Πατριαρχεία

Ανήμερα του Αγίου Ελευθερίου η πολιτική φυλάκισε την πίστη - Με «πατερούλη» τον Ποροσένκο και... «Θείο Σαμ» η νέα ουκρανική Εκκλησία – H πρώτη λειτουργία της νέας Εκκλησίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Ανήμερα του Αγίου Ελευθερίου η πολιτική φυλάκισε την πίστη στην Ουκρανία και δημιούργησε ένα κακό προηγούμενο. Με “πατερούλη” τον Ποροσένκο και “Θείο Σαμ” τις ΗΠΑ η νέα ουκρανική Εκκλησία είναι πραγματικότητα με επικεφαλής τον Μητροπολίτη-συνεργάτη του “Πατριάρχη” Φιλάρετου.

Ο εθνικισμός νίκησε! Και αυτή η διαδικασία αποτελεί και απάντηση στους Φαναριώτες που διατείνονταν πως είναι κατά του εθνοφυλετισμού που εκπροσωπεί η Ρωσία.

Τι χειρότερο από μια εκκλησία που πλάθεται και σερβίρεται με τον πρόεδρο της χώρας παρά τω πλευρώ του προέδρου της Συνόδου ενοποίησης;

Ο Παροσένκο που είναι ο απόλυτος αρνητικός πρωταγωνιστής αυτής της ιστορίας από την αρχή μέχρι το τέλος κέρδισε. Και μαζί του κέρδισαν και οι πάτρωνές του...

Η Αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο λες και είχε έτοιμη την ανακοίνωση και χαιρέτισε ευθύς αμέσως την απόφαση της Συνόδου.

Ο Ποροσένκο θα ταξιδέψει με τον Μητροπολίτη Επιφάνιο στο Φανάρι στις 6 Ιανουαρίου για να παραλάβει αυτοπροσώπως τον Τόμο της Κωνσταντινούπολης. Γιατί αυτός τον διεκδίκησε και δυστυχώς του ανήκει δικαιωματικά...

Ο Πόροσενκο είχε επανειλημμένα επαναλάβει ότι το κράτος «δεν θα παρεμβαίνει στις εκκλησιαστικές υποθέσεις». Και κάπου εδώ καθείς επιλέγει αν θα κλάψει ή θα γελάσει για τις δηλώσεις του νέου "πατερούλη" της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Από την πλευρά του ο νέος επικεφαλής στις πρώτες του δηλώσεις σημείωσε πως “είναι ένα πραγματικά ιστορικό γεγονός - καταφέραμε να ενώσουμε τους τρεις κλάδους της Ορθοδοξίας της Ουκρανίας σε μια ενιαία τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία”.

Και στη συνέχεια απλά επιβεβαίωσε τον ρόλο του Ποροσένκο. “Και, πάνω απ 'όλα, πρέπει όλοι να εκφράσουμε την ειλικρινή ευγνωμοσύνη μας για την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος έκανε ένα αποφασιστικό βήμα για την αναγνώριση αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Αλλά αυτό δεν θα συνέβαινε, αν δεν υπήρχε η αποφασιστικότητα του προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Πόροσενκο”.

Το Φανάρι εξέδωσε ανακοίνωση μετά την ιστορική απόφαση σημειώνοντας:

Τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον, ἐν δοξολογίᾳ πρός τόν Θεόν καί ἐν χαρᾷ καί ἱκανοποιήσει πολλῇ, ἀγγέλλει τήν ἐπιτυχῆ ὁλοκλήρωσιν τῶν ἐργασιῶν τῆς ἐν Κιέβῳ συνελθούσης σήμερον, 15ην Δεκεμβρίου 2018, Ἑνωτικῆς Συνόδου, ἱδρυτικῆς τῆς νέας Ὀρθοδόξου Αὐτοκεφάλου Ἐκκλησίας Οὐκρανίας, τῆς ὁποίας Προκαθήμενος ἐξελέγη ὁ Μητροπο- λίτης  Περεγιασλάβ καί Μπελάϊα Τσερκώφ Ἐπιφάνιος.

Ἡ Αὐτοῦ Μακαριότης ὁ νεοεκλεγείς Προκαθήμενος ἐπεκοινώ- νησε τηλεφωνικῶς πρός τήν Α. Θ. Παναγιότητα, τόν Οἰκουμενικόν Πατριάρχην, ὑπέβαλε τά σέβη του καί ἐζήτησε τήν εὐχήν καί εὐλογίαν τῆς Μητρός Ἐκκλησίας διά τήν εὐόδωσιν τοῦ ἐπ' αἰσίοις οἰωνοῖς ἀρχομένου πρωθιεραρχικοῦ ἔργου αὐτοῦ.

Συναφῶς ἀνακοινοῦται ὅτι ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος προσεκάλεσε τόν Μακαριώτατον κ. Ἐπιφάνιον νά συλλειτουργήσουν ἐν Φαναρίῳ κατά τήν μεγάλην ἑορτήν τῶν Θεοφανείων καί νά παραδώσῃ εἰς αὐτόν τόν Τόμον ἱδρύσεως τῆς νέας ἀδελφῆς Αὐτοκεφάλου Ἐκκλησίας.

Ρωσικές αντιδράσεις

Στην αντίπερα όχθη η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δήλωσε ότι η αποκαλούμενη «Συνοδος ενοποίησης» που πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο το Σάββατο, η οποία εξέλεξε τον ηγέτη της νέας ουκρανικής «εκκλησίας» ανεξάρτητης από τη Μόσχα, είναι κατά κανόνα μηδενική.

«Η μη κανονική συγκέντρωση ατόμων, εκ των οποίων ορισμένοι έχουν και οι περισσότεροι δεν έχουν τη νόμιμη επισκοπική διακονία, υπό τη γενική ηγεσία ενός λαϊκού, του αρχηγού του κράτους και ενός αλλοδαπού που δεν καταλαβαίνει τίποτα στην τοπική γλώσσα, έχουν εκάνει την εκλογή ως εκ τούτου, αυτό το γεγονός δεν σημαίνει απολύτως τίποτα », δήλωσε σήμερα το πρώι ο αρχιερέας Nikolay Balashov, αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

"Δεν καταλαβαίνω τι ελπίζουν οι δύο Ιεράρχες της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας που βρέθηκαν εκεί”πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πεπκεφαλής του Συνοδικού Τμήματος για την Εκκλησία και την κοινωνία, και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης Βλαντιμίρ Λεγκούντα, ο οποίος συμφώνησε πως η απόφαση δεν έχει κανονική ισχύ και πρόσθεσε πως ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριος είναι ο μόνος προκαθήμενος της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Τέλος η κανονική Εκκλησία της Ουκρανίας τοποθετήθηκε και πί της συμμετοχής δυο Ιεραρχών της στην Σύνοδο του Σαββάτου. Ο Μητροπολίτης Αλέξανδρος (Δραμπίνκο) και ο Μητροπολίτης Συμεών, οι οποίοι συμμετείχαν στη «Σύνοδο ενοποίησης» στο Κίεβο, δεν έχουν πλέον καμία σχέση με την κανονική Ουκρανική Εκκλησία, αναφέρει ο επικεφαλής του Τμήματος Πληροφοριών και Εκπαίδευσης Αρχιεπισκοπος Κλημης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υποδεικνυόμενοι ιεράρχες "δημιουργούν μια νέα εκκλησία και πηγαίνουν εκεί".

Σχετικά με το αν θα επιβληθούν κυρώσεις εναντίον αυτών των ιεραρχών, ο Αρχιεπίσκοπος Κλήμης απάντησε ότι «δεν έχουν πλέον καμία σχέση με το UOC».

Σήμερα τέλος είχαμε και την πρώτη λειτουργία της νέας Εκκλησίας χοροστατούντος του κ. Επιφανίου.

https://www.facebook.com/pryamiy/videos/529445354236506/

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές