Κόσμος

Φωτιές επανάστασης στη Γαλλία: Ελεύθεροι σκοπευτές έχουν αναπτυχθεί στην «καρδιά» του Παρισιού - ΥΠΕΣ: «Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

Φωτιές επανάστασης έχουν ανάψει στη Γαλλία, με σκηνές αντάρτικου και αστυνομική βία στην καρδιά του Παρισιού. Τα Κίτρινα Γιλέκα έδωσαν το έναυσμα για αντιδράσεις κατά της κυβέρνησης Μακρόν και της πολιτικής του.

Την ίδια στιγμή, ελεύθεροι σκοπευτές έχουν αναπτυχθεί σε στέγες στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, σύμφωνα με βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα.

https://twitter.com/Circonscripti18/status/1068979204384010243

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία, ο Γάλλος υπουργός εσωτερικών Κριστόφ Καστανέ, σύμφωνα με την Ελληνίδα ανταποκρίτρια Μαρία Δεναξά.

Όπως μεταδίδει η ίδια μέσω twitter, ο υπουργός εσωτερικών Κριστόφ Καστανε, δεν απέκλεισε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης αναγκης, μετά και τις σημερινές βιαότητες στο περιθώριο των κινητοποιήσεων των Κίτρινων Γιλέκων.

Για τα γεγονότα ο Μακρόν δήλωσε απειλητικά πως: «Οι ένοχοι των βιαιοτήτων δεν θέλουν την αλλαγή, δεν επιθυμούν καμία βελτίωση. Θέλουν το χάος. Προδίδουν τους λόγους που ισχυρίζονται ότι υπηρετούν και χειραγωγούν. Θα ταυτοποιηθούν και θα είναι υπεύθυνοι των πράξεων τους μπροστά στη δικαιοσύνη».

https://twitter.com/mdenaxa/status/1068976211869794304

https://twitter.com/mdenaxa/status/1068948311065784320

Παράλληλα, ο δημοσιογράφος του RT Lucas Léger τραυματίστηκε στο πρόσωπο από σφαίρα καουτσούκ όπως δήλωσε και διακομίστηκε στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια του 3ου μέρους κινητοποιήσεων των Κίτρινων Γιλέκων στο Παρίσι σήμερα όπου σημειώθηκαν επεισόδια. Κινητοποίηση στην Αψίδα του Θριάμβου, στην place de l’ Etoile. Οι διαμαρτυρίες των «Gilets Jaunes» στο κέντρο του Παρισιού εντατικοποιήθηκαν ενάντια στο κόστος ζωής.

Ο δημοσιογράφος δήλωσε ότι χτυπήθηκε από μια σφαίρα από καουτσούκ στο πρόσωπο αφού η αστυνομία χρησιμοποίησε σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα όπως κι αύρες με αντλίες νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές. «Μπορούσα να ταυτοποιηθώ ως δημοσιογράφος ήμουν αρκετά αναγνωρίσιμος» δήλωσε…Είπε σε δηλώσεις του στο RT αργότερα ότι μπορεί να ήταν και δακρυγόνο αυτό που τον χτύπησε ήταν αρκετά δυνατό το χτύπημα ενώ αρχικά έγραψε στο twitter του ότι πυροβολήθηκε από την αστυνομία.

Τα «Κίτρινα Γιλέκα» διαμαρτύρονται κυρίως ενάντια στο αυξανόμενο κόστος ζωής στη χώρα, στην χαμηλή αγοραστική δύναμη του πολίτη και την αύξηση των τιμών των καυσίμων και καπνού μέσω νέων φόρων ενώ απαιτούν να φορολογηθούν οι πλούσιοι.

https://twitter.com/lucas_rtfrance/status/1068794309992824833

https://twitter.com/CNEWS/status/1068814189584633856

Το χρονικό των διαμαρτυριών

Tο θέατρο σκηνών αντάρτικου πόλης έγιναν το Σάββατο αρκετές κοσμοπολίτικες συνοικίες του Παρισιού, στο περιθώριο της κινητοποίησης των «κίτρινων γιλέκων», διαδηλωτών που αντιδρούν στην αύξηση των τιμών στα καύσιμα.

Οι αρχές προχώρησαν σε χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού κατά των διαδηλωτών, οι οποίοι προσπάθησαν να διασπάσουν την περίμετρο ασφάλειας γύρω από τα Ηλύσια Πεδία.

Στο κεντρικό Παρίσι, τουλάχιστον 19 σταθμοί του μετρό έκλεισαν, ενώ και δύο ιστορικά πολυκαταστήματα, οι Γκαλερί Λαφαγιέτ και το Πρεντάν, έκλεισαν τις πόρτες τους, λόγω της κλιμακούμενης βίας στην πρωτεύουσα.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης διαδηλωτές στόχευσαν την Αψίδα του Θριάμβου και άλλα μνημεία, ενώ άλλοι έσπασαν βιτρίνες μαγαζιών, ανάμεσά τους καταστήματα της Chanel, του Dior και της Apple.

Το υπουργείο Εσωτερικών κατέγραψε 75.000 διαδηλωτές σε μεγάλες πόλεις και στην πρωτεύουσα, όπου καταγράφηκαν 92 τραυματίες, σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία προχώρησε σε 224 συλλήψεις.

Κλιμακώθηκε η βία στην πρωτεύουσα της Γαλλίας από τις συγκρούσεις των διαδηλωτών με τα «κίτρινα γιλέκα» και τις γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας που διαμαρτύρονται για την αύξηση του κόστους διαβίωσης. Πυροσβέστες πραγματοποίησαν επιχείρηση κατάσβεσης φωτιάς σε κτίρια κοντά στα Ηλύσια Πεδία, ενώ από τις άγριες συγκρούσεις ενενήντα δυο άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων 11 αστυνομικοί. Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 224 συλλήψεις.

Δύο ιστορικά πολυκαταστήματα στο κεντρικό Παρίσι, οι Γκαλερί Λαφαγιέτ και το Πρεντάν έκλεισαν τις πόρτες δήλωσαν στο Reuters εκπρόσωποι των δυο καταστημάτων, ενώ την ίδια ώρα πυροσβέστες πραγματοποιούν επιχείρηση κατάσβεσης φωτιάς σε κτίρια κοντά στα Ηλύσια Πεδία.

Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κτίριο κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου ενώ η βία εξαπλώνεται κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης. Επίσης, διαδηλωτές έκλεψαν αυτόματο τουφέκι από όχημα της αστυνομίας στο κέντρο του Παρισιού, σύμφωνα με αστυνομική πηγή.

Ζωντανή εικόνα από το Παρίσι:

https://www.youtube.com/watch?v=zebQiTcBQ7o

Δείτε φωτογραφίες & βίντεο:

20396502

20396264

20398333

20396225

20398328

 

yellow_vests_mesa2

police-paris-1

https://twitter.com/olivierfaye/status/1068929713857544193

https://www.youtube.com/watch?v=iK7jn7feVYE

https://www.youtube.com/watch?v=pc4IPX9R530

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ