Κόσμος

Βίντεο-σοκ από Γαλλία: ΜΑΤ ξυλοκοπούν διαδηλωτές μέσα σε εστιατόριο - Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις παρά την υποχώρηση Μακρόν

Εικόνες που προκαλούν σοκ με αστυνομικούς να ξυλοφορτώνουν άγρια διαδηλωτές με «κίτρινα γιλέκα» στη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων του περασμένου Σαββάτου στο Παρίσι κάνουν το γύρο του Διαδικτύου.

Με τα δακρυγόνα να πέφτουν βροχή στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας κάποιοι από τους διαδηλωτές, άνδρες και γυναίκες, αναζήτησαν γύρω στις 7 το βράδυ καταφύγιο σ’ ένα ταχυφαγείο της λεωφόρου Wagram κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου, αλλά τους ακολούθησαν άνδρες των δυνάμεων καταστολής (Compagnies Républicaines de Sécurité) και αφού έριξαν και εκεί δακρυγόνα, άρχισαν να τους χτυπούν, φωνάζοντας «βγείτε έξω, βγείτε έξω» και ρίχνοντάς τους στο έδαφος.

Τα θύματα προσπαθούν απεγνωσμένα να καλύψουν με τα χέρια τους τα κεφάλια τους από τα απανωτά χτυπήματα.

Όταν οι αστυνομικοί αντιλαμβάνονται ότι δημοσιογράφοι καταγράφουν τις σκηνές, αφήνουν ελεύθερα τα «κίτρινα γιλέκα» και στρέφουν την οργή τους στα τηλεοπτικά συνεργεία. Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Hors-Zone Press που ανήρτησε το βίντεο-σοκ στο YouTube απηύθυνε έκκληση σε τυχόν αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης να προσέλθουν για να καταθέσουν. Ουδείς συνελήφθη, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο ούτε από την αστυνομία, ούτε από την εισαγγελία.

Νίκη για τα «κίτρινα γιλέκα» - Έκανε πίσω ο Μακρόν στη φορολογία των καυσίμων

Οι βίαιες συγκρούσεις και οι διαδηλώσεις που κρατούν εβδομάδες προκαλώντας τεράστια ζημιά στην γαλλική οικονομία ανάγκασαν τελικά την κυβέρνηση να εγκαταλείψει πλήρως το σχέδιο αύξησης της φορολογίας στα καύσιμα.

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ είχε ανακοινώσει αρχικά ένα εξάμηνο μορατόριουμ στην εφαρμογή του μέτρου, αλλά χθες ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να μην περιληφθεί η αύξηση της φορολογίας στον προϋπολογισμό του 2019, ενώ άφησε στον Φιλίπ να κάνει τις δηλώσεις αναφορικά με τις διαδηλώσεις. Όπως είπε ο τελευταίος «η κυβέρνηση είναι έτοιμη για διάλογο», όμως οι διαπραγματεύσεις αναμένονται δύσκολες καθώς το ακέφαλο κίνημα έχει επεκταθεί σε αγροτικές και αστικές περιοχές της χώρας περικλείοντας άτομα που διαμαρτύρονται όχι μόνον για το φόρο επί των καυσίμων αλλά για σωρεία θεμάτων, την ώρα που δεκάδες λύκεια υπολειτουργούν ή έχουν αποκλειστεί στο πλαίσιο της κινητοποίησης των μαθητών.

Θα συνεχιστούν οι διαδηλώσεις;

Διαδηλωτές με κίτρινα γιλέκα συνεχίζουν τους αποκλεισμούς δρόμων, όπως εδώ, έξω από διϋλιστήριο κοντά στη Μαρτίγκ της νοτιοανατολικής Γαλλίας 

Η Ζακλίν Μουρό, μία εκ των αυτόκλητων εκπροσώπων των «κίτρινων γιλέκων» είπε ότι οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης δεν αρκούν. «Νομίζω ότι έρχονται πολύ αργά», δήλωσε. Η κίνηση του Μακρόν «είναι στο σωστό δρόμο, αλλά κατά τη γνώμη μου δεν θα επηρεάσει σοβαρά το κίνημα». Τόνισε δε ότι οι διάφορες ομάδες που συναπαρτίζουν το κίνημα θα λάβουν τις δικές τους αποφάσεις για τα επόμενα βήματα, αλλά ενθάρρυνε τους διαδηλωτές να πιέσουν και για άλλα ζητήματα όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Νέες διαδηλώσεις αναμένονται το Σαββατοκύριακο με ορισμένους πολιτικούς να ζητούν ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας, ενώ συνδικάτα και αγρότες απειλούν να μετάσχουν στις κινητοποιήσεις. Ειδικά οι τελευταίοι δυσφορούν επειδή η κυβέρνηση  δεν αυξάνει, όπως είχε υποσχεθεί, τις ελάχιστες τιμές αγοράς αγροτικών προϊόντων κατά 10%.

Ο επικεφαλής του κόμματος των Ρεπουμπλικανών, Λοράν Βοκιέ ζήτησε να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς αυτό «θα επιτρέψει στις δυνάμεις ασφαλείας να προστατευθούν αλλά και σε εμάς να προστατέψουμε εκείνους που θέλουν να κάνουν ειρηνικές πορείες και να μην πιαστούν όμηροι» από ταραχοποιά στοιχεία.

Φόβοι Μακρόν για νέα επεισόδια

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε χθες από τις πολιτικές και τις συνδικαλιστικές δυνάμεις και τους εργοδότες, να απευθύνουν μια ξεκάθαρη και κατηγορηματική έκκληση για ηρεμία, ενόψει των κινητοποιήσεων που προγραμματίζονται αυτό το Σαββατοκύριακο.

Μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου, ο Γάλλος πρόεδρος «τόνισε το γεγονός ότι ορισμένοι σήμερα δεν έχουν παρά έναν και μοναδικό στόχο: να επιτεθούν στη Δημοκρατία», υπογράμμισε ο Γκριβό. Ο Μακρόν κατήγγειλε επίσης «την ένοχη σιωπή και τον οπορτουνισμό εκείνων που ακολουθούν τέτοιες συμπεριφορές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπενζαμέν Γκριβό

«Στο πλαίσιο αυτό, έκανε έκκληση να κινητοποιηθούν όλα τα μέλη της κυβέρνησης. Έκανε όμως επίσης έκκληση να αναλάβουν τις ευθύνες τους όλες οι πλευρές και ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις, από τις συνδικαλιστικές δυνάμεις, από την εργοδοσία, να απευθύνουν σαφή και κατηγορηματική έκκληση για ηρεμία και σεβασμό στο δημοκρατικό πλαίσιο», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς δε αν ο Μακρόν θεωρεί υπεύθυνους κάποιους συγκεκριμένους πολιτικούς, ο εκπρόσωπος απάντησε: «Εκείνοι που επιδεικνύουν κυνισμό, οπορτουνισμό, νομίζω ότι αποκαλύπτονται καθημερινά στα τηλεοπτικά πλατό και στα μικρόφωνά σας. Είναι επομένως μάταιο να τους κατονομάσουμε. Θα τους αναγνωρίσετε».

Δημοσκόπηση: Επτά στους δέκα Γάλλους στηρίζουν τα «κίτρινα γιλέκα»

Η υποστήριξη προς τα «κίτρινα γιλέκα» παραμένει πολύ υψηλή όπως προκύπτει από την τελευταία δημοσκόπηση "The opinion live" του Ινστιτούτου Elabe για το BFMTV, που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του Εντουάρ Φιλίπ. Αν και το 82% καταδικάζει τα επεισόδια του Σαββάτου, το 37% δηλώνει ότι «καταλαβαίνει» τους διαδηλωτές, ενώ σχεδόν οκτώ στους δέκα (78%) εκτιμούν ότι οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα που έχουν εκφράσει τα "κίτρινα γιλέκα" και σε ποσοστό 72% εξακολουθούν να εγκρίνουν τις κινητοποιήσεις (εκ των οποίων το 46% εκφράζει την υποστήριξή του προς το κίνημα και το 26% την «συμπάθειά του», ενώ 21% διαφωνεί και το 6% δηλώνει αδιάφορο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...