Ιστορία

Βρέθηκε πάλι η Ατλαντίδα; Οι επιστήμονες διαφωνούν (βίντεο)


Σχεδόν 2.400 χρόνια πριν ο φιλόσοφος Πλάτωνας περιέγραφε την Ατλαντίδα ως μία κραταιά πόλη που διέθετε 10.000 άμαξες, προηγμένες τεχνολογίες, μεγάλους αριθμούς ελεφάντων και ταύρων και μία σειρά σύνθετων καναλιών. Τώρα ένα νέο ντοκιμαντέρ από ομάδα Βρετανών επιστημόνων ισχυρίζεται ότι βρήκε τα ερείπια της Ατλαντίδας ανοιχτά των ακτών της Ισπανίας.

Ωστόσο, ένας αρχαιολόγος ανέφερε ότι τα ερείπια είναι πιθανόν να ανήκουν σε κάποιον άλλον αρχαίο πολιτισμό. Αρκετοί επιστήμονες που μίλησαν στο Live Science εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους όταν άκουσαν για μία ακόμη ανακάλυψη της Ατλαντίδας. Στη διάρκεια των ετών δεκάδες άνθρωποι έχουν ισχυριστεί ότι την εντόπισαν αρχικά στην Ανταρκτική αλλά και στην Βολιβία, την Τουρκία, την Γερμανία, την Μάλτα, την Καραϊβική και αλλού.

Πως ενδέχεται να έμοιαζε η Ατλαντίδα

«Να είναι ευλογημένες οι καρδιές τους εάν είναι σωστοί γι’ αυτό. Αυτό θα ήταν τρομερό. Αλλά αυτό είναι το πρόβλημα μου: ως αρχαιολόγος ξέρω ότι θα πρέπει πάντα να έχω μαζί τον ανιχνευτή βλακείας μου. Και αυτοί οι τύποι έκαναν ότι ήταν δυνατόν για να κάνουν τον ανιχνευτή μου να χτυπήσει», λέει στο Live Science ο καθηγητής ανθρωπολογίας στο κρατικό Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, Κεν Φέντερ.

Τι βρέθηκε

Η εταιρεία που ανέλαβε να βρει την Ατλαντίδα, ονόματι Merlin Burrows, έχει ως βάση το Βόρειο Γιορκσάιρ της Βρετανίας και χρησιμοποιεί ιστορικά ντοκουμέντα και δορυφορικές εικόνες προκειμένου να εντοπίσει αρχαιολογικούς χώρους. Ο γενικός διευθυντής της Merlin Burrows, Μπρους Μπλάκμπερν μίλησε στο Live Science για την ανακάλυψη.

Η ομάδα πήρε δορυφορικές εικόνες και ισχυρίζεται ότι εντόπισε την Ατλαντίδα στο Εθνικό Πάρκο Ντονάνα της Ισπανίας. «Φυσικά και είναι ένα πολύ τολμηρό πράγμα για να το πει κανείς. Όλοι θα έχουν δύο γνώμες. Η μία είναι: Αυτό είναι εξαιρετικό. Ας το δούμε. Και η άλλη θα είναι: Είναι μία μεγάλη βλακεία», είπε ο Μπρους Μπλάκμπερν.

Οι ερευνητές της εταιρείας επέλεξαν τις δορυφορικές εικόνες αφού εξέτασαν τα γραπτά του Πλάτωνα, όπου αναφέρει την Ατλαντίδα. Ο Μπρους Μπλάκμπερν λέει ότι εξέτασαν και ένα άλλο κείμενο αλλά δεν αποκαλύπτει ποιο. «Δεν θα το μοιραστούμε με το κοινό σε αυτό το στάδιο», τονίζει ο Μπλάκμπερν αλλά υποστηρίζει ότι εν καιρώ θα δοθεί και αυτό μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία προς εξέταση από όλους.

Οι ερευνητές εστίασαν στις περιγραφές του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου που ανέφερε ότι η Ατλαντίδα ήταν ένα νησί μεγαλύτερο από την Λιβύη και την Ασία μαζί. Αυτές οι περιγραφές οδήγησαν τους ερευνητές στις ισπανικές ακτές κοντά στο Γιβραλτάρ. Η ομάδα βρήκε αρκετά στοιχεία. Μεγάλους κύκλους που πιθανότατα χρησιμοποιούνταν ως βάση για τους αρχαίους πύργους, ερείπια που η ομάδα πιστεύει ότι είναι ο ναός του Ποσειδώνα.

Η ομάδα εντόπισε τα ερείπια ενός μεγάλου τείχους και ίχνη ενός τσουνάμι που θα μπορούσε να είναι απόδειξη του κατακλυσμιαίου γεγονότος που κατέστρεψε την Ατλαντίδα, σύμφωνα με τον Μπλάκμπερν.

Στη συνέχεια πήραν δείγματα από τα ερείπια που πιθανολογείται ότι ανήκουν στο ναό του Ποσειδώνα και βρήκαν ότι ίσως πρόκειται για τσιμέντο ανθρώπινης κατασκευής. Το εργαστήριο της Ιταλίας, όπου αναλύθηκαν τα δείγματα, ισχυρίζεται ότι χρονολογούνται από 10.000 έως 12.000 ετών. Ωστόσο, η ομάδα δεν δίνει πιο συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

Τα ευρήματα έγιναν γνωστά σε ένα δίωρο ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «Ατλαντίδα». Αλλά αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες ισχυρίζονται ότι βρήκαν την χαμένη πόλη. Στο ντοκιμαντέρ «Η Άνοδος της Ατλαντίδας» το National Geographic ανακοίνωσε ότι είχε βρει στοιχεία πώς η αρχαία πόλη βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Ντονάνα. Μάλιστα η διευθύντρια της αγγλο-ισπανο-αμερικανικής Σχολής Αρχαιολογίας, Μαρία Γουίσο δημοσίευσε ένα βιβλίο το 1929 με τίτλο «Η Ατλαντίδα στην Ανδαλουσία», το οποίο υπέθετε ότι ολόκληρη η περιοχής της Ανδαλουσίας ήταν αποικία της Ατλαντίδας.

Σε μία έρευνα του Περιοδικού Αρχαιολογικής Επιστήμης τον περασμένο Δεκέμβριο, οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι άνθρωποι ζούσαν στο Εθνικό Πάρκο Ντονάνα τουλάχιστον 7.000 χρόνια πριν.

//players.brightcove.net/4221396001/r1mPWQ7cg_default/index.html?videoId=5972587128001&applicationId=MIRROR%20Embed%20Offsite&referrerUrl=https%3A%2F%2Fwww.mirror.co.uk%2Fscience%2Fatlantis-been-found-wreck-spain-13657275&ttID=5972587128001&plID=r1mPWQ7cg&publisherId=4221396001&videoTitle=Has%20Atlantis%20been%20found%3F%20Experts%20claim%20wreck%20off%20Spanish%20coast%20could%20be%20ruins%20of%20lost%20city&videoPublishedDate=2018-11-28T12%3A45%3A17Z&adUnitId=%2F5293%2Fmirror.co.uk%2Fscience&correlator=1543855085881&token=

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...