Κόσμος

Ινδονησία: Σοκάρουν οι περιγραφές των επιζώντων του φονικού τσουνάμι: «Κόσμος άρχισε να φωνάζει» (εικόνες, βίντεο)


222 νεκροί, πάνω από 800 τραυματίες και δεκάδες αγνοούμενοι είναι ο απολογισμός του φοβερού τσουνάμι που έπληξε την Ινδονησία. Τρομοκρατημένοι οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν: «Έκλαιγα από το φόβο μου – Πίστεψα πως θα πέθαινα».

Καταστροφή, θρήνος, οργή, απόγνωση. Οι λέξεις λίγες και μικρές να περιγράψουν τη νέα τραγωδία στην Ινδονησία. Την τραγωδία από το τσουνάμι που προκάλεσε η υποθαλάσσια έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα και στοίχισε τη ζωή σε 222 ανθρώπους.

Ο απολογισμός μέχρι στιγμής κάνει λόγο για 222 νεκρούς843 τραυματίες και τουλάχιστον 28 αγνοούμενους. Είναι μόνο ο προσωρινός απολογισμός. Γιατί όλοι πιστεύουν πως η μακάβρια λίστα θα είναι μεγαλύτερη.

Στις περιοχές της Ιάβα και της Σουμάτρα που χτυπήθηκαν από το τσουνάμι το βράδυ του Σαββάτου (22.12.2018), επικρατεί μόνο ο φόβος. Χαρακτηριστική η εικόνα που μεταφέρει η ανταποκρίτρια του BBC στην Ινδονησία, Rebecca Henschke. «Κοιτάζουν και ακούν τη θάλασσα. Ψάχνουν σημάδια ενός νέου τσουνάμι». Ο κίνδυνος άλλωστε δεν έχει περάσει. Προειδοποίησαν ήδη οι αρχές ότι μπορεί και νέο κύμα να χτυπήσει. Μια προειδοποίηση κατόπιν εορτής γιατί το βράδυ του Σαββάτου ο κίνδυνος υποτιμήθηκε. Κανείς δεν ειδοποιήθηκε να απομακρυνθεί από τις παράλιες περιοχές. Και τώρα, που ο κόσμος καλείται να φύγει, οι δρόμοι δεν είναι ευκολοπροσβάσιμοι.

https://youtu.be/DXzEj-oMyzs


Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Οι μαρτυρίες

Ο Rudi Herdiansyah έχει ένα μικρό μαγαζί στην παραλία της Τσινάνγκα στην επαρχία Μπάτεν της Ιάβα στην Ινδονησία. Όλα έδειχναν ήσυχα το Σάββατο το βράδυ, περιγράφει. Ούτε βροχή ούτε κάτι άλλο που να δείχνει πως κάτι κακό επρόκειτο να συμβεί, είπε στον ανταποκριτή του BBC.

https://youtu.be/4d27-Ob3mCY

Ξαφνικά, όμως, όλα άλλαξαν. «Άκουσα έναν δυνατό θόρυβο από τη θάλασσα» θυμάται. Ένα τεράστιο κύμα όρμησε μέσα στο μαγαζί του και παρέσυρε τα πάντα. Μαζί κι εκείνον. Τρεις φορές παρασύρθηκε από το ισχυρό κύμα, λέει. «Δόξα τω Θεό, ο Αλλάχ με έσωσε και κατάφερα και βγήκα από τα συντρίμμια». Και κατάφερε να βρει ζωντανός γιατί παλιότερα είχε πάρει μέρος σε μια άσκηση για τσουνάμι. Έτσι, παρά το γεγονός πως κανείς δεν ειδοποίησε τον κόσμο για την καταστροφή, εκείνος σώθηκε γιατί κρύφτηκε κάτω από έναν πάγκο και κρατήθηκε γερά από εκεί.

https://youtu.be/WDlELWU2K2o

Δεν είναι ο μοναδικός που λέει πως κανείς δεν ειδοποίησε τον κόσμο. Σε όλες τις περιοχές που χτυπήθηκαν από το τσουνάμι, όσοι έζησαν, λένε πως κανείς δεν τους προειδοποίησε για το κακό που ερχόταν.

Ο 16χρονος Azki Kurniawan έκανε την εκπαίδευσή του μαζί με άλλους 30 μαθητές στο ξενοδοχείο Patra Comfort, που βρίσκεται στο δημοφιλές θέρετρο Καρίτα Μπιτς στην Ιάβα. Ενώ όλα κυλούσαν ομαλά, κόσμος μπήκε τρέχοντας στο κτίριο και άρχισε να φωνάζει: «η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει!».


Φωτογραφία Reuters

Όπως είπε μιλώντας στο Associated Press, δεν ήταν σίγουρος τι ακριβώς γινόταν. Δεν είχε αισθανθεί σεισμό. Προσπάθησε να φύγει. Έτρεξε στο πάρκινγκ για να βρει τη μηχανή του αλλά ήδη εκεί όλα ήταν πλημμυρισμένα. «Ξαφνικά ένα κύμα ύψους ενός μέτρου με χτύπησε. Έπεσα κάτω, το νερό με απομάκρυνε από τη μηχανή. Παρασύρθηκα στο φράχτη του κτιρίου, περίπου 30 μέτρα από την παραλία και κρατήθηκα από εκεί όσο πιο δυνατά μπορούσα για να αντισταθώ στη δύναμη του νερού. Ένιωθα ότι μπορούσε να με τραβήξει στη θάλασσα. Έκλαιγα από φόβο. Φοβόμουν πως θα πέθαινα» λέει.

Ινδονησία τσουνάμι
Φωτογραφία Reuters

Ο Νορβηγός Oystein Lund Andersen βρισκόταν στην περιοχή. Το βράδυ του Σαββάτου είχε πάει στην παραλία της Ανιγέρ στη δυτική Ιάβα για να φωτογραφίσει το ηφαίστειο Κρακατόα και τις εκρήξεις του. Ήταν μόνο στην παραλία όταν είδε ένα μεγάλο κύμα να τον πλησιάζει. «Έπρεπε να τρέξω καθώς το κύμα “προσγειώθηκε” 15 – 20 μέτρα μέσα στο νησί» έγραψε ο Νορβηγός τουρίστας σε ανάρτησή του στο Facebook. https://www.facebook.com/Oystein.Lund.Andersen/posts/10161689034365389&width=500

Η περιγραφή του γίνεται στη συνέχεια ακόμα πιο συγκλονιστική: «Το επόμενο κύμα μπήκε στο ξενοδοχείο όπου έμενα και “κατέβασε” αυτοκίνητα στο δρόμο». Περιγράφει πως μαζί με την οικογένειά του κατάφεραν να διαφύγουν μέσα από μονοπάτια στο δάσος και να φτάσουν σε χωριά που βρίσκονταν σε υψηλότερο υψόμετρο. Εκεί τους φρόντισαν.


Φωτογραφία Reuters

Στην πόλη Μπαντάρ Λαμπούνγκ στη Σουμάτρα, εκατοντάδες πολίτες βρήκαν καταφύγιο στο γραφείο του κυβερνήτη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...