Εσωτερική Ασφάλεια

«Αίαντας»: Το υπερόπλο της ΕΛ.ΑΣ. εναντίον των κουκουλοφόρων και των ταραξιών - Βίντεο

Ολοένα και πιο συχνές γίνονται οι εμφανίσεις του «Αίαντα», της «αύρας» (υδροβόλο καταστολής) της Ελληνικής Αστυνομίας στις περιπτώσεις που ξεσπούν επεισόδια στα Εξάρχεια, αλλά και ευρύτερα στο κέντρο της πόλης.

Μπροστά από την πύλη του Πολυτεχνείου / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Η πάλαι ποτέ μισητή, «αύρα» που η ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισε να βγάλει στους δρόμους στη φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου, αλλά και χθες ανήμερα της επετείου της δολοφονίας Γρηγορόπουλου, είναι ισραηλινής έμπνευσης και κατασκευής, που έχει βασιστεί στο σασί φορτηγού μεγάλης γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Η ισραηλινή εταιρεία που κατασκεύασε τον «Αίαντα» είναι η Beit Alfa Technologies Ltd (BAT), η οποία του έδωσε την κωδική ονομασία RCU-6000, για τους 6 τόνους νερού που μπορεί να «κουβαλήσει». Η προμήθεια του «Αίαντα», καθώς και των τεσσάρων μικρών «αδελφών» του (μικρότερης χωρητικότητας σε νερό) έγινε το 2004, με το συνολικό πρόγραμμα να ξεπερνά σε κόστος τις 380.000 ευρώ. 

Η ΕΛ.ΑΣ έχει συνολικά τέσσερα υδροβόλα καταστολής / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Η ΕΛ.ΑΣ έχει συνολικά τέσσερα υδροβόλα καταστολής / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Τι μπορεί να κάνει ο «Αίαντας»

Σύμφωνα με την BAT, τα RCU-6000 έχουν τρία προγράμματα «βολής»: Ενα σύντομων «παλμών», ένα μακρύτερων και ένα πρόγραμμα διαρκούς ρίψης.
Ο «Αίαντας» μπορεί να κάνει ρίψεις νερού που έχει εμπλουτιστεί με δακρυγόνο ή σπρέι πιπεριού, καθώς και να σημαδεύει με χρώμα τους... ταραξίες.

Τα χειριστήρια του RCU-6000 / Φωτογραφία: Beit Alfa Technologies Ltd

Κατά τη BAT, το σασί του είναι ενισχυμένο ώστε να αντέχει ακόμα και σε μπαράζ επιθέσεων με βόμβες μολότοφ, ενώ έχει τη δυνατότητα να εκτοξεύει δακρυγόνο προς όλες τις κατευθύνσεις, για να απομακρύνει διαδηλωτές που πλησιάζουν... επικίνδυνα.

Tα νεότερα μοντέλα έχουν και οθόνη... αφής / Φωτογραφία: Beit Alfa Technologies LtdTα νεότερα μοντέλα έχουν και οθόνη... αφής / Φωτογραφία: Beit Alfa Technologies Ltd
Τα RCU-6000 μπορούν να κινούνται ακόμη και με «σκασμένα» λάστιχα και φέρουν μια μπουλντόζα στο εμπρόσθιο τμήμα τους για να περνούν από κάθε εμπόδιο και οδόφραγμα. Επιπλέον, έχουν βαλλιστική θωράκιση «ενάντια σε κάθε απειλή» όπως υποστηρίζει η εταιρεία.
Σε ό,τι αφορά την καμπίνα του χειριστή, έχει ειδικό σύστημα φιλτραρίσματος οξυγόνου, κλειστό κύκλωμα καμερών που δίνει εικόνα 360 μοιρών και... υαλοκαθαριστήρες σε όλα τα παράθυρα (μπροστά, πλάγια, πίσω).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...