώντας σε Ιταλούς δημοσιογράφους ο Di Maio ούτε λίγο ούτε πολύ προειδοποίησε την Κομισιόν να λάβει μέτρα και κατά της Γαλλίας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση αυτό θα σημάνει ότι «οι κανόνες δεν ισχύουν το ίδιο για όλους».

Η πρώτη μάχη ανάμεσα στις αντισυστημικές δυνάμεις ενάντια στην Ευρώπη της Γερμανίας, έληξε με νίκη τον πρώτων. Αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται και κορυφώνεται στις επερχόμενες ευρωεκλογές του Μαίου 2019.

odosdrachmis.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...