Μέση Ανατολή

Προετοιμάζεται για σύγκρουση ο Λίβανος: Ανέπτυξε στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με Ισραήλ - Σε εξέλιξη η ισραηλινή επιχείρηση «Northern Shield»

Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου

Έντονη κινητικότητα υπάρχει τις τελευταίες μέρες στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου. Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η επειχείρηση «Northern Shield» του Ισραηλινού στρατού, από την πλευρά του Λιβάνου στάλθηκε στρατιωτικό προσωπικό. Το κλίμα είναι έντονο, ενώ οι τελευταίες κινήσεις των δύο πλευρών δείχνουν πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα σύγκρουσης το επόμενο διάστημα.

Ένας μεγάλος αριθμός ενισχύσεων από τον Στρατό του Λιβάνου αναπτύχθηκε στο κυβερνείο Nabatih του νότιου Λιβάνου σήμερα το απόγευμα. Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή, ο στρατός του Λιβάνου τοποθέτησε αυτές τις σημαντικές ενισχύσεις κοντά στην «μπλε γραμμή» των Ηνωμένων Εθνών στην πόλη Mays Al-Jabal.

Οι ενισχύσεις αναφέρθηκαν από τον Λιβανέζικο Στρατό ως απάντηση στη μεγάλη συσσώρευση ισραηλινών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων της περιοχής της άνω Γαλιλαίας.

Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF) σκάβουν επί του παρόντος σε αρκετές συνοριακές πόλεις κοντά στη μπλε γραμμή των Ηνωμένων Εθνών, ενώ αυξάνουν αισθητά την παρουσία τους στην περιοχή για τουλάχιστον 72 ώρες.

Ο Στρατός του Λιβάνου έχει λάβει θέσεις σε υψώματα και βουνά παρακολουθώντας τις κινήσεις των Ισραηλινών δυνάμεων στην περιοχή, ενώ το προσωπικό της UNIFIL παραμένει κοντά και σε ετοιμότητα.

Δείτε φωτογραφίες από τα βουνά του Λίβανου:

Οι δυνάμεις άμυνας του Ισραήλ δήλωσαν σήμερα ότι αποκάλυψαν μια σήραγγα διασυνοριακής επίθεσης της Χεζμπολάχ που διείσδυσε σε ισραηλινό έδαφος από το νότιο Λίβανο, το τρίτο πέρασμα που βρέθηκε από τότε που ο στρατός ξεκίνησε μια επιχείρηση εκσκαφής στα σύνορα την περασμένη εβδομάδα.

Ο IDF δήλωσε ότι έχει τρυπήσει βαθιά στο πέρασμα και τοποθέτησε εκρηκτικά μέσα σε αυτό για να εξασφαλίσει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Αυτή ήταν η τρίτη σήραγγα που ο IDF εντόπισε σε ισραηλινό έδαφος, ως μέρος της επιχείρησης Northern Shield με στόχο τον εντοπισμό και την καταστροφή αυτών των υπόγειων υποδομών.

Ο στρατός έχει επίσης πει ότι έχει επίγνωση της ύπαρξης άλλων σηράγγων.

Τα στρατεύματα λειτουργούν στα σύνορα για να βρουν και να καταστρέψουν τις σήραγγες από την έναρξη λειτουργίας της Northern Shield την περασμένη εβδομάδα, αυξάνοντας τις εντάσεις στα δυνητικά ασταθή σύνορα.

Η πρώτη σήραγγα βρέθηκε νότια της πόλης Metulla, κοντά στα σύνορα του Λιβάνου. Ο IDF αρνήθηκε αρχικά να αποκαλύψει τις θέσεις των δύο επόμενων σηράγγων που βρέθηκαν. Ο στρατός έχει λογοκριθεί σε μεγάλο βαθμό από τις πληροφορίες που περιβάλλουν την επιχείρηση, για λόγους εθνικής ασφαλείας, σύμφωνα με το Times of Israel.

Ωστόσο, η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, UNIFIL, δήλωσε ότι η δεύτερη σήραγγα βρισκόταν ακριβώς βόρεια από την πρώτη, αλλά στην "ίδια γενική περιοχή", οι ισραηλινοί στρατιωτικοί το επιβεβαίωσαν.

Το αμερικανικό δίκτυο Fox News ανέφερε ότι η τρίτη σήραγγα βρέθηκε έξω από την ισραηλινή κοινότητα Yiftah, πέρα ​​από τα σύνορα, από το λιβανικό χωριό Meis al-Jabal. "Η σήραγγα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του IDF και δεν αποτελεί απειλή", ανέφερε η ανακοίνωση του στρατού.

Ο στρατός προειδοποίησε ότι «όποιος μπαίνει από την πλευρά του Λιβάνου θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο».

Η συνοριακή επιχείρηση, η οποία αναμένεται να συμπεριλάμβάνει το προσωπικό του IDF να καταστρέφει οποιεσδήποτε σηράγγες βρίσκονται, έθεσε το φάσμα της ανανεωμένης σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, την οποία ο IDF θεωρεί ως μία από τις πρωταρχικές στρατιωτικές απειλές στην περιοχή.

Ο στρατός δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι σήραγγες προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν από την υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα ως τακτική αιφνιδιασμού σε έναν μελλοντικό πόλεμο, για να εισχωρήσουν στο Ισραήλ δεκάδες ή εκατοντάδες τρομοκράτες, παράλληλα με μαζική επίθεση χερσαίων δυνάμεων με εκτόξευση ρουκετών, πυραύλων και όλμων στο βόρειο Ισραήλ.

Οι στρατιώτες του IDF χαρτογραφούσαν και μελετούσαν τη νέα σήραγγα, την οποία ο στρατός κάλεσε μια άλλη "σοβαρή παραβίαση της απόφασης 1701 και της κυριαρχίας του κράτους του Ισραήλ".

Το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών 1701 έληξε τον δεύτερο πόλεμο του Λιβάνου του 2006 και απαίτησε όλες τις ένοπλες ομάδες εκτός από τον στρατό του Λιβάνου να παραμείνουν βόρεια του ποταμού Litani.

Ο στρατός δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Λιβάνου ήταν υπεύθυνη για τις σήραγγες που εκσκαφίστηκαν στο έδαφός του και δήλωσε ότι «συνεχίζει με τα εγκεκριμένα σχέδιά του να βρίσκει και να εκθέτει τρομακτικές σήραγγες».

Ο συγκεκριμένος αριθμός σηράγγων που το Ισραήλ θεωρεί ότι είχαν σπαρθεί από το Λίβανο, καθώς και άλλες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία, δεν μπορούν επίσης να δημοσιευθούν με εντολή του στρατιωτικού λογοκριτή.

Μέχρι στιγμής, η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών UNIFIL επιβεβαίωσε την ύπαρξη της πρώτης και της δεύτερης σήραγγας. Από την Τρίτη το απόγευμα, δεν είχε ακόμη σχολιάσει την τρίτη. "Η UNIFIL συνεχίζει να παρακολουθεί το ζήτημα αυτό σε στενό συντονισμό με τις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου", δήλωσε ο διοικητής της ειρηνευτικής δύναμης, Stefano Del Col.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε ότι η επιχείρηση θα συνεχιστεί για όσο χρειάζεται και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί στις σήραγγες επίθεσης επιβάλλοντας πρόσθετες κυρώσεις στη Χεζμπολάχ.

Σήμερα, Τρίτη, μια αντιπροσωπεία ανώτερων ισραηλινών στρατιωτικών αξιωματικούχων ταξίδεψε στη Μόσχα για να συζητήσει για την επιχείρηση και άλλα θέματα με τους Ρώσους ομολόγους τους.

Ο Νετανιάχου δήλωσε επίσης ότι θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να θέσει το ζήτημα.

Η επιχείρηση πραγματοποιείται κοντά στο έδαφος του Λιβάνου, μερικές φορές στη βόρεια πλευρά ενός συνοριακού τείχους, αν και εξακολουθεί να βρίσκεται εντός του ισραηλινού εδάφους.

Μια εισβολή του IDF στον Λίβανο θα μπορούσε να προκαλέσει μια μεγάλη αντιπαράθεση με τη Χεζμπολάχ, η οποία τιμωρείται ως υπερασπιστής του Λιβάνου κατά της ισραηλινής επιθετικότητας.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι προσωπικό του IDF μπορεί να λειτουργεί εντός του λιβανικού εδάφους, εάν είναι απαραίτητο, για την καταστροφή των σηρράγγων. Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν, σύμμαχος της Χεζμπολάχ, δήλωσε την Τρίτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τον διαβεβαίωσαν ότι το Ισραήλ, με την επιχείρηση Northern Shield δεν έχει "επιθετικές προθέσεις".

Το Ισραήλ πολέμησε δύο πολέμους και πραγματοποίησε σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων εναντίον της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο τις τελευταίες δεκαετίες.

Δείτε φωτογραφίες από την επιχείρηση "Northern Shield":

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...